Вести:

субота, 4. април 2020.

До гашења Твитер налога СНС ботови објавили више од 43 милиона твитова подршке Вучићу

субота, 4. април 2020. | Уреднички колегијум 0

Твитер је јуче саопштио да је угасио 8.558 налога коришћених за промовисање Српске напредне странке и њеног лидера.



Интернет опсерваторија америчког универзитета Станфорд објавила је анализу деловања активиста који су били иза 8.558 обрисаних налога на Твитеру, коришћених за промовисање Српске напредне странке и њеног лидера, председника Србије Александра Вучића.



Тих 8.558 налога о чијем је уклањању Твитер јуче обавестио јавност, превасходно је било усмерено на пружање подршке Вучићу и његовим савезницима, на нападање српске опозиције, и на вештачко јачање популарности објава са позитивним садржајем о председнику Србије, наводи се на сајту Стенфорда.

Делује да су налози, између осталог, били фокусирани на подржавање Вучића током кампање за предсденичке изборе 2017. и на обарање јавне подршке опозиционим протестима „Један од пет милиона“, започетим крајем 2018. године, наводи се у анализи.

Највећи део активности мреже која се састојала од око 8.558 налога забележен је у 2018. и 2019. године, иако су многи од тих профила постојали и раније.

Са свих тих налога укупно је објављено више од 43 милиона твитова.
Активисти који су били иза налога константно су твитовали или садржаје са подршком Вучићу или са нападима на његове противнике и на учеснике протеста „Један од пет милиона“, наводи се у тексту.
Твитови уклоњених налога стално су наводили кориснике Твитера на прорежимске изворе вести. Међу њиховим твитовима било је више од 8,5 милиона линкова који су, како се наводи, водили ка сајту Српске напредне странке, али и према порталима листова Информер и Ало и телевизије Пинк.

Активисти који су били иза налога ослањали су се на неколико основних тактика за јачање видљивости и постизање циљева, пише у тексту.

Једна од тих тактика подразумевала је да активисти засипају твитове опозиционих политичара критичким или подругљивим коментарима како би тај садржај био дискредитован и како би се стекао утисак да је непопуларан.

Преузимање хаштагова који се односе на опозиционо деловање такође је била једна од тактика. Kада су антивладини демонстранти популаризовали хаштагове #1од5милиона и #ПочелоЈе, координисани налози би нападали оригинале и покушавали да оптимизују хаштагове са садржајем наклоњеним Вучићу.

Активисти који су били део мреже као тактику су користили и ретвитовање објава са налога повезаних с Вучићем, у циљу повећања њихове популарности.

Садржај са налогом @avucic ретвитовали су 1,7 милиона пута, профил СНС на Твитеру више од 4,5 милиона пута, а Твитер налог Информера више од 1,8 милиона пута, додаје се у анализи.

Иако нема доказа о директној вези те мреже и Српске напредне странке, нема сумње да је мрежа била део Вучићевих напора да учврсти своју и власт своје странке, с обзиром на садржај који је дељен са тих налога и временски период у којем су били активни, наводи се у анализи на сајту Стенфорда.

„До краја прошле године, идентификовали смо групе налога ангажованих у неаутентичној координисаној активности, што је довело до уклањања 8.558 налога који су радили на промовисању владајуће странке у Србији и њеног лидера“, навео је Твитер на налогу посвећеном безбедности на тој друштвеној мрежи.






ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Весна Пешић позвала на убиство Вучића: ''Само цев у главу'', ''Новости'' оптужиле и КМ новине - КМ Новине

Весна Пешић позвала на убиство Вучића: ''Само цев у главу'', ''Новости'' оптужиле и КМ новине #Aleksandar #Vučić #Vesna #Pešić #KM #Novine #Kosovo #Metohija #Srbija Бивша политичарка Весна Пешић прети убиством председнику Србије Александру Вучићу. Она је на свом твитер налогу оставила јасну поруку упућену другим твитерашима.




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

НП ''Отаџбина'': Вучићу потребне мрвице да би обмануо народ о победи око КиМ - КМ Новине

НП ''Отаџбина'': Вучићу потребне мрвице да би обмануо народ о победи око КиМ #Vučić #Otadžbina #Kosovo #Metohija #Izdaja Именовање словачког дипломате Мирослава Лајчака за координатора преговора између Београда и Приштине од стране ЕУ показује да ова асоцијација европских држава не жели да препусти Американцима пресудну улогу у решавању статуса Косова и Метохије.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Уз подршку Тачија Албанци са југа Србије са јединственом листом излазе на изборе - КМ Новине

Уз подршку Тачија Албанци са југа Србије са јединственом листом излазе на изборе #Srbija #Izbori2020 #Lista #Kandidati #Albanci #Kosovo #Metohija #Preševo #Hašim #Tači Илегални председник албанских сепаратиста са КиМ, Хашим Тачи, поздравио је, како је навео, одлуку Албанаца Прешевске долине да на редовним парламентарним изборима у Србији учествују са јединственом изборном листом.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине