Вести:

четвртак, 12. март 2020.

Научна потврда етнички дискриминаторске казнене политике хашког Трибунала

четвртак, 12. март 2020. | Уреднички колегијум 0

"У досадашњем раду МКСЈ-а, оптужено је 154 лица, а осуђено је 100 истих на укупно 1442 године затвора, од чега је 84 Срба, који су осуђени на 1217 година затвора"




Сви који прате рад хашког Трибунала, сада преименованог у Механизам, свесни су огромног талога лицемерја, неправног понашања, циничког изигравања устаљених процесних начела и невешто скривене етничке предрасуде што од самог почетка 1993. године оптерећује делатност ове илегалне установе. У нашем документарном филму The Rogue Tribunal (на енглеском) или Безакони суд (на српском) подробно смо приказали како је Трибунал настао и на каквим ужасно непрофесионалним основама од тада функционише.

Посебна ставка у разматрању начина рада Трибунала је његова казнена политика. О томе су писали компетентни правни стручњаци, а довољно говори и следећи статистички податак: “У досадашњем раду МКСЈ-а, оптужено је 154 лица, а осуђено је 100 истих на укупно 1442 године затвора, од чега је 84 Срба, који су осуђени на 1217 година затвора, уз три, до сада, правоснажне доживотне казне (са још две неправоснажне), док су припадници свих осталих народа и етничких група осуђени на укупно 225 година, од чега је осуђено 14 Хрвата, на укупно 183 године, 5 Бошњака на укупно 41 годину, двојица Албанаца на укупно 19 година и један Македонац на 12 година.” Статистика је валидна закључно са 2017. годином.






Као да ова поразна статистика није довољан показатељ чињенице да Трибунал суди по националном кључу, пре кратког времена београдска “Политика” извештава да су шесторица осуђеника српске националности лишени могућности превременог пуштања на слободу и после одслужене две трећине казне, иако је до сада било рутинска пракса да се свима који испуњавају тај услов брише преостали део казне.

Како у тексту истиче бранилац Бранко Лукић, “захтеви [за превремено ослобађање] стоје у фиоци, не решава се ништа, а одбрани није достављена одлука која би евентуално могла да се оспорава”.

Овакав орвелијански развој ситуације не представља изненађење др. Јовану Милојевићу, професору политичких наука из САД, који је још 2018. објавио детаљно емпиријско истраживање пристрасне казнене праксе хашког Трибунала. Читаоци студију др. Милојевића, "Кад правда затаји," могу скинути у PDF формату са наше интернет презентације: www.srebrenica-project.org

У својој студији, др. Милојевић показује да је фактор националности оптуженог пресудан за предвиђање да ли ће пред већем Трибунала бити кажњен и колико. Опструкција примењивања на српске оптуженике једнаког стандарда какав се рутински примењује на остале, што је Политика обелоданила, убедљиво потврђује чињеничку утемељеност Милојевићевих закључака.






ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Интернет презентација Историјског пројекта Сребреница - КМ Новине

Већ једанаест година, Историјски пројекат Сребреница⇗ је најозбиљнији и најсвеобухватнији научни ресурс који се може наћи на интернету о догађајима који су се у јулу 1995. године одиграли у Сребреници. На нашем сајту не истичу се личности, него чињенице.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Стефан Каргановић: Именовање нове Комисије за Сребреницу - тресла се гора, родио се миш - КМ Новине

Стефан Каргановић: Именовање нове Комисије за Сребреницу - тресла се гора, родио се миш #Sreberenica #laž #Podvala #Masakr #Stefan #Kaganović #km #novine #kmnovine Влада Републике Српске је имала непоновљиву прилику да пажљивим одабиром квалификованих особа формира истраживачко тело првога реда које би могло разбити у парампарчад сребреничку клевету против српског народа и сопствене државе.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Смртност у Сребреници пре јула 1995. - необрађена и непостављена питања - КМ Новине

Смртност у Сребреници пре јула 1995. - необрађена и непостављена питања #Srebrenica #Laž #Masajr #Srbija #Mediji Из очигледних и оправданих разлога, једно од тежишта расправе о Сребреници до сада био је покушај да се што прецизније утврди стварни број погубљених заробљеника.


КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ новине    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине