понедељак, 30. март 2020.

ФОТО - репортажа: Вирус прогутао сећање на жртве

Вирус је напао земљу. Не само нашу, већ планету. Што својом опаком природом, што опаком природом владара света и медија.

 #Kosovo #Metohija #Bombardovanje#Virus #Korona #Žrtve #KosovskaMitrovica

Текст и фото: Иван Максимовић



Свакодневно слушамо страшне вести и све горе, док нам говоре да не паничимо признају да немају начина ни капацитета да изађу на крај са вирусом који је једног дана "најсмешнији" а већ следећег "најопакији" који нас је задесио. Уводе се све оштрије мере готово из дана у дан. Репресија. У њену оправданост народ не жели да сумња. Прихватају је као вид заштите.

Најтеже је Србима на КиМ који трпе и једне и друге, односно и мере Владе Србије и мере шиптарских сепаратиста са центром у Приштини.

У свом том терорисању информацијама, као да полако престајемо да будемо људи. Више није важно оно што јесте важно већ то да нам се не деси нешто лоше због непоштовања нечег од онога што нам систем намеће. И тако се свет полако мења. Страх за који су говорили да је неоправдан, данас је постао неопходан. Свакоме из неког свог разлога. Владарима да владају, обичном човеку да преживи.

Град на Ибру који је преживео две деценије непрестаних покушаја да буде освојен, променио је своје лице, своју суштину, смисао... Промениле су се и зграде, добиле нову фасаду, али тек пошто се променио се и народ у њему. Сада више личи на "сав нормалан свет" него раније када је било нормално бранити се и борити се за опстанак.

Маске, рукавице, одстојање и ужурбаност да се стигне кући и ту остане... опрезност и неизвесност обично изражена код људи навиклих на комфор, обузима и житеље Косовске Митровице чији је живот био доста суровији а нешто блажи него Срба јужно од Ибра. Неоправдано. Барем не (само) по том основу.

То је осећај који преовладава. Овдашњи Срби не морају више да размишљају, то ће неко други чинити уместо њих, иако не и за њих. А народ се понаша као да му је тек сада сређен живот. То само споља гледано, изнутра, поштен свет је изгубио наду. Непоштен буја.

Толико је све узело маха да су 24. марта ове године улице Косовске Митровице биле пусте и готово беживотне. Као оног 24. марта 1999. године када су западни моћници баш то и желели. А ми тај дан заборавили.

ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГРАФИЈЕ:



Данас су маске су постале наша свакодневница. Требало би да нас штите од проблема али оно што не могу јесте да нас штите од самих себе - од маски које смо навукли не би ли изгледали "нормално" и "као сав нормалан свет". Међутим, свет ових дана уопште није нормалан, мада тешко може тиме да се похвали и у прошлости када би се бавио Србима. Питање је сада - када смо ми то престали да будемо? Можда је и то питање сувишно. После Бриселског споразума и 2013. године, тада је почело да нестаје оно што је овај град представљао.

Нестало у тој мери да се нико није сетио ни потрудио да на било који начин обележи датум када је отпочела беспризорна и дивљачка агресија над Србијом оне "давне"(?) 1999. године. Да ли нам то више не смета? Да ли смо почели да се слажемо са тим? Или је оне које није успео да заплаши НАТО, заплашио неки непознати вирус који изгледа не плаши Американце да стану у обдрану свог права на оружје и да изађу на улице, нити Французе да наставе са својим протестима?

Да ли можемо да скинемо сопствене, оне невидљиве маске са лица и да поново будемо обични и нормални Срби, не као сав остали свет него као оно што заиста јесмо... барем били? Можемо, није то питање. Питање је - хоћемо ли?




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ФОТО - репортажа: 70 година је више него довољно да сва памет излапи! - КМ Новине

Дан ослобођења Косовске Митровице обележен је овај пут гласније него ранијих година. Али - гласније само да би одсуство памети дошло до изражаја. Привремени орган Косовске Митровице има трајни ментални дефект или је роб тешке духовне пустоши. Па и да оба наведемо, нећемо погрешити кад кажемо да је ово...




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Тежак живот у новобрдским селима (ФОТО) - КМ Новине

Општина Ново Брдо на Косову и Метохији, припада Косовском Поморављу а на њеној територији налази се 24 села са око 10.000 становника. Општина Ново Брдо је први пут настала спајањем општина Бостане са околним насељима из Гњиланског среза, са општином Маревце (насеље Маревце) и делом општине Сливово (насеље Лабљане) из Грачаничког среза, и додавањем дела општине Стрезовце из Каменичког среза.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Прве фотографије ''Самачког блокa'' након пожара у Косовској Митровици - КМ Новине

Фотографије ''Самачког блокa'' након пожара у Косовској Митровици Крајем прошлог месеца избио је пожар у згради "Самачки блок" у Косовској Митровици. Пожар је убрзо гашен али је штета огромна. Након две недеље досносимо вам фотографије из унутрашњости ове зграде које до сада нису објављиване.



https://www.gmail.com/imaksmax@gmail.comauthor-picАутор: Иван Максимовић   l     Контакт


Одмах по завшретку студија почиње да ради као новинар, што постаје његово основно занимање, па тако његове фотографије и текстови бивају објављивани у свим водећим српским медијима.

По нападу Шиптара на север КиМ и подизању барикада, поново се самостално активира покривајући оне теме које су медији представљали лажно или их скривали. Постаје једини новинар на Косову и Метохији који отворено критикује државну власт и њену велеиздају почињену Бриселским споразумом.


Рођен је и живи на Косову и Метохији.

КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК


http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ новине    :: © 2014 - 2020 ::  Хвала на интересовању

Нема коментара:

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.