Вести:

среда, 12. фебруар 2020.

Данас су Света три јерарха

среда, 12. фебруар 2020. | Уреднички колегијум 0

Сабор три светитеља Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог.

#Света_три_јерарха, #Вера, #Православље, #Косово, #Метохија, #Србија,


Света Три јерарха су крсна слава многих породица, цркава, манастира. Празник се, у црквеном светачнику, обележава црвеним словом.

Три јерарха су историјске личности Василије Велики, Григорије Богослов и Јован Златоусти, а празник је, у њихову част, установљен 1076. године.

Свети Василије Велики је познат као велики световни и духовни учитељ цркве. Свети Григорије Богослов је и прозван као Богослов јер је ненадмашно тумачио догму, а свети Јован Златоусти је упамћен као недостижан проповедник Јеванђеља, због чега је тако и назван.

Тек што се младо хришћанство ослободило свог великог непријатеља - многобоштва и почело да се у миру и слободи развија, појавише се многе јереси и расколи, који су низ година раздирали и потресали Христову цркву. У то време, које је тражило храбре и одлучне браниоце православља, појавише се и три учена и знаменита човека: Василије Велики, Владика ћесарије Кападокијске, Григорије Назијанзин Богослов и Јован Златоусти, васељенски патријарси. Својим делом и речју, ова тројица, који су били савременици, остали су истрајни поборници за чистоћу Христове науке, не зазирући ни од самих царева.

За време цара Алексија Комнена, настаде велика расправа у Цариграду око тога ко је међу том тројицом светитеља најзнаменитији и највећи. Сваки светац имао је своје присталице, те се тако поделише на три табора: василијевце, григоријанце и јовановце.

Василијевци узношаху светог Василија Великог, називајући га високоглагољивим и по врлинама анђелима равним, који као да ничег људског није имао.

Григоријанци су хвалили светог Григорија, као великог познаваоца грчке науке и састављача многих богословских списа.

Присталице светог Јована истицали су га као слаткоречивог говорника и доброг учитеља.
Напослетку, Јовану, епископу града евхаитског, јавише се у сну сва три светитеља и рекоше да ни један од њих није већи а други мањи, већ да су равни и једнаки и да су сви послати ради људског спасења.

Као што су сва тројица на истом послу радили, требали би им и један празник одредити и заједно их прослављати. Зато им епископ Јован, пошто им се сваком понаособ помен чини у јануару месецу, одреди 30. јануар (12. фебруар по новом календару) као заједнички празник, саставивши им каноне и тропаре и тако установи нов празник Три Јерарха, који се и данас празнује.




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Српске светиње на Косову уврштене на УНЕСКО-ву листу светске баштине - КМ Новине

Српске светиње на Косову уврштене на УНЕСКО-ву листу светске баштине #Косово #Метохија #Срби #Вера #Црква #Православље #Баштина #УНЕСКО Србија је земља која чува изузетно вредне средњовековне споменике у виду манастира и цркава, а оне најстарије су смештене управо на простору Косова и Метохије.





ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

БиБи-Си напао ''језиво'' православље у Грузији јер не трпи секте и Запад - КМ Новине

БиБиСи агресивно напао православну Цркву у Грузији као - језиву, јер се противи Западном утицају на омладину. Директно "указују" на Путинове инструкције свештенству да се бори против мужеложника јер су они највећи непријатељи његовог режима али и против других секти.





ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Мора ли СПЦ бити мирођија у свакој екуменистичкој чорби? - КМ Новине

среда, 02. март 2016. | КМ новине За који дан, тачније 5. марта , у част седамсто година од оснивања Базилике Свете куће у Лорету (Анкона, Италија). Представници православних цркава Албаније, Грчке, Грузије, Русије Румуније и Србије, „окупиће се у молитви" , заједно са делегацијом Понтификата и Православне епископске конференције Италије и Малте.






КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине