Вести:

петак, 10. јануар 2020.

Није мртав борац који је умро, мртав је онај који је заборављен

петак, 10. јануар 2020. | Уреднички колегијум 0

Уз звуке војничке трубе, после 20 година од завршетка рата на Косову и Метохији, који је и последњи рат наметнут Србији после током распада Југославије, откривен је први споменик палим ратницима.

#Споменик #Пали #Борци #Лесковац
Фото: Југмедиа










Породице погинулих, подигнуте главе и са тугом у срцима, положиле су црвене руже гледајући у имена својих најближих исписаним на данас откривеном споменику палим борцима у Лесковцу, док су окупљени брисали сузе због потресног призора очева, мајки, жена, браће, сестара и деце.

Имена 71 учесника у ратовима у Босни, Хрватској и на Kосову и Метохији од 1991. до 1999. године уклесана су на спомен-чесми, аутора Бојана Kонстантиновића из Лесковца.


Фото: Југмедиа

“Није мртав борац који је умро, мртав је онај који је заборављен. Ми овом приликом поручујемо нисмо их заборавили, нека им је вечна слава и хвала”, рекао је у име свих палих бораца и породица настрадалих Слободан Миленковић, додајући да су се за овај дан борили 20 година.

Свештеник Марко Адамовић казао је да смо данас били сведоци тога да наше страдале не заборављамо, већ да се молимо за њих после 20 година док нас они одозго са неба гледају.


Фото: Југмедиа

“Наши су понос и дика јер су живот дали за нашу слободу, за своју земљу, веру… Зато смо ми поносни данас и храбро стојимо пред овим спомеником гледајући имена сваког понаособ”, поручио је Адамовић.

Иницијативу подизања споменика подржао је град Лесковац који је из касе града издвојио 406.614 динара, по одлуци Градског већа и Скупштине града Лесковца.

Први човек града Горан Цветановић који је писуствовао данашњем откривању ове спомен-чесме истакао је да за њега то што је данас стајао пред овај споменик и пред породицама, историјом и Србијом за коју су се наши сународници борили, више од части.

“То је обавеза да према њима увек осећамо дуг, ненаплатив и вечан и можда речи и споменици не могу у потпуности да сачувају успомене на пале борце и на жртву њихових најближих, али су начин да се од заборава отргне њихова храброст и љубав према својој земљи, поклонити се овде после 20 година као њихов саборац тада а данас као градоначелник је највећа могућа част”, казао је градоначелник.



ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:


Цветановић је нагласио и да се данас одаје почаст каменом као медијумом, спомеником као саучесником прошлих времена и подсетником да не одустајемо од најважније борбе, а то је достојанство и јединство нашег народа.

“Има смрти нема умирања, поколења их се неће стидети, претке нису обрукали, нека им је вечна слава и хвала им”, рекао је он.


Фото: Југмедиа

Име споменика носи назив “Прекинута нит живота” и симболизује страдање оних који су за наш мир, одбрану суверенитета и интегритета дали оно највредније, своје животе, пише Југмедиа⇗.




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Зоран Влашковић: У четири града Србије - Косовској Митровици, Београду, Нишу и Неготину, мурали у част херојима са Кошара - КМ Новине

Погинули војници на караули Кошаре, на српскоалбанској граници у 78 дневном НАТО бомбардовању Југославије 1999. године, и годину дана раније, још увек немају заједнички споменик, који заслужују поодавно. Мурали признање од народа и сабораца Ипак, поједини градови се херојима са Кошара одужују давањем улица у неким општинама али, оно што је посебно заслужно, хероји са Кошара су добили мурале у Косовској Митровици, Београду, Неготину и Нишу.




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Алберт Андиев: Не постоје ''хероји са Кошара''. Зашто? - КМ Новине

Добровољац Андреј Андијев, који је из Осетије дошао на Косово и метохију да се на српској страни бори против шиптарских терориста оком НАТО агресије, позвао је на очување јединства међу борацима. "Никада ми не би пало на памет да због деловања моје групе у подручју Паштрика, а нема ни једног критичног дела током одбране Србије у коме нисам учествовао са својим борцима, називам моје саборце херојима са паштрика.




ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:

КМ интервју: Алберт Андијев - Срби су симбол пркоса, не одустајем од вас!






КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ новине    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине