Вести:

уторак, 14. јануар 2020.

Фајненшел Тајмс: ЦИА прве дронове користила у Босни да осматра српску војску

уторак, 14. јануар 2020. | Уреднички колегијум 0

Недавним убиством генерала Kасема Сулејманија, другог најмоћнијег човека у Ирану и команданта елитних јединица Иранске револуционарне гарде, означена је по први пут спремност САД да своје најсавременије војне дронове употребе против највиших званичника других држава.

#Србија #САД #рат #Босна #Оружје #војска #Дрон
Дрон "Предатор" какви су коришћени у Босни




 
Оваквом одлуком председник Трамп је на једној страни задовољио интересе најконзервативних кругова у америчкој и израелској политици али је на другој за себе отворио нове проблеме.

Наиме, и овај пут су и сам врх НАТО савеза као и његове најважније чланице остали необавештени о таквој намери САД-а чиме су у повећани ризик доведене њихове трупе које су стациониране у Ираку и другим државама Блиског Истока.





Али свакако најтежа последица за овакву акцију САД је да су по први пут Шити и Сунити показали знакове јединства према америчкој спољној политици. Не само да су стотине хиљада Ирачана испратили посмтрне остатке генерала Солеманија него су чак и ирачки парламент и влада затражили да америчка војска што пре напусти територију Ирака.

Овај догађај је био повод за многе војне аналитичаре и медије да направе детаљнију анализу употребе дронова у војне сврхе. У томе смислу и врло угледни британски Фајненшел Тајмс доноси текст у коме наводи да је америчка војска по први пут користила дронове, али само као средство за осматрање, у првом заливском рату 1991. Извештај објављен након рата показује да је за све време „Пустињске олује“ макар један дрон стално био у ваздуху и у акцији.


Оно што је нама од посебног интереса и у светлу недавно објаљених података из британских националних архива, је податак да је 1993. године ЦИА купила 5 дронова типа Гнат, прототип који је развијан за потребе Пентагона и њихов будући смртоносни Предатор дрон. ЦИА је како се наводи, овде дронове користила у рату у Босни за за праћење кретања тенкова и трупа српске војске.




Од 2001. амерички Пентагон почиње да редовније користи поменути Предатор и процењује се да је само за време председника Обаме у Пакистану, Сомалији и Јемену извршено преко 563 напада што је имало за последицу страдање и неколико стотина цивила као тзв. „колетералне штете“. Председник Трамп наставља употребу дронова и изван конвенционалних бојних поља.

То наравно не посматра мирно ни Русија када 2018 председник Путин објављује да Русија развија дрон на нуклеарни погон и са интерконтенталним дометом под називом „Посејдон“. Kоје све домене употреба донова може имати показало се и прошле 2019. године када су масовним нападом дронова и пројектила запаљена и значајније оштећена нека од главних нафтних постројења у Саудијској Арабији. Док је Саудијска Арабија за тај напад оптуживала Иран, власти у Техерану су то порицале.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: ИН4С    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине