Вести:

понедељак, 13. јануар 2020.

Божић на Косову и Метохији прослављен по светоотачком православном предању (ВИДЕО)

понедељак, 13. јануар 2020. | Уреднички колегијум 0

Готово да се више и не говори о томе какво је заиста стање у Српској православној Цркви на Косову и Метохији. А оно је већ деценију можда најгоре од свих епархија у српским земљама овог дела света.

#Косово #Метохија #Божић #Православље #Епархија #Рашко_призренска #Егзил


Наиме, црквени пуч извршен у Епархији рашко - призренској  2010. године, довео је до успостављања неканонског и неправославног поретка. Лаике је било лако заварати тако што је безакоње забашурено иза мантија свештеника послушних људској власти а не Богу, и зидина узурпираних храмова под диктаторским обликом теократије узурпатора трона Епархије рашко - призренске Теодосија (Шибалића) уз подршку београдских синодалаца и неоколонијалних режима у Србији. Прогон је привремено утихнуо али он непрекидно траје саботирањем основних акивности и пројавама планова о коначној "ликвидацији" центара око којих се окупљају прогнани верници и монаштво при јединој канонској а прогнане Епархије рашко - призренској у егзилу, под духовним вођством на правди Бога прогнаног епископа Артемија.

Ипак, верници истрајавају и црквени живот се мање-више ревитализовао и у овом делу ЕРП у егзилу нарочито од када је манастир Светог Саве добио нову богомољу у којој се верни народ молитвено окупља. Тако је било и овог Божића који је послављен по неизмењеним и канонским правилима богослужења и светоотачког предања на радост свих правоверних.

Свету Литургију, којој је присуствовало стотинак верника, служио је протосинђел Дамјан а саслуживао јереј Игор. На крају службе прочитана је Божићна посланица Епископа ЕРП у егзилу, Г.Г. Артемија након чега се велики број верника сјединио са Господом кроз Свето Причешће. Затим је ломљена чесница а на крају су деци подељени Божићни пакетићи.

Радост и духовно окрепљење су надвладали сва друга осећања којима су, услед начина живота којим живе,  подложни Срби на Косову и Метохији а осећање радости је даље пренето и у домове у којима је настављена прослава Божића.

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:





ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Косово и Метохија: Бадње вече у Жеровници, манастир Светог Саве ЕРП у егзилу (ВИДЕО) - КМ Новине

Иако прогнана са Косова и Метохије, Српска православна Црква је и ове године свечано прославила Бадњи дан и паљење бадњака на светој косовско-метохијској земљи Наиме, канонски поредак Српске православне Цркве на Косову и Метохији драстично је нарушен незаконитим прогонством епископа рашко-призренске епархије, владике Артемија, и узурпацијом храмова и администрације од стране незаконитог епископа Теодосија доведеног из политичких разлога у шта смо имали прегршт прилика да се уверимо током претходне деценије.







ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Светоотачко и црквено предање о правилној прослави Божића - КМ Новине

Светоотачко и црквено предање о правилној прослави Божића За многе православне Србе, карактери веровања и делова обичаја који се разликују не само од села до села већ и од куће до куће, збуњујући су јер их препознајемо као стране нашој православној вери.








ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Тихе годишњице насиља над ЕРП у егзилу и њена победа над светом - КМ Новине

Међу свим оним силним годишњицама и датумима "на данашњи дан", нигде нећете моћи да нађете податак о некој од годишњици насиља над најобесправљенијим делом српског народа, оном који је остао веран Епархији рашко - призренској у егзилу.







КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине