Вести:

уторак, 7. јануар 2020.

Косово и Метохија: Бадње вече у Жеровници, манастир Светог Саве ЕРП у егзилу (ВИДЕО)

уторак, 7. јануар 2020. | Уреднички колегијум 0

Иако прогнана са Косова и Метохије, Српска православна Црква је и ове године свечано прославила Бадњи дан и паљење бадњака на светој косовско-метохијској земљи






Наиме, канонски поредак Српске православне Цркве на Косову и Метохији драстично је нарушен незаконитим прогонством епископа рашко-призренске епархије, владике Артемија, и узурпацијом храмова и администрације од стране незаконитог епископа Теодосија доведеног из политичких разлога у шта смо имали прегршт прилика да се уверимо током претходне деценије.

Ипак, део верног народа који је одбио да се повинује безакоњу и остао у својој канонској Епархији, данас се налази у прогонству, односно егзилу. Околности не успевају да смуте правоверне који успешно одолевају овим искушењима. То је и ове године показало неколико дсетина верника свечаним освећењем и паљењем бадњака како налаже православно предање, српски обичаји и традиција.

Настојатељ манастира Светог Саве при Епархији рашко-призренској у егзилу, протосинђел Дамјан, подсетио је на значај поста као припреме за овај радосни хришћански празник, Божић.

"Ових неколико недеља припремних, разрешавала су се прво деца, па су после мајке, јуче су се оци разрешавали, а ево сутра се разрешава Отац наш Небесеки. И шаље нам јединородног Сина Свога, и зато да се сви радујемо том поклону са Неба. Ми то ничим нисмо заслужили, и зато то јесте највећи поклон који смо добили. И, као што видимо на овој икони Божићној, коју целивамо, Господ наш долази као беба али он је већ повијен у смртне завоје. Не у пелене већ у смртне завоје, зато што Он долази да умре за нас, да пострада за нас, да искупи све наше грехе. Зато се и слика тако, у тој тамној пећини, поред Њега је Богородица. Само Богородица, не и праведни Јосиф, који стоји испред пећине, јер он у том у том рођењу ниако не учествује. То је идеологија те наше иконе коју целивамо јер Богородица није зачела од мужа него од Духа Светога. Видимо ту Јосифа који је мало смућен али анђео му открива у сну, да се не смућује, да је то Дете које се рађа, да је Оно од Духа Светога, да је то јединородни Син Божији. Нека би Господ наш сишао и у наша срца, нека наша срца буду те јасле у које је Он сишао, кад није презрео јасле, браћо и сестре, неће презрети ни наша срца, само ако их ми мало припремимо, ако се мало очистимо од греха. Зато и јесте овај пост био, да Му припремимо та јасла, не би ли Он ушао у нас. Да ми онда, заједно са апостолом Павлом, говоримо “Не живим више ја, већ Христос у мени”. И то јесте циљ нашег живота, обожење, заједница са Христом коју треба да успоставимо још овде а онда, после смрти, кад дође једног дана сваког од нас да посети а доћи ће сигурно, да сви наставимо заједно са Христом у Царству Небеском да славимо тамоса свима светима, са Пресветом Богородицом, Оца и Сина и Светога Духа у векове векова, амин" рекао је између осталог протосинђел Дамјан.

Након освећења и паљења бадњака приређен је и ватромет. Како је све изгледало можете погледати у видео прилогу који смо припремили са тог места.



ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:



КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ новине    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине