Вести:

уторак, 10. децембар 2019.

Петеру Хандкеу уручена Нобелова награда за књижевност

уторак, 10. децембар 2019. | Уреднички колегијум 0

Србија била уз свог пријатеља, неколико земаља бојкотовало церемонију.

#Peter #Handke #Nobel #nagrada #Književnost #Stokholm #Švedska


Аустријском писцу Петеру Хандкеу данас је у Стокхолму уручена Нобелова награда за књижевност, а неколико земаља најавило је бојкот те церемоније.

Петеру Хандкеу је формално предата награда у висини од 935.000 долара, након чега је одржан и традиционални пријем за добитника. Нобелову награду за књижевност Хандкеу је уручуо шведски краљ Карл Густав. На свечаности и пријему присуствовали су и сви амбасадори у Шведској.

Овај догађај помно је пратила и Србија, нестрпљиво чекајући Нобела у рукама Петера Хандкеа.

Овогодишњу доделу Нобелове награде бојкотовали су многи, а међу њима и хрватско Министарствоспољних послова, које је саопштило да хрватски амбасадор у Шведској Синиша Гргић неће данас учестовати на додели награде Хандкеу, због "његове подршке политици Слободана Милошевића".

Министарство је на Твитеру објавило да хрватски амбасадор неће бити на додели награде "особи политички ангажованој удавању подршке великосрпској политици Слободана Милошевића 90-их година прошлог века".

На додели свог представника нису имале ни Албанија, албански сепаратисти са Косова и Метохије, као ни Турска.

Подсетимо, у последњој деценији прошлог века, док је још трајао рат на простору бивше СФР Југосавије, Петер Хандке написао је путописни есеј познат под именом "Правда за Србију". То је било довољно да писац буде прогнан из кругова у којима се до тада суверено кретао. Али, Хандке није одустао од својих уверења - тако је 1999. године подигао глас против бомбардовања једне суверене државе. Од тада је прошло тачно 20 година током којих је често боравио у Србији. Овде га људи доживљавају као искреног пријатеља.


Медији на српском који махом извештавају противно интересима државе у којој раде, Србије и њеног народа, нису пропустили ни ову прилику да се не "одуже" својим спонзорима и власницима па тако преносе Хандкеово "признање" да га у Србији - "више га воле, него што га читају". Као да то није случај са свим писцима било где у свету. Замислите да сваки грађанин једне државе чита писца кога тај народ доживљава као свог пријатеља, да ли то уопште изгледа реално? Наравно да не. С тога је такав коментар у потпуности излишан и искључиво злонамеран.




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Хандке: Посјетио бих и Клинтона у затвору, али слободан је - нажалост - КМ Новине

"Као да су сви у Њемачкој, Француској и другим земљама прогутали неку таблету за коју мисле да им је прочистила душу. Затворили су ту причу. Готово да ми је више пријао напад организованих група које су ме чекале пред Националним театром у Ослу /гдје му је уручена угледна `Ибзенова награда`/ од тог ћутања Запада", рекао је Хандке.




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Гласови мржње са познатих адреса: ''Боли'' их Хандкеова подршка Србији - КМ Новине

На западу и у региону не јењава полемика поводом "Нобела" за књижевност. Прошло је пет дана откако је Шведска академија саопштила да је Нобелову награду за књижевност за 2019.




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

У Приштини данас протест против Хандкеа, ни потомци усташких геноцидаша немају мира - КМ Новине

У Приштини данас протест против Хандкеа #Peter, #Handke #Nagrada #Nobel #Priština #Separatisti #Šiptari, #Albanci, #Ekstremisti, #Srbija, #Separatisti, #kmnovine У Приштини је за сутра најављен протест против одлуке да овогодишњу Нобелову награду за књижевност добије аустријски писац Петер Хандке, преноси Танјуг.




КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине