Вести:

понедељак, 16. децембар 2019.

Америчко министарство одбране: Прва савезничка победа I Светског рата Церска битка - у Сибиру

понедељак, 16. децембар 2019. | Уреднички колегијум 0

На званичном сајту Америчког министарства одбране, део о Првом светском рату, наглашено је да Церска битка (август 1914.) предстваља прву савезничку победу у том том рату.

#Први #светски #рат #одбрана #Савезници #Американци #Пропаганда #Лаж
Фотографија планине Цер са Википедије коју је позајмило и поменуто америчко министарство.

У низу фотографија којима се илуструју догађаји тог периода налази се и фотографије планине Цер. Када кликнете на њу и увећате је, опис каже: "Photo of the Siberian Cer mountains" - или "Фотографија Сибирске планине Цер". И о томе, али и о другим српским биткама - толико.

Историја памти да је до првог окршаја на планини Цер дошло у ноћи 15. на 16. август. После неколико дана драматичних и крвавих битака, повлачење преко Дрине разбијене аустроугарске снаге отпочеле су у ноћи 19. на 20. август и наставиле цео сутрашњи дан. Гоњењем непријатеља до Дрине и завршним борбама код Шапца, 21-24. августа 1914. године, окончана је тзв. церска операција у којој су српске снаге изгубиле су више од 16.000 војника, док су аустроугарски губици износили око 25.000 погинулих.

http://www.loznica.rs/cms/mestoZaUploadFajlove/CerskaKolubarskaBitka.jpg

То ипак није једина "занимљивост". Наравно, Американци неће пропустити прилику да наведу да је Први светски рат почео убиством Аустро-угарског престолонаследника Франца Фердинанда од стране "босанског Србина активисте" Гаврила Принципа 28. јуна 1914. године.

Још и више, управо то ће стајати као увод овог дела сајта који је сада већ архивиран а на новом сајту тај део историје потпуно избрисан.

"Атентат на надвојводу Франца Фердинанда, наследника аустроугарског престола, покренуо је 28. јуна 1914. године Први светски рат. Министарство одбране поздравља храброст америчких војника који су се борили за слободу".


Фото: Америчко министарство одбране

Природно је да ће америчка војска својим војницима одати највеће поштовање али низ грешака намеће многа питања. Нека од њих, после свега, свакако и веома дубока и озбиљна јер тешко да се ради само о омашци. Ипак је реч о званичном сајту Америчког министаратва одбране.

Српски "активиста" убија престолонаследника, по америкој интерпретацији без икаквог повода - јер се о томе ништа више не каже, али се амерички војници, становници државе коју нико није напао, ипак боре за слободу... Да, типично америчко лицемерје са израженом жељом да се други понизе и дрско истицање сопствене храбрости у рату који је за Американце представљао само вид зараде и заштите сопствених материјалних срестава и ништа друго, будимо отворени.

Након низа догађаја које америчка страна сматра значајним, попут наглашавања руског пораза и касније повлачења, следи опет важан моменат за Србију, овај пут правилно названу. Оно што је нарочито занимљиво јесте поглед на догађај из новембра 1915. када је "Србија поражена од Аустро-угарске након што су у њу упале Словенија, Хрватска и Босна" 

Међутим, крај рата неће бити ни изблиза тако прецизно описан као што, уосталом, ни почетак то није. Прећутана је жеља Аустро-угарске која је дуго пламтела у врху тог царства да Србију заувек збрише са лица земље. Атентат у Сарајеву, који је не само да је искоришћен већ по признањима и неких аустријских историчара, и пажљиво исцениран како би послужио као повод за објаву рата Србији, представљен је сасвим супротно.

Исто тако и крај рата за који се каже: "Отоманско царство се предало савезницима, Будимпешта, Праг и Загреб прогласили независност а Аустро-угарска се распала". 

Ни речи о херојској борби српске војске за коју су и сами непријатељи рекли да је управо она одлучила крај рата. Можда то и није до краја тачно али сигурно да јесте барем што се источног фронта тиче и то не само због ремећења планова. 

Сродна слика


Да подсетимо барем на онај део који је нама најбитнији. Загреб тада није прогласио никакву независност већ је коначно формирана Југославија чију слободу је донела српска војска а која ће касније, кроз многа страдања и низ ратних злочина над Србима, управо свој народ изложити геноциду који су вршили како Загреб тако и остали чију слободу и независност је донела Србија али и Берлин а на крају, управо и Вашингтон.

Необична представа и тумачење Првог светског рата⇗, зар не? Увредљиво или очекивано? Вероватно ћете се сложити - и једно, и друго. Америка чак и опште познату историју тумачи на свој начин. Као нешто ново, оно исто а потпуно различито али увек у складу са само једним - актуелним сопственим политичким интересима.

Нема разлога да ни Срби буду непоправљиви романтичари.
Јасно је да све што је западно од српских земаља, заједно са својим савезницима који су их окупирали, себе доживљава као некога коме је дата улога да Србију уништи заувек. А то није пут којим се траже ни стиже до пријатеља. Уверили смо се већ више пута, то је пут страдања, масовних и планских егзекуција Срба, покрштавања православних и затирање српског идентитета. То је пут масовних српских губилишта. Али од те стране не треба окретати главу, треба само вратити оно што је наше, оно што је већ једном зацтано као "Србско уједињење". Другог нам пута нема, а ни опстанка ако га препустимо корову.





ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Принцип је повукао „окидач" али никада није желео да започне рат - КМ Новине

Извор: НПР букс Из стране штампе издвојили смо и превели разговор са британским ратним извештачем, новинаром и писцем књиге о Гаврилу Принципу намењене Западном тржишту.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Преседан у историји ратовања: Телеграм који је заувек променио Србију - КМ Новине

понедељак, 28. јул 2014. | КМ новине Само неколико реченица које је обичном поштом стигло у Србију у смирај 28. јула 1914. године било је довољно да цео тада познати свет окрене наглавачке. Погледајте шта је тачно писало у овом страшном писму.

 

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Први светски рат - 100 година после - КМ Новине

понедељак, 28. јул 2014. | КМ новине Свет данас обележава сто година од почетка Првог светског рата, а век након почетка догађаја који је променио свет, и даље се поставља питање „ко је крив?" Широм Европе биће одржане бројне манифестације, а у Србији ће Влада заседати у Бановини у ратној престоници Нишу, где је пре 100 година заседала Пашићева влада.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

#Srbi #Kosovo #Metohija #Iseljavanje #Progon #Albanci #Vlast #Beograд #кмновине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине