Вести:

уторак, 12. новембар 2019.

Беседа о. Дамјана у манастиру Светог Саве у Жеровници на КиМ (ВИДЕО)

уторак, 12. новембар 2019. | КМ новине 0

У недељу 21. по Духовдану када се чита Јеванђеље о Господу и семену, славимо и Светог Арсенија Сремца, светитеља из српског рода.

#Манастир #Свети #Сава #Жеровница #Косово #Метохија #Отац #Дамјан
Манастир Светог Саве, Жеровница, Косово и Метохија






Благоверни народ који окупио се у катакомбном манастиру Светог Саве у Жеровници, при Епархији Рашко-призренској у егзилу, свечано је прославио празник а онда и био духовно окрепљен беседом оца Дамјана, настојатеља ове светиње.

"Као што каже Господ, 'семе је реч Божија'.  Дакле, то семе је увек исто, само од подлоге зависи шта ће бити са тим семеном. А та подлога, браћо и сестре, то је наше срце. Да ли је наше срце пут, по коме ђаволи шетају слободно, или је наше срце окамењено или обремењено неким бригама, које као трње загушују, или је земља нашега срца плодна и растресита па ова реч Божија, кад падне на ту 'земљу' доноси стоструки род. То је оно што сви треба да се запитамо. Дакле, наше је, да ту 'земљу' нашега срца оградимо, да ђаволи не шетају по њој. Да очистимо то велико камење, да очистимо те велике грехе, да дајемо што више милостиње, да омекшамо ту земљу, такође да се не заносимо разноразним бригама и богатством, како каже Господ, јер и то гуши" подсетио је о. Дамјан сабране, на речи Божије додајући да "тако ни ми не треба да бринемо о ономе што је пролазно и краткотрајно већ да наша брига једино буде спасење наше".

Као пример примене овог дела науке Божије, о. Дамјан је навео управо светитеља Светог Арсенија Сремца, кога Црква тог дана прославља.

Њега је сам Свети Сава одредио за свог наследника "и ту би смо могли и да завршимо причу о Светом Арсенију јер шта више и коју већу похвалу можемо ми да кажемо о некоме кога је Свети Сава изабрао за наследника, још за живота. А како га је избарао, браћо и сестре? Није га питао да му прича о теологији Светог Максима или Светог Јована Дамаскина или Светог Јована Златоустог, или Василија Великог, Григорија Нилског... ништа га то није питао. Већ му је само дао сирће и  рекао 'узми попиј ово вино' и он је попио, није сени намрштио, и када га је  питао 'јел'добро' овај је одговрио 'јесте'. Дакле, кроз послушање је искушао Свети Сава Светог Арсенија Сремца, и он се показао као достојан наследник. Кроз то се видело све, браћо и сестре, што треба да има један архијереј. А то је да ће он бити послушан и да ће држати оно чему је научен.

Део са богослужења на овај празник и беседу у целости, можете видети и послушати у следећем видеу:

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине