Вести:

петак, 8. новембар 2019.

Љубомир. Т. Грујић: Уништавање референдума, Србије и слободе народа

петак, 8. новембар 2019. | КМ новине 0

На позив КМ новина др Љубомир Т. Грујић за наше читаоце пише сажети извод из званичног дописа Народној скупштини од 05.11.2019.г.

#Srbija #Vlast #Vučić Referendum #Kosovo #Metohija


Пише: др Љубомир Т. Грујић



РЕФЕРЕНДУМ


Референдум је општенародно гласање. Он се заснива на праву народа да народна већина одлучи о предлогу изнетом на референдум за гласање са ДА или НЕ.  Гласање на референдуму је тајно. Први критеријум је да је референдум пуноважан само ако на референдуму гласа више од 50% од укупног броја бирача уписаних у бирачки списак.  У демократској и слободној држави ово важи за свако гласање. У Србији то није утврђено у свим законима, али јесте у сада важећем Закону о референдуму и народној иницијативи. Он је донет под владавином Слободана Милошевића.
   
За разлику од других гласања, суштина референдума се огледа у следећем критеријуму. Предлог о коме се гласа усвојен је на референдуму само ако је за њега гласало најмање више од 50% од укупног броја бирача уписаних у бирачки списак. Референдумска одлука изражава вољу и опредељење народа. Народна скупштина је обавезна да озакони предлог усвојен на референдуму. У томе је значај, важност и снага референдума у односу на нереферендумска гласања. У сада важећем Закону о референдуму и народној иницијативи тај критеријум није задовољен! У његовом 2. ставу се утврђује: «Одлука о питању које је било предмет изјашњавања на референдуму сматра се донетом уколико је за њу гласала већина грађана који су гласали.» Ако на бирачком списку, на пример, има имена од 5.000.000 (пет милиона) бирача, онда је 2.500.001 најмањи број да референдум буде пуноважан. Значи, ако је 1.250.001 бирач гласао ДА на таквом «референдуму» онда је усвојен предлог изнет на «референдуму»! Свеукупно, значи да 1.250.001 бирач од укупно 5.00.000 бирача одлучује, а то је свега 25.00002% бирача од укупног броја бирача! Упркос томе што је 3.749.999 бирача, односно 74,99998% бирача од укупног броја бирача гласало НЕ! Већ је тим ставом Закона о референдуму и народној иницијативи срушена демократија. Власти то није довољно!
  
РТС нас је обавестила у Дневнику у суботу 02.11.2019. да Народна скупштина отвара поступак измене Закона о референдуму и народној иницијативи и да је отворена јавна дискусија. Суштина измене је да гласање буде проглашено за референдумско без обзира који проценат бирача је на њему учествовао од укупног броја бирача уписаних у бирачки списак! Предложена измена је противуставна, супротна је члановима 1 - 3, 18 и 19 Устава. По томе је предлог изнет на референдуму на коме је гласало само 3 (три) бирача усвојен ако је 2 (два) бирача гласало ДА! Драстично уништавање значења, смисла, важности и снаге референдума; унижавање демократије!! Спрдња с народом!!! Одузимање слободе народу!!!! 


ЗВАНИЧАН И СТВАРНИ РАЗЛОГ ВЛАСТИ ЗА УНИШТАВАЊЕ РЕФЕРЕНДУМА

Саопштени разлог власти да измени, тј. уништи, референдум јесте да се олакша усвајање предлога на референдуму!!! Зар је то прихватљив и оправдан разлог? Није.

Суочивши се с чињеницом да је велико незадовољство у народу и суочивши се с могућношћу да већина бирача не учествује на изборима расписаним по противуставним законима, власт је лукавим покушајем да уништи референдум започела нову противуставну фарсу. Власт је закључила да народ неће да учествује на таквом «референдуму». Стварни разлог је да власт хоће под именом референдум да спроведе гласање које ће њој лако да обезбеди да може да објави да је такав  «референдум» био пуноважан и да је на њему усвојен предлог власти. Зашто је таква, неприхватљива, промена референдума потребна и важна властима? Да би променом Устава наставила процес самовлашћа, растурања Србије и укидања слободе.

ЦИЉ И ПОСЛЕДИЦЕ УНИШТАВАЊА РЕФЕРЕНДУМА 


Ставови 6 – 8 члана 203 Устава јасно утврђују да је референдум обавезан при промени преамбуле Устава. Њена промена омогућава изостављање «Косова и Метохије» из председничке заклетве (4. став члана 114 Устава) и из члана 182 Устава, као и изостављање из заклетве члана Владе. Тиме би се постигло искључивање «Косова и Метохије» из Устава и територије Косова и Метохије из наше државе, а њено претварање у сакату Србију – Сакабију, а осакаћене Србе у Сакабе. Постигло би се да се званично и службено утврди да су се Срби и Србија својевољно одрекли заувек Косова и Метохије – своје постојбине и дела свог народа. Власт на челу с Александром Вучићем би тврдила да је то народна воља!


Какви су то људи на власти који граде своју срећу на несрећи, на трагедији, других људи, сада Срба на Косову и Метохији, који растурају Србију, који уништавају слободу?

ПЕТИЦИЈА И ЗАХТЕВ


С обзиром на све изложено, а основу чланова 1 - 3, 18, 19, 51, 56, 194 и 118 Устава и на основу суштине, смисла, значаја, снаге и важности референдума поднети су петиција и захтев.


ПЕТИЦИЈА НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ

да Народна скупштина:


озакони:

  1. а) да је свако гласање пуноважно само ако на њему гласа више од 50% од укупног броја бирача уписаних у бирачки списак,
  2. б) да је поднети предлог усвојен на референдуму само ако је за њега гласало више од 50% од укупног броја бирача уписаних у бирачки списак.
  3. с Уставом усклади Закон о избору народних посланика* и да он ступи на снагу пре расписивања следећих избора за народне посланике.
  4. с Уставом усклади Закон о избору председника Републике* и да он ступи на снагу пре расписивања следећег избора председника Републике.
  5. покрене и спроведе до расписивања следећих избора за народне посланике уставни поступак разрешења председника Републике Александра Вучића због његових (тешких) повреда Устава,
  6. распише и спроведе по Уставу опште изборе у време предвиђено за следеће изборе народних посланика,
  7. с Уставом и с утврђеним значењем референдума усклади Закон о референдуму и народној иницијативи.



ДРЖАВЉАНИМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ


Ко, својим изласком, учествује на гласању организованом по (постојећем или новом) противуставном закону онда саучествује у разарању наше државе, укидању слободе, помаже јачање окупације и узурпаторство власти диже све до њене тираније народа.

Неучествовање на таквим гласањима је не само уставно и морално право грађана него и наша обавеза према прецима и потомцима. 


Хвала Вам на пажњи. 


др Љубомир Т. Грујић, редовни професор у пензији, Џона Кенедија 31/15, 11070 Београд
Београд, 6. новембар, 2019. год.


др Љубомир Т. Грујић


НАПОМЕНА
Цео допис Народној скупштини можете одмах преузети у ПДФ-у кликом на ОВУ ВЕЗУ

Допис је преко е-поште био послат следећим лицима:

НАРОДНА СКУПШТИНА, Генералном секретару Срђану Смиљанићу, ПРЕДСЕДНИКУ РЕПУБЛИКЕ Александру ВУЧИЋУ, ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, Председници Ани БРНАБИЋ, Првом потпредседнику и министару спољњих послова Ивици ДАЧИЋУ, Потпредседнику и министру унутрашњих послова Небојши СТЕФАНОВИЋУ, УСТАВНИОМ СУДУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, Председници Весна ИЛИЋ ПРЕЛИЋ, као и другим надлежним војним, црквеним и цивилним представницима.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

 Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине