Вести:

четвртак, 14. новембар 2019.

Брезовица: Река Лепенац избацила цеви МХЕ из свог корита и променила ток (ВИДЕО)

четвртак, 14. новембар 2019. | Уреднички колегијум 1

Река Лепенац на најлепшој српској планини, Брезовици, чији је ток сабијен у цеви за експлоатацију мини-хидролекетране у изградње, избацила је јуче цеви из свог корита и променила ток.

Део реке Лепенац која је избацила цеви из свог тока

Обилне падавине у ноћи између 12. и 13. новембра, оснажиле су реку која се побунила и учинила нешто несвакидашње!

"Лепенац, наша лепа река, није пристала да уђе у цеви! Тако да је те цеви у једном делу свог корита избацила из земље и променила ток" каже Драгољуб Милановић, иначе мештанин, који је ово забележио камером.

Убрзо су интервенисали и багери покушавајући да преспоје ток и врате је у њено пређашње корито јер је постојала опасност да потопи неке од засада и делове имања. То се ипак није догодило а багери су у тренутку снимања, били напуштени, односно није било радника у близини.



То није једино што се јуче догодило на Брезовици. Милановић је забележио и необичне активности на брани у склопу овдашње МХЕ. Наиме, брана је била подигнута и река је "пуштена" поново у свој ток. Због овога се нагађа да је негде дошло до много веће хаварије.

"Ко каже да Бог не помаже? Велика невоља чека све њих који су се усудили да живу воде ставе у цеви" каже Милановић који својом камером преноси најважније догађаје са протеста против изградње МХЕ на Шар-планини.

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:

Зачудо, они који се можда и много мањим интензитетом боре да очувају своју реку у осталим деловима Србије, добијају много већу пажњу у јавности, барем је на друштвеним мрежама то изразито масовно. Истовремено Срби на Косову и Метохији, који се и поред свих недаћа које их свакодневно сналазе, боре да очувају реке на овој најлепшој српској планини, већина углавном игнорише. То их је присилило да након неодазивања надлежних власти Републике Србије на позив да спрече изградњу МХЕ на територији природног парка прве категорије, под зашттом државе, да се окрену албанској јавности на КиМ и алармирањем покушају макар тако да сачувају реке. Иначе, дозволе за изградњу издали су управо чиновници локалне сепаратистичке власти коју овде представља Вучићева "Српска листа". Без подршке свог народа али и својих власти, више стотина овдашњих Срба, а како кажу 99% мештана, отишло је у своју цркву у Штрпцу и масовно положило заклетву да ће сачувати своје реке и неће дозволити никакву граду преко својих имања. Након изговореног текста заклетве, редом су целивали Јеванђеље и часни крст. Више о томе можете прочитати на следећој страни КМ Новина.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Штрпце: Народ се на Преображење масовно заклео да неће дозволити изградњу МХЕ (ВИДЕО) - КМ Новине





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

#Бујица, #Цеви, #Мини_хидроелектране, #МХЕ, #Србија, #Брезовица, #Штрпце, #Шар-шланина, #Косово, #Метохија,  #kmnovine

1 коментар:

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине