Вести:

субота, 12. октобар 2019.

Захтев муслимана за подизање споменика патријарху Варнави оцењен као јефтин политички трик

субота, 12. октобар 2019. | КМ новине 0

Одборник владајуће црногорске Демократске партије социјалиста Ермин Харбић упутио је предлог пљеваљској локалној самоуправи да изгради споменик патријарху Српске православне цркве Варнави Росићу.

Патријарх Варнава (Росић)






Патријарх - мученик, који је 1937. године убијен због противљења Конкордату са Ватиканом, рођени је Пљевљак.

Образлажући свој предлог, Харбић је казао да би на тај начин Општина Пљевља исказала почаст једном од најистакнутијих Пљевљака.

Харбић је на последњој седници локалног парламента поставио одборничко питање председнику Општине Игору Голубовићу: „Да ли локална управа током следеће године планира реконструкцију Трга патријарха Варнаве са изградњом централног платоа на којем би се изградио споменик патријарху Варнави?''.

Ермин Хабић

„Трг је једно од најљепших мјеста у граду и заслужује да се на тај начин оплемени, а тако бисмо исказали и почаст једном од најистакнутијих Пљевљака“, рекао је Харбић.

Међутим, Владислав Бојовић, одборник у СО Пљевља и функционер Демокатског фронта, ово сматра испланираним и јефтиним политичким триком, боље рећи блефом, додајући да је Харбић искоришћен само као подесан извршилац посла.

Према речима Бојовића, иницијатива долази у години у којој је кулминирала антисрпска политика актуелне власти у Црној Гори, која се огледа у прогону и бруталној дискриминацији усмереној против државотворног српског народа и Српске православне цркве - каже Бојовић.

- Суочени са падом подршке код православног народа, у ДПС-у су принуђени да одређеним декларативним поступцима стварају привид демократског амбијента, саопштио је Бојовић.

Он истиче да се оваквим иницијативама не може стварати привид нормалне атмосфере и демократског амбијента, нити се може камуфлирати дискриминација државотворног српског народа, српског језика и Српске православне цркве у Црној Гори, поготово када Устав брутално дискриминише Србе.

Бојовић сматра да и Закон о општем образовању и васпитању такође дискриминише Србе, док је ситуација са правом на запошљавање Срба у државним органима , према речима Бојовића, као у време фашистичких тоталитарних друштава у којима су постојали грађани првог и другог реда.

Владислав Бојовић

Он је подсетио да су у Пљевљима градске просторије институција намењених промоцијама, јавним окупљањима и предавањима, за Србе затворене па је чак прошле године забрањено одржавање свечане академије поводом дана ослобођења и славе града Свете Петке, а да је муфтија Муамер Зукорлић регуларно одржао предавање у пљеваљској гимназији у којем је изразио очекивање да ће Пљевља постати главни град Санџака - наводи Бојовић додајући да ова иницијатива долази у тренутку кад у Црној Гори и у Пљевљима на директорским местима у државним органима и предузећима, школама, болницама…, не само да нема нити једног Србина, већ је све мање православаца и када је запошљавање младих који се јавно изјасне да су Срби немогућа мисија.

Да ли је захтев, иницијатива, Ермина Хрбићајефтин политички трик, сазнаћемо већ наредне године.

Патријарх Варнава, чије је световно име Петар Росић, рођен је у Пљевљима 1880. године и био је 40. патријарх СПЦ, од 1930. до 1937. године.




КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

#Šešelj #Vučić #Kosovo #Metohija  #Srbija #Izdaja #Šiptari #Izbori  #Mediji #Vesti #Separatisti #Žrtve #kmnovine

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине