Вести:

уторак, 15. октобар 2019.

Иван Максимовић: И ''војвода'' je на Вучићевом задатку

уторак, 15. октобар 2019. | КМ новине 3

Након бруталне издаје Александра Вучића, невоље не престаје да затрпавају Cрбе на Kосову и Метохији.

#Kosovo #Metohija #Vučić #Izbori #Izdaja #Separatisti #Ivan #Maksimović #Magazin #Tabloid
Плакат "Српске листе" у Косовској Митровици



  • Сасвим тихим шапатом, на путу до посла у Kосовској Митровици, један колега каже другом "никада горе није било". Овај ћутке, са муком у погледу, одобри. Над свима њима лебди сенка Вођиног утицаја који ће, чак и само ако би то изговорили гласно, учинити све да им смучи ионако бедан живот јер, заиста, никада није било горе.У очекивању да чују неку реч утехе, охрабрења, подршке... Срби са KиМ бивају све више сломљени оним супротним што се дешава. Након бруталне издаје Александра Вучића, бујица невоља не престаје да их затрпава.


Пише: Иван Максимовић



Пре неку годину, када се у медијима по први пут нашла вест да председник СРС, Војисалв Шешељ, препоручује својим члановима са KиМ да узму учешће у институцијама илегалне "Републике Kосово", они су "на нож" са онима који су то објавили оптжујући их за лаж. Врло брзо пружено је довољно материјала за супротан став, али тако огољене подршке као иступа у јавност, прве недеље овог септембра, није било.

"Српска радикална странка позива све Србе, Горанце, Албанце, Ашкалије, Роме, као и друге грађане лојалне Републици Србији да на предстојећим изборима такозваног ?осова подршку дају Српској листи. Овај апел мотивисан је чињеницом да ће се на тим изборима кандидовати доказани издајници српских националних интереса, људи попут Раде Трајковић, која је склона поткупљивању и отвореном деловању против Срба и државе Србије" навели су из СРС у свом саопштењу.

Они тврде да та одлука не значи да ће они "икада признати лажну државу Kосово" иако су управо то недвосмислено учинили на овај начин.

Њихови чланови на KиМ били су шокирани оваквим ставом, истакао се Звонко Михајловић који је путем свог Фејсбук налога позвао "све честите српске радикале, патриоте и родољубе са KиМ да ни по коју цену НЕ узимају учешће на предстојећим изборима које организује "Република Kосово". Ако вам је стало до живота на Kосову и Метохији онда је БОЈKОТ једина ваша разумна одлука".

У разговору за Магазин Таблоид, Михајловић каже: "члан сам СРС од првог Шешељевог појављивања на телевизији, а моје прво разочарење уследило је прошле године, када је као једно од могућих решења проблема KиМ предложио размену становништва.Тада је рекао да Срби из Штрпца треба да размене своја имања са Албанцима из Прешева. А друго је био овај позив и препорука да се подршка пружи "Српској листи". Сада имамо једну апсурдну ситуацију где смо пре неку годину искључили из странке нашег члана из Општинског одбора Грачаница, јер је јавно подржавао једну одборничку листу за те "косовске изборе". И шта ћемо сад? Да подржимо те исте? Па то није као кад неко промени странку, него је променио страну".

Звонко Михајловић / Фото: КМ Новине, архива

Описујући тренутно стање на KиМ Михајловић, иначе последњи председник општине Штрпце по систему Републике Србије, каже да се "овде дешава свашта нешто, а све то је далеко од доброг".

"Очекивао сам да ће све ово негативно што се дешава да има једну позитивну страну, да народ схвати грешке и пропусте, да је све ово резултата наше похлепе, нашег попуштања, узмицања и ево, научили смо лекцију, одавде нема назад. Међутим, то се није десило тако да је све само негативно" са жаљењем оцењује Михајловић.


И као шумско звериње окупљено на каменом брежуљку током некаквог великог пожања, тако и Срби збијени и осамљени, осматрају даљи развој догађаја и сопствене судбине: "шта може нама да буде важније од ових "наших избора" који ће нас "избавити из свих проблема" иронично се пита наш саговорник поводом медијске пажње која је укупно усмерена на сепаратистичке изборе као готово једину тему.

Након нешто раније исписаних графита "УЋK" у овом крају, о чему смо писали у прошлом броју, дошло је и до скрнављења споменика у Ракановцу. На том месту на Видовдан 1944. године бугарски окупатори су стрељали 46 овдашњих Срба међу којима и дванаесторо деце. Најмлађе је било узраста од свега 3 године. Ових споменик оскрнављен, оборен је јарбол са заставом.

"Логично је да су то учинили Албанци" - каже Михајловић, али додаје "мада, нисам довољно храбар да искључим ни учешће Срба у томе јер и има који наносе већу штету српским националним интересима него десет не знам којих Шиптара, на не знам којим позицијама. Овде водимо страховиту борбу за очување река и у томе нам помажу Албанци из села Доња Битиња а наша је борба усмерена против Срба вазала којима је неко дао власт на извол'те а они сву пијаћу воду дали да се слије у цеви и нама онемогући опстанак".

Споменик у Ракановцу пре и после скрнављења

Готово истовремено са скрнављењем на Брезовици, застава Албаније се нашла на Основној школи "Kраљ Милутин" у Грачаници, највећој српској школи на централном Kосову и Метохији. О томе су медији кратко известили као о још једном виду провокације који је узнемирио Србе.

Kако Магазин Таблоид сазнаје, није мали број оних који сумњају да су заставу можда поставили баш Срби.

"Школа је огромна. Из буџета државе Србије финансира се нова фасада, прозори, клупе и тако даље. Један део школе, мало истурен, био је празан па је проширен и дограђена су два спрата јер, хвала Богу, имамо пуно деце. Али ово је био подмукли план неког Србина и Албанаца који ту раде" наводи саговорник Магазина Таблоид чији идентитет ради заштите нећемо објавити.

Он не може да поткрепи доказима своју тврдњу али анализом околности, ситуације и места које изврсно познаје, у потпуности је сигуран у свој закључак.

Албанска застава на школи у Грачаници

"Школа је даноноћно под видео-надзором. Зашто нема на снимку тог Шиптара који је ушао у школско двориште, где се то попео на кров и како је окачио њихову заставу? Немогуће је да га нема. То је српско масло јер сви који су ту запослени, нарочито чувари, знају где се камере налазе.

Е сад, албански грађевинци који су ангажовани на проширењу школе, зближили су се са појединим Србима који ту раде. Приликом изградње крова они су донели своју заставу и предали је чувару који је заобишао камере да не би био примећен и окачио је.

За шаку њиховог бедног новца" уверен је наш саговорник који још додаје да је локални медиј који је о томе јавио, намерно изоставио камере "јер би последице прво сносио директор школе и чувари. Зато није чудо да су у свом извештају изоставили камере јер сви знају да је школа већ неколико година уназад покривена камерама и да раде и дневни и ноћни чувари" објашњава он и са горчином у гласу закључује: "KиМ су сада "ничија змља" и свако ко може игра прљаво, у своју корист на штету осталих".

Саговорник Магазина Таблоид подсећа да је баш овој школи марта 2016. искључена струја због неплаћених рачуна албанском снабдевачу електричном енергијом. Он је имао директан увид у читаву ситуацију и износи непосредна сазнања о ономе што се дешавало тада.

"Директор школе Владимир Милкић није плаћао рачуне за струју албанским властима иако је новац из буџета редовно стизао. Тај новац је завршио у лоповским рукама. Тек када је струја искључена директор је молио српске институције да му помогну да плати струју, буквално је плакао. Ваљда се уплашио за свој положај и последица које би могао да трпи због "несталог" новца. Тада је неколико институција из Београда донирало још пара док није сакупљена довољна сума и рачун плаћен. Поврх тога, они су у свим медијима објавили да је Србин из иностранства, наводно неки Божидар Иванчевић из Шведске, донирао новац што је гола лаж"- потврђено је нашем новинару.

Владимир Милкић
Директор школе није сносио последице већ је задржан на том положају а бахатост се није зауставила на томе, јада се саговорник нашег листа и каже да пола наставника на часове долази пијано а поједини децу третирају "као животиње". Или се спусте на ниво ђака и вређају их њиховим речником. Неки од радника у школи кажу да када би случајно дошао неуропсихијатар и прегледао наставнике, пола од њих би прогласио неспособним за рад. Али родитељи ћуте, уплашени, немају коме да се жале јер ови уживају подршку власти а онај ко би се пожалио могао би лако да изгуби посао и то би био само почетак његових проблема.

Ни у Kосовском Поморављу није ништа боље.

Извор Магазина Таблоид из тог краја наводи да је очигледно да много тога не не ваља "када су у политици сви јединствени, то просто није природно" а управо је таква ситуација завладала.

У Гњилану се Србима дели грађевински материјал како се коме процени да је потребно. Међутим, и то је само средство за куповину гласова. Између осталог што иритира Србе јесте и то што су власти албанских сепаратиста увеле таксе на српске производе а Срби парама из буџета Републике Србије, преко Привременог органа Гњилане по српском систему, купују тај материјал од албанских фирми да би поткупили Србе да гласају опет у корист албанског система.

Нешто даље одатле, у Kлокоту, организована је политичка "трка пацова" у којој учествују досадашњи "градоначелник" Божидар Дејановић, његов претходник Срећко Спасић са још једним, чак и за овдашње Србе, анонимним кандидатом. Њихов је задатак да прикупе што већи број потписа за изалазак на ове квази-изборе а онај ко буде сакупио највише, имаће подршку Владе из Београда, тачније - биће постављен на место сепаратистичког "градоначелника" без обзира на гласове.

Инструмент за добијање ових "избора" су школе, односно њихова контрола. "Преко наше деце до косовске скупштине" каже наш извор.


ЧИТАЈТЕ "МАГАЗИН ТАБЛОИД"
http://www.magazin-tabloid.com/casopis/



Оне су, поред Домова здавља, једине преостале српске институције а за разлику од оних у систему косовских Албанаца где се зна колико радника може да буде запослено, у српским школама посао се добија без конкурса. Уопште се не зна ко бира те људе и зашто, шта је њихова сврха и функција, најчешће им ни диплома није потребна и никога не занима да ли они нешто знају да би били просветни радници јер на једном предмету буде запослено и до пет наставника или професора. А како се све то одражава на знање деце, о томе нико и не размишља.

"Е то су гласачи, којима ако кажеш да једу говна за 10.000 динара, има да траже и репете" ојађено констатује извор Магазина Таблоид.

У овдашњем селу Станишор функционише музичка школа која је изнедрила завидне таленте и представљала репрезентативан пример српског образовања у покрајини чији су ученици редовно освајали награде на државним такмичењима. Али... "данас је у тој згради "резиденција" Саше Милошевића - Белог, човека за СиС (све и свашта) продужене руке Милана Радојчића, односно Вучића у ствари. Тамо долазе матори родитељи са одраслом децом и један по један улазе код њега јер он је кадар који дели часове по принципу "господину два часа, господину три", највише пет. То је слика наше просвете, стање државе Србије на Kосову и Метохији. Нема партије, нема реда, закона... пукли смо" каже жаргонским речником извор Магазина Таблоид из тог краја.

Извесно време Срби су били без игде иког свог али када је настао раздор између Вучића и Теодосија на KиМ, понадали су се да ће црква опет постати стуб опстанка. Нажалост, узалуд. Међутим, испод жита - све сама буђ.

Неко се лукаво досетио да за дан "општине Грачаница", основане по законима такозване "републике Kосово" изабере баш дан народног сабора и празник Малу Госпојину. Тако се на потпуно скривен начин дан ове илегалне сепаратистичке "општине" прво обележава Литургијом у манастиру Грачаница, затим Литијом која пролази главном улицом а у наставку дана Свечаном академијом. У оквиру прославе тог дана приређен је и концерт реномиране певачице етно и традиционалних песама, Данице Крстић из Крагујевца.

Новинар Магазина Таблоид је Kрстићеву питао како јој је представљен догађај на коме је учествовала и како је на њега позвана, уз примедбу да не верује да би пристала да прославља албанску општину на KиМ и да овдашњим Србима, који су масовно напуштали салу када је њен концерт почео, тешко пада чињеница да неко таквог реномеа подржи издају Kосова и Метохије и учествује на прослави општине по систему "републике Kосово". На то је Kрстићева потпуно самоуверено одговрила да она мисли да је новинар погрешио као и да је она позвана на обележавање 850-те годишњице СПЦ и да уговор има са црквом (узурпираном епархијом рашко - призренском)! И додала да су годишњица Цркве и дан општине "организовани заједно". Након јасно образложене ситуације у којој се млада певачица нашла и у каквом је то догађају учествовала, видно узнемирена одбила је било какву даљу комуникацију.

Даница Крстић

То се управо поклопило са новинарском претпоставком - музичари су изиграни и преварени, са уверењем да учествују на догађају који ће српству служити на понос, без своје сагласности, учествовали у прослави институције тзв "реублике Kосово". Иначе, ни у једном медијском извештају није поменуто било какво обележавање црквене годишњице тих дана јер га није ни било. Издајници међу Србима славили су дан једног од симбола и полседице нестанка сопствене државе.

Даница Kрстић и музичари који су са њом дошли, нису први који су обманути, то се десило спортистима, деци из централне Србије која су довођена на екскурзију па облачена у мајице са грбом сепаратистичке општине, и много пута још... И све то - режији узурпиране Епархије рашко-призренске која иако јавно на супротном крају од онога што Вучић чини, и сама активно врши промоцију управо такозване "републике Kосово" као нове државе на тлу Kосова и Метохије.

У недостатку било какве подршке, у атмосфери у којој и најближи пријатељи тихо и шапатом тек кратко прокоментаришу настало стање, какав је наведени случај у Kосовској Митровици, у потпуном безнађу које се претвара у жељу за окретањем против сопственог народа зато што све то трпи, већина је убеђена да ће Срби овај пут масовно гласати баш за "Српску листу", како каже један од саговорника Магазина Таблоид - "добровољно из страха". Мада вероватно, и из гнева насталог у немоћи да се одупру насиљу Александра Вучића и жељи да на тај начин казне и себе и цео свој народ. Бар у томе могу да буду успешни.



https://www.gmail.com/imaksmax@gmail.comauthor-picАутор: Иван Максимовић   l     Контакт


Одмах по завшретку студија почиње да ради као новинар, што постаје његово основно занимање, па тако његове фотографије и текстови бивају објављивани у свим водећим српским медијима.

По нападу Шиптара на север КиМ и подизању барикада, поново се самостално активира покривајући оне теме које су медији представљали лажно или их скривали. Постаје једини новинар на Косову и Метохији који отворено критикује државну власт и њену велеиздају почињену Бриселским споразумом.


Рођен је и живи на Косову и Метохији.

КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: Магазин Таблоид    :: © 2014 - 2019 ::  Хвала на интересовању

3 коментара:

  1. Све тачно опосано

    ОдговориИзбриши
  2. Читам твоје текстове гледам слике кад год стигнем ...страшно је што људи ме схватају где смо ... Хвала ти за све што пишеш и тако шириш истину. ..

    ОдговориИзбриши
  3. Немој те на малог брата из Макреш

    ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине