Вести:

уторак, 3. септембар 2019.

Хоће ли почетак нове школске године означити крај постојању Срба у Церници код Гњилана?

уторак, 3. септембар 2019. | КМ новине 3

Церница, село у близини Гњилана, један је од симбола српског страдања на Косову и Метохији после окупације покрајине 1999. године.

Школа у Церници једна је од оних у најлошијем стању!





 
Иако су од тада прошле две деценије, Церница није променила свој трагичан "статус". Овде Срби и данас страдају "али не од Шиптара већ од Срба и 'Српске листе' " кажу овдашњи Срби.

Церница је мешовито село у чијем  једном делу живе Срби. У намери да их отерају са својих огњишта, не би ли и тај део Косова и Метохије истребили од Срба, Шиптари су у више наврата чинили злочине над њима. Најсуровија свакако су два бомбашка напада. Први је изведен на сеоску продавницу 28. маја 2000. године, када је погинуло је троје Срба међу којима и четворогодишњи Милош Петровић, а други напад догодио се 01. септембра 2003. године када су две бомбе бачене на овдашње српске куће. Тада је рањено четворо Срба а од нанетих повреда у америчком кампу Бондстил, како се тврди, због неадекватне помоћи преминуо је Миломир Савић (1968). То нису једини злочини, напротив. Узнемиравања, провокација, паење српске имовине и крађе - као видови притиска над Србима, никада нису престали.

Упркос свему Срби су, држећи се међусобно, успели да опстану и да преживе најстрашније тренутке и опстану чувајући свој кућни праг, српско име, славу и обичаје.
Срби из Цернице на Бадњи дан





 
Међутим, првог дана септембра ове године њихов опстанак доведен је страховито у питање! У улици у којој су живели Срби, један од њих Зоран Симић, продао је своју кућу Шиптару по имену Сулејман!

"Срби нервозно ћуте и стрепе. Сви се нервирају али не могу ништа да ураде" одговара саговорник КМ Новина на питање како се осећају после тога?

Како и не би били нервозни - кућу је купио Албанац са десеторо деце и доселио им се ту испред носа! Заштите нема ниоткуд "а српски функционери само једев и пијев" каже саговорник КМ Новина.

Он објашњава како је Србин "намерно" продао кућу Албанцу, револтиран бахатим односом локалне власти, коју чине представници СНС- односно "Српске листе", и недостатком и најмање бриге за овдашње Србе, и одселио се за Јагодину!

Кућа у Церници коју је од Србина купио Албанац, Сулејман / Фото: КМ Новине





 
Саговорник овог портала додаје да то није једина несрећа која је задесила Србе из Церница у готово само једном дану.

"Због политике коју водив "Српска листа", тачније Саша Милошевић из Станишора, у село Церницу данас није кренуло 7 од 10 ђака! А нису кренули јер родитељи нису хтели да пусте своју децу у школу због нестручног кадра којима је препорука само то што су из "Српске листе" а знање немају никакво, ни директор ни наставници" истиче саговорник КМ Новина чији идентитет не објављујемо како би избегао освету локалне власти која не жели да се о њој чује ни једна лоша реч а добрих, како се чини, и нема.

Овакво стање се неће променити "све док се не смањи притисак појединаца из "Српске листе" тако ће остати" тврди наш саговорник. "Људи више не могу да поднесу да се неко богати на њихов и на рачун њихове деце, да се на њихову штету у радни однос прима како се стигне, по политичкој основи. Тим људима је важно само да приме своје најближе рођаке и пријатеље иако сви они примају по више плата из оба система а деца остају ускраћена за квалитетну наставу. Родитељи су одлучили да своју децу пребаце у друге школе" открива нам огорчени Србин који са великом љутњом посматра све ово.

Српски дечаци испред школе - хоће ли ово ускоро постати уобичајена слика?

Он наводи да решење постоји, и да је оно само једно "бојкот шиптарских избора и напад" (чињеницама, откривањем истине и правним средствима, за шта постоји више него богата основа). Све друго довешће до привођења крају етничког чишћења Срба и са овог дела страдалне и свете српске земље, Косова и Метохије!



КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

#Церница, #Гњилане, #Окупација #Жртве #Убиство #КФОР #Косово #Метохија #Србија #Kosovo #Metohija

3 коментара:

  1. Молимо Вас, уколико желите да Ваши коментари буду објављени, морате да пратите две смернице:

    1) да буду на српском, тј писани ћириличним писмом!

    2) уколико желите да изнесете неку тврдњу или побијете неки навод, морате или да се представите или да нас пре тога контактирате путем мејла: redakcija@kmnovine.com Наш саговорник се представио, његов идентиет је врло добро познат редакцији те је нужно и неопходно да се и сви остали представе - уколико износе нека сазнања или чињенице.

    Мишљење можете изнети анонимно али "аргументе" не и то никада нити је могло нити ће моћи. Хвала!

    ОдговориИзбриши
  2. Ништа боље није ни у Косовској Каменици,банда једна те иста већ 15 год.терорише преостале Србе по околна села,такође је та банда данас у Српску листу, и на све функције где може да се краде.

    ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине