Вести:

понедељак, 26. август 2019.

Штрпце: Народ се на Преображење масовно заклео да неће дозволити изградњу МХЕ (ВИДЕО)

понедељак, 26. август 2019. | Уреднички колегијум 1

Изградњу мини хидро-електрана на најлепшој српској планини, Брезовици, до сада је једино народ покушао да спречи. Издани од свих, на Преображење су масовно положили заклетву у овдашњој цркви.

#Штрпце, #Заклетва, #Преображење #Изградња #Мини #МХЕ #Хидроелектрана #Косово #Метохија #Србија

Вишемесечна борба Срба Сиринићке жупе да спрече да њихове реке буду уливене у бетонске цеви хидро-електране и тако остану без пијаће воде, чиме би директно био угрожен и њихов опстанак, узела је чак и свој дана у крви када их је напала тзв "косовска полиција" док су мирно протестовали и неке од њих повредила. Нису то Срби зажалили, али ипак остали су без икакве подршке све то време. 

"Дипломатија је заказала. Остала нам је још једна, задња одбрана, а то је Свевишњи Господ" чуло се од Срба окупљених на овом светом месту на празник Преображења Господњег. Заклетва обавезује да нико неће дозволити да се гради "на нашим имањима и нашим рекама".

Они су инсистирали да свако то учини својом слободном вољом, не приморавајући никога. Пошто је текст заклетве прочитан и пошто су га сви присутни у глас поновили, ушли су у цркву и ту, над Јеванђељем и часним крстом, потврдили своју искреност и заклетву.


Готово сви власници парцела, али и они који их немају на траси планираној за изградњу мини хидроелектрана, положили су заклетву. Неколицина оних који нису били присутни, по речима нашег дописника, јавили су се телефоном и пружили пуну подршку и сагласили се са овим поступком. У овој фази најугроженије су реке Калуђерка и Болованка.

Свештеници узурпиране Епархије рашко - призренске били су присутни у храму али ни једног тренутка нису били са нити уз народ. Не можемо да знамо, а нема ни разлога, да такво понашање буде одлука самог свештенства. Оно је понајвише доказ да осим институција државе Србије, затим сепаратистичких квази-институција, ни актуелна власт ЕРП на Косову и Метохији није уз народ чак ни у часу питања његовог опстанка већ су изабрали да се "не мешају" односно, да директним одбијањем да стану уз народ у ствари подржавају изградњу мини хидро-електрана и на тај начин учествују у његовом брисању са овог простора.

Како и рекоше, Господ је задња и једина нада. Зато су се на потресан и свечан начин обавезали да ће свако од њих спречавати да се изградња настави, да цеви буду постављене преко њихових имања или да њихови парцеле буду коришене у изградњи МХЕ на било који начин. 

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО: 





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

#Штрпце, #Заклетва, #Преображење #Изградња #Мини #МХЕ #Хидроелектрана #Косово #Метохија #Србија #Štrpce #Brezovica #Kosovo #Metohija

1 коментар:

  1. Морам вам се ѕахвалити на објављивање мојих снимака.
    Надам се да ће се народ освестити,ѕа њихово добро.

    ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине