Вести:

недеља, 11. август 2019.

Милић: Мој филм се бави страхом међу Србима на Косову (ВИДЕО)

недеља, 11. август 2019. | КМ новине 1

"Имам довољно година да се више не бавим ситним темам на филму и зато је страх међу Србима који су остали да живе на Косову и Метохији у фокусу мог новог остварења".

#Филм #Мрак #Срби #Косово #Метохија #Србија
Редитељ Душан Милић

Имам довољно година да се више не бавим ситним темам на филму и зато је страх међу Србима који су остали да живе на Косову и Метохији у фокусу мог новог остварења, казао је Тањугу редитељ Душан Милић, који је недавно завршио снимање филма "Мрак".

Средином јула, после 36 дана снимања у околини Врања и три дана снимања у Трсту, завршено је снимање целовечерњег филма "Мрак" у коме Милић осим режије потписује и сценарио.

Филм настаје као копродукција Србије, Данске, Бугарске, Грчке и Италије, уз подршку Филмског центра Србије.Реч је о истинитој породичној драми једне српске породице на Косову.

Радња психо-хорора "Мрак" дешава се у време "мартовског погрома" на Косову и Метохији 2004. године.Обрађује тему живота у сталном страху српске девојчице Милице, која, пошто су јој отац и ујак нестали, остаје сама с мајком и дедом у сабласној кући.

Ту кућу је за потребе снимања филма изградио чувени сценограф Миленко Јеремић.

Никола Ракчевић у улози свештеника
Породицу чувају пријатељски настројени припадници италијанског Кфора, чија прекоманда, међутим, мења све…

У филму се, осим Славка Штимца, Данице Ћурчић и малене дебитанткиње Мионе Илов која игра девојчицу Милицу, појављују и Никола Ракочевић, македонски глумац Коле Ангеловски, Славиша Чуровић и босанска глумица Слађана Букејловић.

Ту је и Флавио Паренти, италијански глумац запажене уметничке биографије који у филму тумачи италијанског војника Кфора Мауриција.

Милић каже да је девојчицу, која је дебитанткиња на филму, нашао у једној основној школи у Прокупљу.

Миона Илов у главној улози











"Миона Илов је веома талентована. Презадовољан сам с њеним ангажовањем у филму и сигуран сам да ће бити велико откриће наше кинематографије. С друге стране, имамо Славка Штимца који иза себе има 60 филмова. Штимцу се веома свидео сценарио. Прихватио је улогу у филму одмах након читања тог сценарија. Већ дуго сарађујем с Николом Ракочевићем на обострано задовољство" казао је Милић.

Напоменуо да ће Даница Ћурчић, млада глумица српског порекла из Данске, донети нешто ново филму својим глумачким изразом на који до сада нисмо навикли.

Даница Ћурчић, први пут у филму на матерњем језику
"Даница је имала прилике да игра у холивудским продукцијама, да буде део значајних европских филмских пројеката. Она је глумица метода што њене колеге у Србији јако ретко користе. Она је много ближа филмском него позоришном изразу. У нашем филму има мало дијалога, па ми је требала глумица која барата простором и физичким експресијама. У том глумачком оквиру је Славко Штимац међу најбољима код нас", казао је Милић.

За њега нема дилеме да људи у Србији притиснути животним околностима нису навикли да хрле у биоскопе не би ли погледали мрачну и тешку филмску причу као што је остварење "Мрак".

За потребе снимања филма изграђена је аутентична кућа из приче која је инспирисала Милића да крене у реализацију филма.

"Урадили смо значајан посао и сигуран сам да ће публика, ипак, поклонити пажњу нашем филму у биоскопу. Значај теме ће између осталог одвести публику у биоскоп" рекао је Милић.

Према његовим речима, настајање неког филма у региону у великој мери зависи од копродукција које носе неке добро ствари, али и много компромиса.

Редитељ током снимања филма


"Имао сам срећу да ујединимо Србију, Бугарску, Италију, Данску и Грчку у овој копродукцији. Интересантно је да су, осим Грчке, све земље које су се нашле у копродукцији признале Косово као независну државу, али им то није сметало да нам дају новац за филм. Прича о страху српске девојчице у косовским забитима отворила им је очи и пружила нову перспективу доживљаја свега што се данас дешава тамо", казао је Милић.

Славко Штимац на снимању филма "Мрак"






 
Цењени редитељ каже да ће до краја октобра монтирати филм у Грчкој.
"После тога радићемо постпродукцију тона у Данској, а ако све буде ишло по плану, премијера филма ''Мрак'' биће почетком следеће године. Можда на Фесту", казао је Милић.

Фотографије су део промотивног материјала филма а аутор већине је Кирил Проданов. такође можете погледати један од интервјуа које је редитељ дао током врањској телевизији током процеса снимања филма:

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:  




КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

#Свети #Илија #Свети_Сава #Косово #Метохија #Србија #Вера #Православље #Фото #Фотографија #Kosovo #Metohija #Srbija

1 коментар:

  1. Поздрављам редитеља Душана Милића који се храбро ухватио у коштац са мраком на филмском небу Србије,када су у питању теме које се односе на мученички живот Срба на Косову и Метохији.Многи редитељи обрађују теме које имају периферни карактер или искључиво комерцијални карактер.
    Срби на Косову и Метохији се налазе више од двадесет година у понижавајућем положају у односу на друге грађане такозване цивилизоване Европе.Више од двадесет година Србима на КиМ се крше основна људска права загарантована Евроском конвенцијом о заштити људских рава и слобода.Ускраћено им је право на живот,право на слободу кретања,право на вероисповест,право на рад.
    Садашња власт,само понекад помене кршење тих права.Уместо да свакодневно шаље извештаје свим светским релевантним институцијама којима се описују кршење основних људских права и слобода Срба на КиМ.
    хвала редитељу Душану Милићу што је показао добру вољу и храброст да упоуна домаћу и светску јавност са којим страхом се суочавају Срби на КиМ.Подсећам читаоце овог портала,да је живот Срба на КиМ тежак и чемеран,али Срби упркос свему голоруки,опстају и остају да чувају државу
    Србију.Да ли државно руководство Србије цени и поштује њихову пожртвованост ? Зашто Србија не оснажи Србе на КиМ у сваком погледу ?Да ли је Србија Србима на Косову и Метохији мајка или маћеха ?


    Михајло

    ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине