Вести:

понедељак, 5. август 2019.

Само стари споменици сведоче да су Срби живели у Ајвалији - у искривљеној репортажи РТС-а

понедељак, 5. август 2019. | Уреднички колегијум 0

У многим селима на Косову и Метохији само још порушене куће и гробља доказују да су у њима живели Срби. Највише таквих насеља је у Метохији, али је таквих и у околини Приштине након прогона Срба 1999. године.

#Ajvalija #Gračanica #Kosovo #Metohija  #Srbija  #kmnovine #RTS



Ајвалија је село у коме живе искључиво Шиптари. До пре само 100 година у њему је живело тек шест албанских породица да би се етничка структура нагло мењала након Другог светског рата када велики број шиптарских придошлица насељава овај крај. РТС наводи да не постоје прецизни подаци већ само претпоставка да у Ајвалији данас има између 20 и 30 хиљада становника иако их је, према попису који су 2011. спровели сепаратисти, у селу било око 7300 а од тада се бележи константан и све динамичнији пад броја становника на КиМ.

А шта је са Србима који су живели у Ајвалији?

"Сви су се раселили, неко пре рата, неко после рата под принудом, ево његов стриц је побегао, онда нека моја браћа, тако да горе баш сада у Ајвалији нема никога", каже Ратомир Инић.

У Ајвалији је до пре неку деценију живело скоро 70 српских породица. Споменици на православном гробљу у Ајвалији сведоче да су у овом насељу поред Инића и Чолића, живели и Стојановићи, Шешлије, Звјера, Гојковићи, Трифуновићи, Марковићи.

Проблема са Албанцима нису имали само током последњег сукоба на Косову и Метохији. Брачни пар Стојановића убијен је далеке 1943. године, наводи се у репортажи РТС-а. На њиховом споменику је уклесано ко их је убио. Међутим, новинар Андрија Игић⇗ изоставља веома занимљив податак везан за убијене Стојановиће. Ради се о прадеди и прабаби Бранимира Стојановића који је неко време био шиптарски градоначелник илегалне "општине" Грачаница. Ови његови преци, уопште не тако далеки, убијени су заједно са својим помоћним радником који је обављао послове на имању. Шиптари су их крволочно измасакрирали како би заплашили друге Србе и натерали их да се иселе. Несрећни Стојановићи су буквално исечени на комаде. Нажалост, њиховом потомку није било ни мало непријатно да својим ангажманом помогне политику чије су жртве његови директни преци. Исто тако ни новинару Андрији Игићу није пало тешко да све те чињенице једноставно изостави.

Гробље данас на своју иницијативу одржава Александар Чолић.

"Да нема ових споменика не бисмо ни знали да је било Срба, на овим просторима, у Ајвалији. То је неки траг, то нам је остављено у наслеђе да сачувамо али ситуација диригује другачије", истиче Александар Чолић.
Стање православног гробља прате и преостале, непродате куће и имања Срба који су живели у Ајвалији. Не треба много да се погоди која је кућа у Ајвалији српска. Довољно је да се погледа у каквом је стању. Срби који су живели у Ајвалији продали су већи део свог имања. А и они који то до сада нису,под утиском издајничке политике која се води из Београда, размишљају да учине исто.

ВАЖНА НАПОМЕНА:
У причи о траговима Срба протераних са огњишта на којима су њихови преци грејали воду за прво купање новорођенчади још пре доласка Турака на ове просторе, РТС који преноси репортажу Андрије Игића, користи да промовише управо страну која је Србе и протерала - шиптарске сепаратисте.

Тачније, на самом почетку приче наводи се да је "Грачаница једна од највећих послератних српских општина" што је бестидна и злонамерна лаж!

Грачаница није српска општина већ је насеље у саставу општине Приштина. Тек након самопроглашење илегалне шиптарске "независности" она је формирана као општина према законима такозване "републике Косово" са циљем да трајно легализује прогон Срба из градских у сеоске средине.

Подршка РТС-а оваквој политици представља до сада невиђени пример фашизма према сопственом народу на делу државне територије на коме се налази и седиште саме телвизије. без икакве сумње, реч је о конкретном злочину и кршењу закона.

Ову репортажу, као и све остале са Косова и Метохије на телевизијама са националном фреквенцијом, гледајте са великом резервом и опрезом јер - сигурно ће радити на томе да вас што више обману лажним информацијама!

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:



КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

#Ajvalija #Gračanica #Kosovo #Metohija  #Srbija  #kmnovine #RTS

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине