Вести:

субота, 1. јун 2019.

Хвала за надy - интервју са Дик Мартијем (ВИДЕО)

субота, 1. јун 2019. | КМ новине 1

Бивши државни тужилац и истражитељ из Швајцарске, Дик Марти, гостовао је емисији Геополитика, швајцарске телевизије. Између осталог било је речи и о албанској трговини органима на КиМ.

Дик Марти





Живот Дика Мартија је роман али је објавио само једну књигу посвећену тражењу Истине. Сâм против свих, он је истраживао тајне затворе CIA по Европској Унији, прање мафијашког новца, трговање органима на Косову и Метохији за време балканскoг ратова крајем '90-тих...

Политичар са деснице, Дик Марти ипак никада није престао да напада безобзирне швајцарске мултнационалне компаније и бизнис кругове. Oн је и заменик председника Организације против тортуре. Медијска јавност Швајцарске га је упознала 2006. кад је као истражитељ био позван у савет ЕУ дарасветли  тајнe о затворима CIA.

Индивидуе су биле киднаповане на све четири стране света а затимпревезене, испитиване и мучене по тајним европским затворима уз умешаност неких европских влада. САД и Буш су водили тотални рат против тероризма. Пре тога, Дик Марти је успeо да новац мафије који је долазио у Швајцарску мрачним каналима, разоткрије. Његова истрага је директно довела до оставке швајцарксy премијеркy Eлизабет Коп.

За време целе своје каријере он је отеловљавао улогу бескомпромисног човека високог морала. Неки га сматрају иреалистичним моралистом који спречава.

Ево његовог портрета: своје прве школске године, Дик Марти је провео у Лугану, седећи што ближе могуће црној табли, јер је са 6 година скоро ослепео због урођене генетске болeсти. Честo се каже, да се разлике претварају у снагу. Дик Марти је постао борац, опседнут Истином. Државни тужилац кантона Тићино (италијанско говорно подручје Швајцарске) радио је против диловања дроге и прања новца.


''Нису те спектакуларне истраге које су ме дирнуле, него пре свега контакт људски како са оптуженима тако са и жртвама. Тако се ствара утисак да се дотичемо великих тајни просте егзистенције...'', каже Дик Марти.


Крајем деведестих, државни тужилац улази у другу арену - политичку; постаје Државни саветник y Тићинy. У земљи консенсуса, он се истиче оштрим говором и непопустљивошћу; шест година касније, изабран је за Сенатора. 

''Инвестирамо огромна средства у истрагу промета наркотика a хватамо само оне на дну препродаје... велики барони који се богате, практично никада не стижу пред суд'', аргументује правник. Своје најтеже борбе извојева је у Савету Европе : тајни затвори и трговина органима на Косову и Метохији,организовани од стране косовских сепаратиста - то јавност није хтела да чује. ''Зашто се привилегује политички опортунизам уместо здравог осећаја за правду и вредности?''- пита Дик Марти. Његов револт против тишине и лицемерја, одјекнуо је целим светом. Дик Марти смета, његов крик за Правду је сâм, против свих. Његов детерминизам му је ипак донео од стране женевског Универзитета титулу почасног доктора наука.

Интервју:


ШРТВ: У оквиру Форума за људска права, ми вас прихватамо као драгог госта и прво желимо да Вас питамо: зашто сте баш изабрали слику мале црнкиње за Вашу једину књигу?

Дик Марти: ''Мала девојчица има 6 година, зове се Руби Брич и она је прва девојчица која је имала правo да уђе у школу резервисану за белце у Њу Орлеансу.''

ШРТВ: Она је симбол за Правду?

Дик Марти: Да, симбол за Правду али и за капацитет детета за конфронтацију са непријатељским расположењем... ова слика ме је пратила током свих година моје каријере и имала је врло јак утицај на мене'.

ШРТВ: Јуче сте учествовали у форуму са питањем ''треба ли аболирати швајцарске вредности''. Да ли мислите да Швајцарска издаје неке од својих вредности?

Дик Марти: Швајцарска остаје за мене земља Црвеног крста, земља која је способна да буде медијатор. Констатујем, елас, да прави изборe који су противни њеним вредностима.

ШРТВ: Швајцарска се није придружила онима који трaже од Саудијске Арабије да се ослободе феминисткиње...

Дик Марти: Да. То можемо да жалимо као што можемо да жалимо да Швајцарска није доделила атеље Акваријусу - симболични акт, јер се не може бити индиферентан према тој трагедији у Медитерану који постаје гробље а био је колевка наше цивилизације...

ШРТВ: Рекли сте да Швајцарска све више и више ставља своје економске интересе изнад других...

Дик Марти: Да. Увек постоји напон између етике, хуманизма и економије, радних места, економског раста... бојим се да претежy економски интереси. Ако размишљамо о дугорочним резултатима, у нашем је интересу да узмемо у обзир и етику да би предуећа преживела.

ШРТВ: Зато сте се јако ангажовали за иницијативу ''морално одговорна предузећа''?

Дик Марти: Да. То је принцип цивилизације и државе права. Имамо више наших швајцарских мултинационалних предузећа која раде по свету у земљама са корумпираним владама где право не постоји па нарди страшно пате од загађења средине и недостатка основних људских права. Отроване реке, оне онемогућавају многе фамилијe да живе каo пре. Tрaжи се да предузећа која су одговорна, обештете локалну популацију. То је елементарно у свакој цивилизацији.

ШРТВ: Шта да радимо са људима који су отишли на Блиски Исток да учествују у џихаду? 

Дик Марти: Шoкиран сам да чујем државног Секретара како каже, да они морају бити суђени тамо. Ма где, тамо? Ти људи су узети од стране курдске гериле. Ту нема државе, нема правде. А, ти људи су се овде радикализовали и починили акт одласка у страну земљу у ратне сврхе, што је кривично дело по швајцарском Кривичном закону. Дакле, у име наше и светске сигурности, требали би да их доведемо овде и да их судимо''

ШРТВ: Дик Марти, имали сте два живота. Један као магистратор у Тесину и други као политичар. Који вам је био дражи?

Дик Марти: Први. Оно што ме интересовало је да откријем Истину и поштујем жртве. Истина је важна за жртву... није важно колико је кривац осуђен.

ШРТВ: Иако нисте волели рефлекторе и медијска светла, нашли сте се под њима кад вас је Савет Европе изабрао - емитује се репортажа изтог периода:

''Дик Марти изјављује: Не подносим тишину, пасивност, окретање главе у страну... пустити друге да раде прљав посао''
23.1 .2003 - приватан џет из Прага се спушта на аеродром Женеве. Ко би могао да замисли да овај џет који личи толико на било који други, припада управо тајним службама САД -а? И да га CIA употребљава за транспортовање затвореника према тајним базима где се практикује тортура.


''Киднаповати неког и одузети му слободу, одвести у неку земљу где нема никакве контроле, адвоката, асистенције, ништа... то су криминалне методе! Немам никакву другу дефиницију.'' 

За савет ЕУ, Дик Марти је започео врло тешку истрагу: скинути вео са тајних затвора и тајних државних служби са учешћем неких влада.

''Ова афера се тиче целе Европе... а владе у многобројним земљама неће ништа да кажу'' - истиче Дик Марти.

''Један CIA авион обилази чуднe дестинације: из Кабула лети за Пољску, онда за Румунију, Мароко и завршава у злогласном Гвантанамо.''

"Амерички администратори захтевају омогућавање оваквих летова. Румуни отварају врата сумњиве војне базе, где се претпоставља да се врши тортура и поричу сваку могућност тортуре. Овде ни једна земља Европе не жели да призна умешаност у прљаве CIA послове."


''Верујем да ће Истина испливати. То је само питање времена. Могуће да ће требати пуно времена и да Дик Марти неће бити ту. Али, сигурно је да ће истина засијати... кад тад'' - чује се глас адвоката.




ШРТВ: Било је то време тоталног рата против терориста. Како сте почели истрагу?

Дик Марти: Све је кренуло од једног чланка у Вашингтомн Посту где је писало да САД имају тајне базе по ЕУ. То је произвело ефекат бомбе, јер су тајни затвори противзаконити у ЕУ и стоје у контрадикцији са дефинисаним људским правима. Разумели смо да постоји систем ротације измећу Кабула, Румуније, Египта... - то смо звали ''паукова мрежа''

ШРТВ: Да ли сте имали помоћ неких влада?
Дик Марти: Не

ШРТВ: Швајцарске?

Дик Марти: ''Кад смо тражили број ових летова, речено нам је да их има само три. На крају смо дошли до 40...''

ШРТВ: Да ли ова истрага, објашњава Ваше ангажовање против тортуре?

Дик Марти: Да. Што ме је нарочито шокирало је то да су американци кодификовали тортуру. Створили су код кроз асосиацију са Америчким Друштвом Психолога што је потуно ненормално, како се на људима не би видели трагови тортуре: изненадно прекидање сна, неподношљива бука, алтернативно мучење са екстремном топлотом и хладноћом, симулација дављења у води... то је невероватно да највећа демократија света банализује тортуру... и чак прави упутство за то... то је корак назад у цивилизацији.

ШРТВ: Кад сте поднели Ваш извештај, оптужили су вас за примарни анти-американизам?

Дик Марти: Не само то. Оптужен сам да сам писао роман, фантазију. Један британски посланик се ругао поређујући мој извештај са швајцарским сиром са рупама... Чекали смо више година док госпођа Фајнштајн није поднела извештај који је потпуно потврдио наше факте. Чекали смо 8 - 9 година... на крају је уследила огромна сатисфакција.

ШРТВ: Водили сте и једну другу истрагу. Ону о илегалној трговини људским органима на Косову и Метохији. Је ли и ту било огорчење које Вас је мотивисало?

Дик Марти: То је била јако тешка истрага јер су сведоци били преплашени да говоре. Требало је уложити пуно времена да би се стекло њихово поверење. Наметнута је једна црно - бела логика у којој су Срби били лоши а Албанци добри, док је сама реалност била далеко комплекснија у сивим нијансама, с обе стране. Кад се тражи Истина, она се не тражи само с једне стране.

ШРТВ: Мислите ли да је суд за екс-Југославију учинио добар посао?

Дик Марти: Скептичан сам према интернационалној Правди. Правда мора бити универзална. Проблем је што су ти судови, судови победника. Интервенција САД -а и НАТО-а је била противна међународном закону и то се заборавља рећи. То оставља горак укус Правде.

ШРТВ: Задње питање. Посветили сте вашу једину књигу Жобели. Ко је Жобел?

Дик Марти: Жобел је једна мала девојчица нешто старија од Руби Брич која је на насловној страни. Ову малу сам срео у затвору за децу на Филипинима. Могао сам да проведем 2 сата са том заробљеном децом и Жобел се залепила за мене и гледала ме са својим великим дечијим очицама. У њеном погледу је било оптужбе ''види шта раде на овом свету'' али и наде, нешто као ''учини било шта''. Тај поглед ме не напушта. Изложио сам ову ситуацију код aмбасадора ЕУ, Швајцарске, протестовао код филипинских власти и неколоко дана после сам чуо да је могла да оде код своје мајке. Ето, има наде.

ШРТВ: Хвала за интервју, Дик Марти. Хвала за наду.


ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:


Превод са француског,
Др Јасмина Вучић-Пеев
у србској години 7528, 28 маја




КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
 Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

1 коментар:

  1. Анониман2. јун 2019. 15:58

    УУфф... овај чланак баш пркоси свим медијима! Има наде за Правду! Да!

    ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине