Вести:

уторак, 11. јун 2019.

У 16 школа у Драгашу и даље уче по српском наставном плану и програму

уторак, 11. јун 2019. | КМ новине 0

Горанци, народ на крајњем југу Косова и Метохије који све време трпи страховите притиске како би био асимилован у Албанце, пружа натчовечански отпор и остаје лојалан током читавог периода окупације.

Рестелица




 
Упркос уценама, претњама, поткупљивању па чак и издаји од стране Владе у Београду... Горанци одолевају толико да и данас велики број тамошњих школа наставу одржава на српском језику, по плану и програму Министарства просвете Републике Србије.

У селу Рестелица које је најјужније и једно од највећих насеља у Србији по површини, функционише Основна школа "22. децембар". У њој Горанци одржавају наставу према српском наставном плану и програму, док школа "Рестелица", смештена у истој згради, ради по образовном систему албанских сепаратиста.

Сарадња међу запосленима у ове две школе је минимална, кажу запослени.

У општини Драгаш постоји још 15 школа које раде по образовном систему Републике Србије.

Албанци су покушали да затворе ове школе међутим, због бројних притисака, били су присиљени да им поново омогуће рад. Ученицима школа на српском језику "ускраћено" је студирање на неким од виших установа у оквиру сепаратистичких квази-институција укључујући универзитет. Реално, то и није претерани проблем када се узме у обзир квалитет наставе коју тамо пружају.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Урнебесно: Шиптарски ''Универзитет'' у Призрену без иједног дипломираног! - КМ Новине

У недостатку штампача за штампање диплома, шиптарски "Универзитет" у Призрену није избацио ниједног дипломца од свог оснивања! "Ректор" овог "Универзитета у Призрену", Захадин Шемседини, рекао је студентима да чекају од "Универзитета у Приштини" да купе штампач и уколико он буде функционисао и "Универзитет у Призрену" ће купити исти на истом месту!

Штампа албанских сепаратиста наводи да је овај проблем "стар" али да упркос томе "још увек нема никаквих конкретних планова у том погледу". Ипак, најављени су одређени пилот - пројекти "за постепено интегрисање ових школа у образовни систем Косова".

Рестелица

Додатну зебњу уноси Бриселски споразум и део који се односи на просвету. На сајту Владе Србије, на коме се налази најкраћи могући преглед овог документа, до сада необјављеног српској јавности, у делу 4. који говори о фантомској "Асоцијацији" или "Заједници српских општина",формираних по законима такозване "републике Косово", се наводи:

  •  4. У складу са надлежностима предвиђеним Европском повељом о локалној самоуправи и косовским прописима, општине чланице ће имати право да сарађују у колективном вршењу својих надлежности кроз Заједницу/Асоцијацију. Асоцијација/Заједница ће вршити пуни надзор у областима економског развоја, образовања, здравства, урбаног и руралног планирања. 

Ако ће надзор над просветом, и другим областима, вршити Асоцијација основана по законима "републике Косово", то онда значи да ће се и области над којима ће моћи да врши надзор функционисати у оквиру истог система, система албанских сепаратиста - по косовским прописима, како се на сајту Владе Србије прецизно наводи.

Ово значи да ће се упркос најавама како је "сачувана просвета на Косову и Метохији" кроз Бриселске споразуме десити оно што ни сами Албанци нису могли међу становништвом исламске вероисповести окружене Аланцима већ две деценије - интеграција у сепаратистички образовни систем!

То неће задесити само школе на југу Косова и Метохије већ, сасвим извесно, и у остаку покрајине јер Албанци наводе да по плану и програму на КиМ функционише укупно око 100 школа, што обухвата и оне у којима српска деца похађају наставу.




КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине