Вести:

четвртак, 9. мај 2019.

Поново обијена црква у Гојбуљи

четвртак, 9. мај 2019. | КМ новине 0

Црква Св. Параскеве у селу Гојбуља (општина Вучитрн), обијена је по други пут ове године,7. маја.

#Gojbulja #Crkva #Obijena #Kosovo #metohija


 
Овдашњи Срби су око 16.00 часова приметили да су врата на цркви разбијена и проваљена. Са икона је узет новац у вредности око 20 евра који су верници оставили за Ђурђевдан.

Ова црква обијена је и јануара ове године⇗ када је украдено између 10 и 15 евра.

http://www.eparhija-prizren.com/sites/default/files/users/4/IMG-d13ec997c153b6178af2483736a93f52-V.jpg
Разваљена врата цркве

Октобра 2018. године обијена је и школа у Гојбуљи⇗ када су
поцепане књиге, украдена народна ношња и поломљене клацкалице и љуљашке у школском дворишту. Надзорна камера снимила је починиоце, четири младића албанске националности за које се не зна јесу ли процесуирани од стране такозване "косовске полиције".


Од прогона епископа Артемија, познатог по чврстом и одлучном ставу и захтевима да се српске светиње штите, обијања цркава временом постају све учесталија. Један од мотива свакако јесте и сиромаштво које притиска Шиптаре али и небрига и неспремност узурпатора трона Епархије рашко - призренске, Теодосија (Шибалића) да енергично захтева заштиту светиња што се коси са његовим колаборационистичким ставом према Шиптарима и окупаторима.

Гојбуља
У турском попису земаља Бранковића из 1455. године садашњи заселак Гојбуље помиње се као засебно село Батваре са 33 српске куће. На сеоском гробљу стоје остаци цркве св. Петке са очуваним зидовима од 1 метра и очуваним луком изнад западног портала. У селу су сачувани остаци старог Батварског гробља из прве половине 17. века. Тек у другој половини 18. века ту су се били настанили Албанци одкојих око 1820. земљу купују Јездићи, иготово до седамдесетих година ту није било Албанаца. На темељима старе цркве обновљена је и сазидана нова црква 1986. посвећена св. Петки, код које је и гробље.

По окупацији 1999. године већина Срба је протерана а преостали број се осипао до данас.




КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
 Извор: КМ новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине