Вести:

петак, 24. мај 2019.

Дан Ћирила и Методија - Дан словенске писмености и културе, од данас и државни празник

петак, 24. мај 2019. | КМ новине 2

Дан Ћирила и Методија, односно Дан словенске писмености и културе, државни је празник који ће се први пут обележити ове године - на данашањи дан, 24. маја.

#Ćirilo #Metodije #Pravoslavlje #Vera #Pismo



Овај нови датум постао је државни празник након што је Влада Србије усвојила Предлог закона о допунама Закона о државним и другим празницима у Републици Србији.

"Овим празником обележаваће се Дан словенске писмености и културе, коју су утемељили словенски просветитељи Ћирило и Методије, оснивачи словенске књижевности и творци првог словенског писма - глагољице", саопштено је раније из Владе.
Иако се слави, нови државни празник обележиће се радно, односно радни је дан.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 

Језик и писмо као основа националног и личног идентитета (1) - КМ Новине

Текст је објављен у зборнику радова са округлог стола " Ко разара српску културу?", одржаног у организацији Српског удружења "Ћирилица" Савиндана 2014

Иначе, Ћирило и Методије били су два брата, рођена у Солуну, у кући знаменитих родитеља. Старији брат Методије провео је као офцир десет година међу Словенима и тако научио словенски језик.



По повратку у Грчку замонашио се, а мало после тога придружио му се и млађи брат Kирило. У Цариграду су саставили словенску азбуку од 38 слова и почели да преводе црквене књиге са грчког на словенски. На позив кнеза Растислава отишли су у Моравску да шире веру Христову, а умножене црквене књиге давали су свештеницима који су наставили рад на просвећивању.

На папин позив стигли су у Рим, где се Ћирило разболео и умро 869. године. Методије се вратио у Моравску и наставио ширење вере међу Словенима све до смрти 885. године. Његово дело наставили су његови ученици са Kлиментом и Наумом на челу, који су саставили друго писмо ћирилицу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 

За малишане: апликација за писање ћириличних слова - КМ Новине

Нећете им на тај начин одузети детињство нити ускратити време за игру. Сваки тренутак који проведу с вама у учењу кроз игру за њих је милион пута већи ужитак од гледања цртаног филма или играња играчкама.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
 Извор: КМ новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

2 коментара:

  1. Анониман24. мај 2019. 15:45

    О Боже живи на небесима! Па зар немамо 22 винчанска симбола у азбуци? Зар немамо календар који броји 7528 година? Па овај закон ко да је сам папа писао. Издајничка влада ради против Србије, опет.

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман6. јун 2019. 19:11

    Моравски кнез их је протерао, а случајно је Папа Хадријан у словенским мисионарима видео добре помагаче у борби против осиљених и непослушних франачких надбискупа и њиховог суверена, те их је свечано примио. У Риму се Ћирило разболео и убрзо умро. Сахрањен је у цркви Светог Климента, која се налази у Риму, око 400 метара северно од Колосеума, где су сахрањене и његове мошти.

    ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине