Вести:

понедељак, 22. април 2019.

Лазарице у Ораховцу (ВИДЕО)

понедељак, 22. април 2019. | КМ новине 1

Лазаричке песме које се у Ораховцу певају вековима уназад, део су овдашње традиције која се одржала до данас а певају се о Лазареву суботу.

#Kosovo #Metohija #Običaj #Lazarice #Tradicija #Orahovac #VelikaHoča
Лазарице у Ораховцу / Фото: Јована Бојић Баљошевић


Уочи празновања Лазареве суботе пред врата сваког православног домаћина у Ораховцу и Великој Хочи, запеваће група деце која се дуго припрема за тај дан. Иако је народна ношња делимично устукнула пред свакодневним начином облачења (јер и народна ношња је некада била у ствари свакодневна) обичај је задржао сву своју симболику и карактеристике које га као таквог красе вековима.


Како је централни мотив заправо васкрсење Лазара Четвордневног, у облачењу обавезно преовладава бела боја попут платна у које је и сам Лазар био умотан. У скалду са тим једно од деце има улогу Лазара која се огледа у томе да је оно у потпуности прекривено белим платном.

Улазак у дом најављује се ударцем штапа о капију, онаквим какав су пастири некада носили а облик касније преузели ивладичански штапови ради симболике, са задебљањем при врху.


Лазарице у Ораховцу / Фото: Јована Бојић Баљошевић

У сваком дому последња песма коју су Лазарице певале је :,, Обрни се Лазаре, па се лепо поклони, да те даром дарују, лепим даром дукатом!“. У току ове песме Лазар и Лазарка се окрену једно према другом и узајамно начине поклон, а домаћице их дарују шареним јајима, марамом, чарапама, новцем и још разноразним даровима, све уз веровање да кроз лазаричке песме благодат заиста улази у њихов дом.


Упркос изузетно високој угрожене безбедности Срба овог краја, обичај се никада није прекидао и представља бисер српске традиције не само велике Хоче и Ораховца већ и целог Косова и Метохије.

Захвалност да и ове године видимо како макар део ове традиције изгледа, дугујемо Јовани Бојић Баљошевић која је на свом фејсбук нлогу поделила видео и фотографије.



ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:


ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО: 






КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

 Извор: КМ новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

1 коментар:

  1. Предиван текст. Врло ретко се може читати нешто о нашим стрим обичајима. Хвала

    ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине