Вести:

недеља, 10. март 2019.

Луис Мекензи: Бомбе на Србију највећа грешка НАТО

недеља, 10. март 2019. | КМ новине 0

Луис Мекензи, некадашњи заповедник Унпрофора у БиХ у интервјуу за "Новости": Ослобађање Насера Орића је срамотно, Хаг је био пристрасан суд.

#Kosovo #Metohija #Srbija #Bombardovanje #NATO #Agresija #General #Mekenzi
Генерал Луис Мекензи


 
АГРЕСИЈА НАТО на вашу земљу у марту 1999. огромна је грешка Северноатлантске алијансе. То што се догађало на Косову и Метохији током 1998. и 1999. био је интерни обрачун ваших легитимних снага безбедности са терористима које је америчка пи-ар компанија из терористичких униформи преоденула у борце за слободу. Иста та агенција претходно се увежбала ратујући за потребе босанске владе против Срба. Та 1999. била је година када је НАТО славио 50 година постојања, а није имао непријатеља ни на видику. Ваша земља је зато бомбардована.

Ово, ексклузивно за "Новости", износи генерал Луис Мекензи, некадашњи заповедник Унпрофора у Босни и Херцеговини. Канадски генерал, који није био чест гост медија на Балкану, каже да "Вечерње новости" није могао да одбије. Када смо га позвали, сетио се јуна 1992. године - док се на писти сарајевског аеродрома "Бутмир" под снајперима чекало слетање тадашњег француског председника Франсоа Митерана, давао је интервју за наш лист:
- Тада смо били млади и лепи, а сада смо само лепи!

* Као командант међународних снага познавали сте све вође зараћених страна. Шта данас мислите о Изетбеговићу, Караџићу, Младићу...?

- Изетбеговић је био под великим притисцима екстремнијих чланова свог кабинета. Ту пре свега мислим на Ејупа Ганића, који је константно био трн и у мојој пети. Верујем да је он и Изетбеговићу био сметња. Алија је очекивао да ће му победу у рату обезбедити Уједињене нације, јер му је то претходно сугерисао амбасадор САД Ворен Цимерман. Зато је и одбио мировни план Европске заједнице из марта 1992. Када је у питању Караџић, његов проблем је био у томе што је, чини ми се, своје мишљење често базирао на мишљењу последње особе са којом је разговарао тих дана. Најчешће је то био генерал Ратко Младић. Генерал је опет био човек који је покушавао да исправи све неправде над Србима од 1389. године.

* Да ли Хашки трибунал оправдао своје постојање?

- Ослобађање Насера Орића било је срамотно. Тај чин је потврдио пристрасност суда и то - заувек.

* Како коментаришете одустајање хашког тужилаштва од неких тачака оптужнице у случају "Маркале" или "Васо Мискин"?

- Гледао сам како се са српских положаја гранатира Сарајево. То су била гранатирања, а не бомбардовања. Сматрам то за ратни злочин, за који Младић сноси одговорност. С друге стране, неке снајперске и пешадијске заседе и бомбашки напади у Сарајеву су крајње сумњиви и непотврђени.

- Превише је приоритета са којим сам био суочен у последње време, пре свега ту мислим на смрт своје супруге. Знате, и она има везе са вама. Њу су босански медији својевремено оптуживали да је Српкиња, а да сам ја због тога на српској страни. Њени корени вуку од шкотске фамилије Мекинон. Због тога сам се шалио са њом називајући је госпођа Мекиновић.

* Сребреница је, по мишљењу многих, највећи српски жиг из рата деведесетих?

- У Сребреници се 1995. догодио ратни злочин, али не и геноцид. Претходно, ратни злочин над Србима у селима око Сребренице починиле су трупе које је водио Насер Орић. Његове јединице су излазиле из енклава које су штитиле снаге УН и чиниле зверства над Србима. То је, такође, ратни злочин. О геноциду над Бошњацима не може да се говори јер су снаге босанских Срба уредно евакуисале све цивиле, жене, децу и старце из рејона борбених дејстава.

* Многе сте изненадили својим ставом из 1999. о ситуацији на Косову и Метохији?

- Већ сам рекао да је НАТО агресија 1999. била илегална и неоправдана, и ја сам те године као млади пензионер извештавао за једну канадску телевизију. Видевши стање на терену, још тада сам предложио разграничење Срба и Албанаца на Косову и Метохији и да нова граница између двају народа иде од истока до запада, на општој линији кроз Приштину.

* Где је данас Србији место, на Истоку, Западу...?

- Нисам политичар и економиста, али сам убеђен да је Србима и Србији место на Западу. Упознао сам се са вашим менталитетом и талентима које имају ваши људи. Звучаће многим Србима шокантно, али вам саветујем да уђете у НАТО без обзира на грешке које су учињене. Допринос Србије савезничким победама у прошлости је историјски немерљив. 


После свих ратова на Балкану, над Србима као да је остао трајан жиг кривице?

- Ваша страна је била убеђена да је у том грађанском рату у праву, а крња Југославија и Србија после никада није ни покушала да направи озбиљну медијску кампању и докаже исправност својих ставова на Западу. Испало је тако да је Србија, највернији савезник Запада у два светска рата, оцрњена у пропаганди и на ТВ екранима широм света.
КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
 Извор: Новости    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.