Вести:

уторак, 26. март 2019.

Зоран Влашковић: Највећи непријатељи Албанаца и Косова Тачи, Харадинај, Весељи...

уторак, 26. март 2019. | КМ новине 0

Председник Одбора за заштиту људских права и слобода на Косову Беџет Шаља: "Косово не пружа основне услове својим грађанима и перспективу младима". – У периоду 2013 – 2017 са Косова протерано од тзв власти из Приштине 170.000 Албанаца

#Kosovo #Metohija #Srbija #Albanci #Migracija #Odlazak
Фото: Илустрација


Пише: Зоран ВлашковићОно што никада Србија није покушала да уради према Албанцима на Косову и Метохији, урадили су сами Албанци, људи без икакве школе, бивши терористи ''УЧК'' (Америка је, председник Џорџ Буш, званично председничким указом и прокламацијом бр. 452 и Указом број 13219 26. јула 2001. године ''ОВК'' ставио на ''црну листу'' терористичких организација због пружања помоћи тероризму и терористичким организацијама. Но, далеко пре Буша, специјални амерички представник Роберт Гелбарт је 23. фебруара 1998. у Београду изјавио да је „ОВК без икакве сумње терористичка организација“) Хашим Тачи, Рамуш Харадинај, Кадри Весељи..... који су и званично највећи прогонитељи својих сународника са Косова.

У периоду од 2013. до 2017. године Косово је годишње у просеку напуштало 35.000 људи, одлазећи углавном у земље западне Европе, наводи се у извештају који је, 15. марта, званично објавило такозвано "косовско министарство унутрашњих послова". А у овом периоду Тачи, Харадинај, Весељи су протерали 170.000 Албанаца са Косова.


Албанци одлазе масовно.


Ови подаци укључују миграцију Албанаца са Косова, боље рећи протеривање од неписмених косовских политичара који двадесет година сами одлучују о свему, а значајан број људи мигрирао је тражећи азил.

Највећи тренд континуираног одласка (бежања са Косова од саме албанске власти) забележен је до 2016. године, док је касније приметан пад.


Албанци се спрдају са лажном заставом
Највећи број Албанаца који су мигрирали са Косова током овог периода био је у 2015. години, када је отишло преко 75.000 људи. Две године касније емиграција је опала на око 12.000 грађана.

Већина миграната у 2017. години били су редовни мигранти, а разлози за њихов одлазак били су: спајање породице, склапање бракова, запошљавање, студирање итд.

Према подацима тзв. "министарства унутрашњих послова", Албанци са Косова мигрирали су углавном у земље Европске уније, али било је грађана који су идентификовани као имигранти у Сједињеним Државама и Канади.

Што се тиче података за 2018. годину, тзв. власти их још увек нису финализовале, али према неким параметрима које су службеници објавили показало се да је тренд напуштања Косова опао и током 2018. године. Из тзв. министарства унутрашњих послова саопштавају да је познато да има око 3.500 грађана који су 2018. године поднели захтев за азил у земљама ЕУ.

Председник Одбора за заштиту људских права и слобода на Косову Беџет Шаља каже да је исељавање људи са Косова у западне земље борба за опстанак.

Оцењује да је "Косово земља која не пружа основне услове својим грађанима и перспективу младима".

"Емиграција се дешава због недостатка посла. Млади људи, иако завршавају студије или стручне школе, не могу да нађу посао. Непотизам се укоренио на Косову, ако немате политичку подршку не можете да нађете посао, а у одсуству могућности они су присиљени да напусте земљу и баве се послом који није у складу са њиховим квалификацијама. Присиљени су да побегну због бољег живота", оценио је Шаља поводом објављивања извештаја о броју Албанаца који су (протерани ) напустили Косово и Метохију.
author-pic Аутор: Зоран Влашковић

Дугогодишњи је новинар листа "Јединство" који се до 1999. године штампао у Приштини. Вишеструки је добитник награде матичног листа за најбољег новинара године. Аутор је три књиге о Косову и Метохији.

Први је обишао караулу Кошаре после окупације КиМ од стране НАТО-а, први фотографисао немачке војнике окупаторских снага на бункерима из Другог светског рата које су такође Немци саградили на северу КиМ. Данас је сарадник многих гласила у Србији али и широм света где се издају листови на српском језику.

Рођен је и живи у Косовској Митровици.

Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.