Вести:

четвртак, 14. март 2019.

Са зидова ''обновљене'' Новобрдске тврђаве опадају слојеви материјала (ВИДЕО)

четвртак, 14. март 2019. | КМ новине 1

Само годину дана након завршетка реконструкције на тврђави у Новом Брду почели су да се обрушују зидови, преноси РТВ КИМ, про-сепаратистичка телевизија на српском језику.

#Novo_Brdo #Kosovo #Metohija #Srbija #Tvrdjava #Rušenje #Obnova #Otimanje
Фото: РТВ КИМ



Извођачи радова, представници београдске фирме “Kото” и подизвођач из Грачаничке “Изол пром” нису желели да коментаришу ову појаву.

Предлог је ушао у програм ЕУ за финансирање, а преко Унеска су обезбеђена средства у вредности између милион и по и два милиона долара. Фирма "Кото" из Београда на тендеру је добила тај посао за који је наведено је да ће радови бити извођени у фазама. Међутим, без икаквог образложења јавности, радови су изненада прекинути.


Од НАТО окупације Косова и Метохије 1999. године, шиптарске илегалне власти мењају "власника" ове тврђаве приписујући њену изградњу Италијанима, односно Млечанима и Дубровчанима. Српске трагове апсолутно негирају као и сваку њену везу са Србима па је чудно да се тако олако пристало на сарадњу нарочито кад се зна да ће се она и у УНЕСКУ сматрати "светском баштином" а не српском.

Међутим, Шиптари ни то не чине сами. УНМИК одељење за културу је од 2001. године правило свој регистар споменика. 

По њиховој оцени, ранији попис није извршен у складу са међународним стандардима. Према законима и правилнику УНЕСКА, дакле одељењу за зашиту светске културне баштине при Уједињеним нацијама, таква истраживања се не смеју чинити без сагласности и учешћа земље домаћина, која је по свим међународним али и УН повељама, Србија. УНМИК је на тај начин настојао да из евиденције избрише српске споменике који су срушени или веома оштећени откако су они преузели контролу.

Случајно или, по свој прилици, намерно, из назива су обрисани сви српски топоними исве што је српско! „Изузима се реч Метохија (чак и у УНЕСКУ су, из поднеска који је поднела наша страна под насловом „Српски средњовековни споменици на Kосову и Метохији“, изоставили кључне речи „српски“ и „Метохија“ и усвојили име „Средњовековни споменици на Kосову“) чиме је извршено преименовање и „десрбизација“ српског културног наслеђа. Примера за преименовање словенских топонима у покрајини има много, тачније готово свуда а назив града Ново Брдо је албанизован у име Артана.


НАПОМЕНА: Све особе које се појављују у овом видео прилогу, представљају шиптарске сепаратистичке институције и односе се према њима као према надлежнима.

 ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО: 🎥




КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
 Извор: КМ новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

1 коментар:

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине