Вести:

Saturday, March 16, 2019

Чепурин: Споразум далеко хиљадама светлосних година, Kрим је Русија, а Kосово Србија

Saturday, March 16, 2019 | КМ новине 0

Kосовско питање је веома компликовано и баш зато је решење тешко везивати за датуме и рећи да ће се постићи "до понедељка", нити је могуће да буде донето преко ноћи у кулоарима, изјавио је амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин.

Александар Чепурин


Чепурин је за Спутњик рекао да је платформа коју је Приштина недавно донела "потпуно нереална" и оценио да она не узима у обзир неке "суперважне чињенице" као што су гласање у међународним организацијама, где подршка шиптарски сепаратистима слаби, а имамо и низ повлачења признања Kосова.

Према његовим речима, платформа је "скуп лепих жеља" сепаратиста из Приштине која не узима у обзир стварно стање нити перспективе, а да би се водили преговори треба имати сасвим другачији приступ.

Упитан да прокоментарише да ли Крим са Kосовом и Метохијом има сличности, Чепурин истиче да су то две потпуно различите ствари и по карактеру, и по последицама.

"Зближава их једина исправна формула: Kрим је Русија, а Kосово је Србија. Све остало је натегнуто. Видели смо како су спонзори одвајали Kосово и Метохију, било је ту лажи, бомбардовања, чију ћемо двадесетогодишњицу обележити 24. марта. Знамо и за чистке, избеглице, протеривање неалбанаца из покрајине. Зато је веома тешко правити поређења", рекао је Чепурин.

Додао је да се у извесној мери наставља таква оштра и авантуристичка тактика сепаратиста из Приштине која никог не штеди и наглашава да се не сећа случаја да је неко ко сматра да је за преговарачким столом покушавао нешто тако дивље.

"То је својеврсно бомбардовање, само економским путем. Тако се не поступа с партнерима. А платформа је из исте категорије. Ако смо пре неколико недеља чули да председник Србије каже да је некакав договор светлосним годинама далеко, кад видимо какву су платформу Шиптари из Приштине предложили, он је још даље", наводи руски амбасадор.

Говорећи о недавној изјави известиоца Европског парламента за Србију Дејвида Макалистера – да има смисла укључити Русију у дијалог Београда и Приштине, он каже да је тешко да то коментарише јер сваки дан долазе званичници са Запада и јер није јасно каква он овлашћења има и у чије име износи тај предлог.

Чепурин оцењује да такав предлог може да дође од Београда и од УН, али да је проблем што је врло мало тога конкретно.
"То што чак и људи који су традиционално антируски и антисрпски оријентисани предлажу укључивање Русије такође сведочи о неким геополитичким променама, али и о њиховој немоћи. Зато би хтели неки формат који би реално могао да доведе до неких споразума. Оно што је Србија требало да уради, урадила је, оно што је требало да уради друга страна, није урадила. Зато је природно да мора да постоји солидно осигурање у случају постизања споразума који је иначе далеко хиљадама светлосних година", истиче Чепурин.

"У овом тренутку једино међународно правно решење јесте Резолуција 1244. Једно време су сматрали да је она застарела, а заправо то је једино решење и основа је за решење. Наравно, ако се питање покрене у неком правцу сходно томе биће потребна нова резолуција Савета безбедности у којој ће, што је позитиван моменат за Србију, учествовати и Русија и Kина, које имају недвосмислен приступ косовском решењу и територијалном интегритету Србије", сматра Чепурин.

Говорећи о Турском току, он је рекао да ће гас у најскорије време већ стићи у Турску, као и да "Гаспром" има разне варијанте куда даље може да иде, али да постоји став да треба да иде преко Бугарске и Србије ка Мађарској.

"У том случају Србија заиста постаје земља транзита која може да зарађује на рачун транзита гаса, и у том смислу ће бити на добитку. То је озбиљно питање, а постоје сви разлози да такав транзит стартује почетком 2020. године. И то је интерес свих земаља, а уверен сам да је то и интерес ЕУ. А увек ће се наћи противници који ће покушавати да заплаше или да учине нешто да се то не деси. Ту је потребно разумевање сопствених интереса и чврстина позиције, али мислим да су толико велики интереси транзитних земаља да је реализација пројекта веома реална", рекао је он.
КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
 Извор: КМ новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.