Вести:

четвртак, 14. март 2019.

Паника око напада на север КиМ скривa злокобни циљ актуелног режима у Србији

четвртак, 14. март 2019. | КМ новине 0

Стање на Косову и Метохији у српским али и другим медијима, поново се доводи до усијања, нема сумње - вештачки, са скривеним циљем.

Фото: Илустрација





 
Медији на српском језику поново пишу о наводној припреми Шиптара да "заузму север Косова", који им је иначе предат Бриселским споразумом. У ту сврху "Шиптари припремају и оружану акцију", не либе се медији да наведу као алармантан податак. 

"Вести" се питају услед "нових тензија на северу Косова са гомилањем специјалних косовских јединица и снага КФОР, блокадом алтернативних прелаза, али и тврдњама представника Српске листе да се увелико припрема тајна акција хапшења виђенијих Срба у овом делу покрајине, још једном је покренуто питање може ли Србија у таквом сценарију да било шта учини?"

За новинаре који се труде да редовно прате дешавања, оваква констатација је више него дегутантна. Свима је јасно да никакве тензије не могу да буду подигнуте без кординације и договора свих страна на терену, наравно укључујући КФОР и Владу Србије која своју политичку вољу спроводи путем политичког декора тзв "Српске листе" која се још увек налази у колаицији са Рамушем Харадинајем

Срамно је овако застрашивати јавност када је само од почетка године било више састанака на највишем нивоу између представника српских власти, Ивице Дачића као министра спољних послова и Александра Вулина који несметано врши функцију за коју ничим није квалификован, министра одбране, са представницима КФОР-а и при сваком том састанку речено је да је "КФОР тај који гарантује Србима безбедност". Чиме то Шиптари могу да угрозе војну силу НАТО пакта? Наравно, смешно је и размишљати о томе.

Највероватније према инструкцијама, јер другачије не смеју да се огласе, представници Војске Србије учествују у овом тргикомичном политичком комаду. Тако је начелник Генералштаба, генерал потпуковник Милан Мојсиловић, изјавио је за РТС да је тренутна ситуација на КиМ "безбедносна ситуација стабилна, али непредвидива".

- Председник Републике је опредељен за мирно решење питања Косова и Метохије, па се тренутно не разматра војно укључивање у решавање тог питања, али ја као војник ту могућност не могу да искључим - навео је Мојсиловић који се очигледно игра доброг и лошег полицајца у зависности шта актуелна ситуација захтева. Односно, глуми некакву војну спремност док су му командујући, и то непосредно, нижи официри НАТО пакта након "трансформације војске" коју су петооктобарске власти до сада спровеле.

Портал "Вести" је консултовао чак и војне стручњаке који кудикамо трезвеније гледају на све што се дешава.

- Не искључујем и војни сценарио у расплету косметске ситуација, али то је опција која се разматра на нивоу најстроже државне и војне тајне. Отуда и изјаву генерала Мојсиловића треба тумачити као изјаву војника пред којим не постоји реална војна претња, већ само најава опасности - истиче пензионисани генерал Радован Радиновић.

Према његовим речима, сасвим је логично и да Војска разматра сваки могући сценарио, укључујући и онај оружани: 

- У случају ескалације насиља на северу Косова, Србија мора да реагује и заштити свој живаљ, без обзира што би то значило и конфронтацију са Кфором или НАТО. Не мислим да би НАТО реаговао, већ би се, као што је то учинио и 17. марта 2004, правио да неке ствари "не види". Међутим, уверен сам да је стратезима НАТО-а сасвим јасно да би Албанци у таквом сукобу били поражени због чега ће учинити све да не започну било какав сукоб.

Сигурно би се десило нешто слично али треба имати у виду да је 17. марта режирано насиље било потребно да се српска моћ на терену, у то време још увек веома завидна, неутралише. Прогон Срба да Шиптари заузму оно што већ чврсто држе у рукама, север покрајине, напросто нема оправдање с обзиром на негативне последице које би имао у свету који није више онако наклоњен Западу као што је то био у време погрома 2004. године.

Занимљиво је да "Вести" за саговорника позивају и "војног аналитичара" Александра Радића који је ухапшен на аеродрому Батајница пре само годину дана, под оптужбом да је неовлаштено ушао и снимао. Медији у Србији на буџету западних интересних група здушно су се потрудили да га оправдају.  

"Иначе Србин са подручја данашње Хрватске, Радић је прошао исти развојни пут као и онај који га плаћа да у Црној Гори јавно прижељкује Србима и њиховим политичким представницима да им се деси исто што и Србима са простора Хрватске" је веома симптоматична оптужба Демократског фронта из Црне Горе који је демонстрацијама покушао да свргне власт Мила Ђукановића а које је Радић оштро напао. 

 Он не искључује "војни сценарио", али сматра да је то ипак у домену "фантазије".

- Озбиљно може да се говори само о "првом сценарију", односно да се уз помоћ дипломатије обезбеди подршка инволвираних земаља и оних држава чије су снаге у саставу Кфора. Сви други сценарији су тренутно у домену фантастике, мада је у љубави и рату све могуће - каже Радић и додаје да је једна од тих опција и да Србија спроведе војне акције налик на Бљесак и Олуја како би другу страну довела до ситуације "свршеног чина".

- Међутим, таква опција коју неки прижељкују би нас довела у директну конфронтацију са Кфором, а подсетићу да је Србија 1999. својим потписом поверила снагама УН и заштиту свог становништва у јужној покрајини - наглашава Радић. 

Ова себи супротна теза говори да Срби нешто могу, да на то имају право али су потписали некакав споразум којим су обећали да ће се о безбедности бринути онај под чијом контролом је говото укупан број Срба брутално прогнан из покрајине. Збогтога не би било фер да бране војно свој народ...

У духу шизофреног обрта у заступању одређених ставова, и даље предњаче, ко други него напредњаци. Тако је некадашњи репортер са прве линије фронта, ватрено подржавајући српске војнике и њихову борбу за одбрану отаџбине, Милован Дрецун, окренуо ћурак наопако.

Данас са позиције Председника скупштинског Одбора за КиМ, Дрецун каже да је "преокупација Приштине да успостави контролу над севером Космета и инсталира институције самопроглашене државе. Он сматра да то не може да се уради без протеривања Срба са КиМ, јер народ то неће да прихвати, па је због тога појачано присуство ФИТ јединице (приштинска војна специјална јединица) у околини Зубиног Потока. Дрецун је за ТВ Пинк додао да се у том подручју све чешће могу видети патроле словеначког, британског и немачког Кфора".

Ова активност у скривању чињеница од јавности и у корист шиптарских сепаратиста, срамна је и злонамерна. Да Шиптари, односно сепаратисти из Приштине немају контролу над севером покрајине, ни један припадник њихових оружаних формација се не би ни налазио на северу! Срби би своје бранили као што су бранили до 2013. када је према Бриселском споразуму њихов отпор сломљен из Бограда. Такође, прошлогодиши боравак Хашима Тачија затим и Рамуша Харадинаја, сведоче сасвим другачије.

Та иста Влада Србије у саставу као и данас, иако делимично ротираних службеника на највишим позицијама, угасила је све српске институције на Косову и Метохији не само јужно већ и сверно од Ибра.

Осим тога употребом силе Срби на КиМ су приморани да прихвате лажне и наметнуте "представнике" који су сви редом у служби шиптарских сепаратистичких органа и имају сву фактичку власт на терену. Дакле, Влада Србије коју води Александар Вучић већ је инсталирала шиптарске институције на целој територији покрајине па Срби више немају шта да бране нити могу томе да се противе! 

Исто тако пада у воду свака тврдња да би Шиптари у некаквој акцији "хапсили виђеније Србе" јер ни виђенијих Срба на КиМ нема осим што то за себе тврде политички партнери Рамуша Харадинаја који су својим активностима много мање виђенији и од самог Харадинаја. Осим тога, нико не би могао да учини такву и толику подршку шиптарским сепаратистима као што точине Вучићеви посилни, који себе називају "виђенијим" и једини су кој исебе тако доживљавају док свакога ко није са њима часте најгнуснијим увредама путем јавних гласила.

Остаје питање - да ли на Косову и Метохији може доћи до насиља и новог прогона Срба? Може, нажалост. Али суштина је у томе да ће највећу кривицу за то понеи издајничка власт у Влади Србије која би таквом сценарију пробегла како оправдала своју издају коју већ наговештавају месецима уназад.

У томе се истиче управо Александар Вучић који непрестано велича снагу шиптарских сепаратиста, иакосу под оружјем више од десет пута слабији од овако десетковане српске војске али и опоменама да би се њихов гнев разлио на остатак Србије. Управо то је средство којим се сваки издајнички чин може покрити и оправдати. Ипак, превише траје увод у такав сценарио и питање је колико би јавност веровала у све те лажи и да ли би то могао да буде окидач за ширу рекацију српског народа чиме би се незадовољство обило о главу највише ономе ко је за њега и крив? Има изгледа да би могло.





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
 Извор: КМ новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине