Вести:

недеља, 24. март 2019.

Власт не може да заштити не шуме а не народ - Шиптари посекли 550.000 кубика уз административну линију

недеља, 24. март 2019. | КМ новине 0

Од 1999. године на административној линији са Косовом и Метохијом бесправно је посечено 550 хиљада кубика шуме вредне две и по до три милијарде динара, рекао је Предраг Алексић из Србијашума након посете шумског газдинства "Борања".

#Kosovo #Metohija #Administrativna #Linija #Šiptari #Krađa #Šuma




Алексић је говорећи о стању шумског фонда као и о бесправној сечи у нашој земљи, а поводом обележавања Светског дана шума, рекао да када је реч о крађи у државним шумама, да је реч о занемарљивим количинима.

Међутим, каже, једини озбиљан проблем са бесправним сечама постоји на административној линији са КиМ где су, истиче, огромне штете.

"Око 550 хиљада кубика, у вредности 2,5 до три милијарде динара је начињена штета од 1999. године до сада од стране Албанаца са КиМ", каже Алексић.

Људи својим неодговорним понашањем озбиљно угрожавају шумске ресурсе у свету, објашњава Алексић, а подсећа да је почетком 18. века, око 80 процената Србије било под шумама, преноси Танјуг.

"А 1903. године, само једна трећина. После Другог светског рата пошумљеност у Србији је пала испод 20 процената", што Алексић оцењује као "највећу еколошку катастрофу на овим просторима".

Процена је, каже, да ће површине под шумама у наредних 20 година у Србији доћи до свог оптимума, а већ сада је, каже, наша земља када је реч о пошумљености у светском просеку са 31 до 33 посто територије под шумама.




КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
 Извор: КМ новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине