Вести:

субота, 2. март 2019.

Митрополит непризнате ''Црногорске цркве'' Михаило, подржава Фату Орловић у рушењу православног храма

субота, 2. март 2019. | КМ новине 0

Документарно-играни филм „Нана Фата босанска хероина“, који говори о муслиманки која жели да уклони православни храм из своје близине, премијерно је приказан у Сарајеву.

#Crkva #CrnaGora #Nepriznata #Raskol #Ekumenizam #Bosna
Фото: Анадолија






Аутор филма, режисер и продуцент је Енес Хотић, организатор премијере Савез бошњачких невладиних организација, а суорганизатор Фонд Меморијала Kовачи.

Осим старице Фате Орловић из Kоњевић Поља код Братунца, недалеко од једног највећих стратишта Срба овог краја, премијери су присуствовали бројни њени "поштоваоци" пише Кликс.ба










Један од њих је и такозвани "митрополит Црногорске православне цркве" Михаило, заправо неканонског удружења грађана, који је допутовао је из Црне Горе а "понајвише у жељи да лично упозна ову племениту и добру жену", како је рекао.

Он јој је указао јој је поштовање и подршку да устраје у дугогодишњем настојању и правној бици за измештање из њеног дворишта "бесправно изграђене православне цркве".

Митрополит неканонске организације наглашава да је и у Црној Гори актуелан сличан проблем јер је на планини Румији изнад Бара, према Албанији, Српска православна црква поставила објекат цркве, "српске осматрачнице“, како је он назива.


Прије ће нана Фата истјерати грађевину из њеног дворишта, чији објекат митрополит назива и националистичком провокацијом те "скаламеријом“ будући да је бесправно подигнут, него што ће Црногорци ријешити њихов проблем на Румији, казао је.

Нана Фата је у њеном од раније препознатљивом маниру поновила да ће и даље истрајавати у намери да бесправна грађевина буде уклоњена с њеног имања и да би она захтевала исто и кад би то била бесправно подигнута џамија те било који други објекат без њене сагласности. Иначе поштује богомоље као богомоље, казала је.
Могла је и одустати од мукотрпне борбе с неправдом јер има децу која живе у Америци, али неће, рекла је, већ жели оградити властито двориште па макар по њему "ходале вране“.
 
 ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:  🎥



Ни сама не зна како је могла издржати дугогодишњу неправду и правну битку, истиче ова старица, а посебно оптужбе да је она националиста уместо оних који су јој у авлији подигли грађевину без њене сагласности.

Аутор филма Енес Хотић рекао је уочи премијера да филм одсликава сву патњу и бол Бошњака повратника у мањи босанскохерцеговачки ентитет.

Нана Фата је репрезентативни примјер те врсте зулума, али је у међувремену постала симбол повратничког поноса и пркоса, додао је.








 
Организатори премијере навели су да је намера филма да скрене пажњу домаће и светске јавности на отпор Бошњака повратника у Републику Српску недаћама којима су изложени, оличен у Фати Орловић у чијем је дворишту 1996. године подигнут обекат православне цркве те поред бројних судских рочишта и пресуда у њену корист, није уклоњен.

Нана Фата је постала примјер како се борити за ђедовину и домовину Босну и Херцеговину, речено је.




КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
 Извор: Кликс.ба    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине