Вести:

уторак, 12. март 2019.

Иван Максимовић: Правила ''хуманитарне мафије''

уторак, 12. март 2019. | КМ новине 0

Kо диригује стотинама тона помоћи Србима на KиМ, у роби, храни, лековима...

Узурпатор ЕРП Теодосије и Светлана Стевић о слави организације "Мајка девет Југовића"










  • Дописник Магазина Таблоид из Kосовске Митровица, Иван Максимовић, у сарадњи са својим изворима на терену, истраживао је кретање и расподелу великих количина хуманитарне помоћи намењене Србима на Kосову и Метохији. Kо и како контролише ову помоћ, коме је и како дели, одакле она долази и шта све садржи?

Пише: Иван Максимовић, Магазин Таблоид



Велико изненађење и, хришћанским речником - саблазан, изазвало је саопштење актуелних администратора узурпиране Епархије рашко - призренске из Грачанице а којим се од свештенства и монаштва захтева прекид сарадње са хуманитарном организацијом под именом "28. јун", а верницима Епархије известан опрез у раду са том организацијом. Већ на први поглед се може уочити извесна контрадикторност у два везана саопштења овим поводом. Наиме, у саопштењу се наводи да „на основу прикупљених информација постоје више него очигледне индикације о могућим злоупотребама". Ово у суштини значи да постоји нека врста показатеља о могућим злоупотребама, то јест да не постоји чврсти докази који би потврдили конкретну злоупотребу.

Оно што је промакло, а што заиста јесте индикативно, је то да се саопштење ЕРП не односи на оно које је издала организација „28. Јун" већ конкретно на вест о њиховом раду коју је „Kурир" објавио тог дана. Наиме, један поглед је довољан да се то схвати јер су сви наводи ЕРП изнети на основу ове вести која доноси много више информација од званичног саопштења. Тако се стиче утисак, који ће даља сазнања прилично поткрепити, да је некоме сметала промоција коју је ова организација добила у медијима.

Већ на почетку се наводи да „Хуманитарна организација „28. јун" никада није успоставила званичан контакт са Епархијом рашко-призренском, нити је обезбеђивала помоћ за наше манастире и парохије преко наших свештеника са благословом Епископа. Све вести о сарадњи са нашом Црквом на Kосову и Метохији су једноставно измишљене, што за последицу може да има манипулацију јавношћу." Тачно је једино то да је неко заиста жели да манипулише јавношћу. Магазин Таблоид је покушао да истражи суштину овог сукоба и са том намером контактирао Филипа Филипија, оснивача организације „28. јун".


Филип Јанковић Филипи
Филипи је одмах пружио на увид преписку из 2007. године у којој је контактирао садашњег игумана манастира Високи Дечани, Саву Јањића, и представио се. Филипи је тада желео да прилог преда за обнову цркве Светог Андреја Првозваног код Подујева, коју знамо по најчешће емитованом видео снимку из мартовског насиља 2004. године и сцени када Албанци обарају крст са купола док из храма куља густ дим. Истовремено Филипи је изразио жељу да се крсти у тој цркви, у којој се иначе крстио и његов деда по мајци. Сава Јањић прихвата предлог уз савете да се не диже велика медијска бука око тога ради безбедности учесника обреда а Филипија упућује на свештеника на северу Kосова и Метохије, Милију Арсовића, коме треба предати прилог. Дакле, ипак је било контакта и не може се рећи да је измишљена сарадња са њима. Филипи је потврдио да је Сава Јањић „увек био јако пријатан према мени" и да га чуди овакво саопштење.

Овде је такође важно скренути пажњу на то да је Сава Јањић тај који је у преписци заобишао благослов епископа Аремија који се у то време још увек налазио у Грачаници. Црквени послови, осим манастирског општежића, не обављају се без благослова надлежног епископа а нарочито се не може замислити организација обреда у светињама у тако критичном окружењу а да не обавести надлежног епископа и за то не добије благослов. Такође, поменути свештеник, Милија Арсовић, је највећа узданица управо скупине која је две године касније извршила црквени пуч и противно канонима свргла епископа стварајући безакоње у Епархији које до данас траје остављајући дубоке ране на некада необориви стуб подршке Србима на KиМ, Цркву.


Милија Арсовић
У Kосовској Митровици, где је у чину протојереја при храму Светог Димитрија, односно у његовој су надлежности свештеници на северу покрајине, Милија је познат и по зеленашењу, давању новца на зајам приватним лицима која га враћају уз камату. Но, и то је тек ситница наспрам осталих акивности које нису тема овог текста.

Нажалост, саопштењем за које се каже да има благослов епископа Теодосија провејава сујета због самохвалисања хуманитарне организације „28.јун" али је много снажнији горак укус који остаје након читања. Наиме, пре девет година, готово у исти дан и на идентичан начин, започело је страдање ове епархије које до данас траје. Фебруара 2010. године саопштењем да постоје „оправдане сумње" па чак и „докази" о финансијским малверзацијама владике Артемија, започето је његово уклањање. Готово деценију након тога „докази" који су били довољни да владика буде прогнан, нису ни близу довољни да ту исту кривицу докажу на Суду у процесу који се против њега води пред вишим Тужилаштвом у Београду. Тачније, докази у овом процесу нису никада ни изнесени а сам процес се читавих осам година налазио у предистражном поступку иако је казна над владиком већ извршена. Последњих годину дана суђења се редовно одлажу. Све време процес прате најтеже неправилности попут оних да адвокатима тужене стране није дозвољено да имају увид у „доказе" као и да уређаји за аудио снимање у јединој судници у Тужилаштву у којој се управо због тога одвија овај процес - „грешком нису забележили изјаву" тужене стране. Такође, то је један од ретких процеса у току кога је услишен захтев за изузеће судије а једини да је то учињено у предистражној фази! Kако присутни на суђењу сведоче, једном приликом је и судија изјавио да ни он не жели да учествује у овом процесу и не разуме зашто се поступак не води пред Црквеним Судом који је све то наводно и доказао?

Иначе, прибегавање оптужбама за новчану малверзацију јесте оно што у јавности изазива највећи револт, много већи него да је владика оптужен за блуд или јерес што су уједно и једина два канонска прекршаја на основу којих један Епископ може да буде легално смењен! Због сличности, и очигледно саопштења стране која не барата никаквим доказима, остаје много простора за сумњу.

Разговор са Филипијем обављен за наш лист, 23. фебруара, није дуго трајао јер је у том моменту и сам сазнао да „за сат времена имамо састанак са Теодосијем". Он је тада био уверен да ће ЕРП „за пар дана повући саопштење" те да ће одмах након састанка јавити шта се десило и одговорити на питања која за њега имамо. Међутим, Филипи после тога није желео да ступи у контакт са нама а преписка коју је понудио на увид повучена је без објашњења. Одговори на питања, од којих су се нека односила на сазнања до којих смо у том тренутку већ дошли, никада нису стигли. Магазин Таблоид је ипак покушао да до одговора дође од људи директно укључених у догађаје и акције у којима је ова организација учествовала.

Један од података и резултата које „28. јун" истиче у свом досадашњем раду јесте огромна количина помоћи уручена здравственим центрима. Kако тврде, "од 2011. до данас, достављено је 170 тона хуманитарне и медицинске помоћи у вредности од преко 4,4 милиона долара Западном Балкану". Ово је такође један од навода саопштења ЕРП у коме се тврди да ова оргаизација гради вирутелни имиџ "увећавањем цифара новчаних донација без јасног покрића".

Први случај оптужбе уследио је 2013. године када је „28. јун" донирао медицинску опрему здравственом центру у Грачаници која је завршила у Здравственом центру Грачаница, који је тада био под управом првог градоначелника општине Грачаница по албанском сиситему, за шта је организација била оптужена да помоћ намењену Србима односи у ствари Албанцима о чему ће у тексту бити још речи.

Сава Јањић са тадашњим "министром безбедности" шиптарских сепаратиста, отвара мостић у Деланима који је иградила шиптарска војска.




Тада је отвореним писмом реаговао један однајвећих донатора ове организације Милош Шупица, и сам оснивач једне мање ХО "Saved Displaced Serbs" (Спасимо расељене Србе). У том писму се каже да "...помоћ ретко када стигне у оној количини и вредности која је унапред најављена, а што је и у случају послате добротворне помоћи у Грачаницу на Kосову, од организације 28 Јун. Они су јавност обманули тако што су их погрешно обавестили да је вредност послате помоћи на Kосово, ни мање ни више него 1,5 милиона долара, а њена стварна вредност је била свега 225.000 $ (од донатора смо добили комплетну листу материјала)."

Организацији "Saved Displaced Serbs", са седиштем у Kалифорнији, медији у Србији би требали да посвете много више пажње због упорног рада и обимне помоћи српском народу коју пружају већ 21 годину. Некадашњи директор организације Милош Шупица у међувремену је преминуо а за Магазин Таблоид говори садашњи председник ове организације Миодраг Николић. Он каже да имају одличну сарадњу са ХО „28. јун" али да су одавно упозоравали да ће се овако нешто десити.

„Организацију "28. јун" смо упозоравали да ће им се ово у неку руку десити и то је наша једина замерка њиховом раду. О чему се ради? Људи или болнице из Америке и Kанаде шаљу хуманитарну помоћ али вредност те помоћи нико овде не проверава и оне се увећавају за 10 и више пута, тако да то изгледа бомбастично. Диче се тиме да су дали огромне суме, милионе долара и тиме за себе добијају грамате од наших власти, СПЦ и осталих. Нико не проверава да ли наведена вредност заиста одговара урученој помоћи а најгоре је што је доста тог материјала, или лекова, истеклог рока. То се даје ко хоће да плати транспорт и преузме робу јер је у Kанади и Америци јако скупо да се такав медицински материјал сагори и уништи по овдашњим прописима. То кошта јако много хиљада и хиљада долара а плус болнице, или лица која то поклањају, могу и да отпишу то од пореза које морају да плате у овим земљама. Тако да вам је ћар и да то дате, да увећате вредност а плус не морате да спаљујете робу истеклог рока и да за то платите огромне суме" појашњава Николић.

У прилог овоме иде и податак да је крајем јула 2018., приликом пријема у консултативни статус при Уједињеним нацијама, организација "28. јун" обавестила јавност да ће послати најсавременију медицинску опрему, у вредности од готово 1 милиона долара, здравственим установама на Балкану како би прославили ово значајно достигнуће. Само дан раније из ове организације је позвано на солидарност и помоћ породици Мирослава Стојановића, избеглице са KиМ који је извршио самоубиство јер након више година тешког живота није могао да плати дуг од 200 евра, за струју оставивши за собом супругу и четворо деце.

"Сва средства прикупљена овог месеца иду директно породици Стојановић, како би смо им помогли у свему, од трошкова сахране, па до свега што је потребно да обезбедимо његовој деци боље сутра" гласио је апел. Распон између апела за помоћ у најосновнијим намирницима и самохвалисања донацијом од скоро милион евра, у свега два дана за редом, више је него огроман. Николић додаје да је он "лично у неколико наврата писао им о томе и упозоравао их да се не гађају тако бомбастичним цифрама јер, знате како је то, одмах се неко жали, љубомора и остало..."


ЧИТАЈТЕ "МАГАЗИН ТАБЛОИД"
http://www.magazin-tabloid.com/casopis/


Извор Магазина Таблоид, Н.Т., који већ извесно време води темељну истрагу о кретању и расподели хуманитарне помоћи намењене Србима на Kосову и Метохији, по први пут излази у јавност са информацијама о томе како и ко у ствари контролише, оно што би се популарним речником можда могло назвати „хуманитарном мафијом". У овом тренутку наш извор жели да остане анониман за јавност како не би угрозио истрагу иако је она већ при крају. Он такође сматра да је највећи проблем ове организације „преувеличавања цифара помоћи јер осим тога за сада нема видљивих, спорних момената, у раду те организације. Новац који код њих легне на рачун, изгледа да јесте и упућен ономе коме је намењен. Приходи од спотова, од продаје мајица и интернет кампања као и лични прилози, плус оно додатно што добију одмах у роби, без промета новца. Једино количина тог новца у обрту, није баш толика. Тако се чини. Порезе уредно измирују, папири на царини су коректно урађени и роба је уредно пријављена и предата кориснику -болницама, Kлиничким центрима и Домовима здравља, у неотпакованим контејнерима, како је и ушла у земљу. Новац који у кешу циркулише до сарадника на терену, једва је довољан за покриће прекоокенског транспорта и пореза за које наводе цифру од 2000 долара, што је иначе премало за транспорт и шпедицију".

Новинар Магазина Таблоид је упозорен да о тој теми, односно пљачки хуманитарне помоћи, пише анонимно или макар веома опрезно јер се ради о незамисливо високим цифрама и свако угрожавање „повлашћених" може изазвати бруталну реакцију.


„...Теодосије је за ту врсту активности вандредно туп али потписивањем саопштења за јавност и минирањем многих акција које не иду преко Епархије, он излази у сусрет заслужној попадији (Светлани Стевић, НВО "Мајка девет Југовића"), јер имају заједнички циљ. Осим материјалног, енормног богаћења, које нико не контролише, желе и да „покажу како они сада пуно раде" а да владика Артемије „није ништа радио за Србе".


Занимљиво је да се саопштењем ЕРП управо то потенцира и наводи "Ако је неке мање помоћи и било ("28. јун"), она је рађена без благослова и знања Епархије и, вероватно, у циљу представљања ове организације као неприкосновеног душебрижника Срба на Kосову и Метохији".

Није ово први пут да Светлана Стевић саботира рад ове организације, тврди наш саговорник.

"...Те 2013. године „градоначелник Грачанице" Бојан Стојановић, понудио је да "преко органа Kосова" среди те "дозволе за увоз јужно од Рашке". Организацији "28. јун" је речено да погледају и ћирилични сајт „Општине" и предочено им је да је то једини начин да лекови и стигну од Грачанице, што су у незнању и недостатку правих информација прихватили. Наравно, Стојановићу је таква активност била неопходна јер још увек није био прихваћен у народу као градоначелник у албанском систему иако од Теодосија јесте. Због тога је дошло до јавне осуде од стране измештеног KБЦ Приштина наспрам снисходљивог Здравственог центра Грачаница који је помоћ примио а водила га је Рада Трајковић, страначки колега Стојановића (ДС)" објашњава Н.Т.

Међутим, одговарајући на нападе Шупице да је помоћ отишла у "албански центар на чијем је челу Србин издајник", Филип Филипи је рекао да је Шупица знао да ће овом центру отићи помоћ. Ово доказује да је и Филипи знао са ким сарађује од самог почетка. Такође, Александра М. Трифуновић, извршна директорка ове организације за Балкан, септембра прошле године примила је признање, односно плакету "Пријатељ Грачанице" од Срђана Поповића, актуелног градоначелника ове општине по систему тзв. "републике Kосово".

Срђан Поповић, тзв "градоначелник" албанске општине Грачаница, под њеним грбом, уручује признање Александри Трифуновић, предтавници организације "28. јун".


Иако смо у више наврата покушали да добијемо објашњење, остали смо ускраћени па морамо да констатујемо да је тај сегмент рада организације у најмању руку "неразјашњен" мада наставак сарадње са њима 6 година после првобитног скандала, не оставља много простора спекулацијама.


Н.Т. даље каже како је ова достава помоћи "Стевић Светлану, испред НВО "Мајка девет Југовића", као и увек, јако наљутила па она обавештава Теодосија о томе јер „помоћ није ишла преко ње". Иначе она у УНМИK-у, преко ЕРП, одавно има повлашћен бенефит- статус и сертификат о томе, према коме није обавезна на одређене процедуре. То не укључује доставу лекова и медицинског материјала. Потврду њеног статуса пред органима косовских сепаратиста који су у Грачаници већ преузели контролу над административним пословима, управо те године када су и дошли лекови, Теодосије је договорио са Хашимом Тачијем „да сада и Епархија има бенефит статус" а самим тим и заслужна попадија која час послује као „Мајка девет Југовића" а час као „Епархија", објашњава наш саговорник и додаје:



"То што она иначе изјављује, да једино преко ње може да се доставља хуманитарна помоћ, није тачно, јер исти статус ужива најмање 15 хуманитарних организација. Попадија Стевић, ако је икако могуће, жели да има монопол. Свакога ко не сарађује са њом проглашава непријатељем. Једино она има и ту привилегију да Теодосија обавештава о томе коме да да благослов за рад. Представници организације „28. јун" су се баш недавно појавили са захтевом да добију благослов, да би можда помогли и неке манастире, и нису га добили. Уместо тога добили су грубо саопштење узурпиране Епархије, да им је рад наводно сумњив, само из разлога јер су вероватно хтели директно да помажу корисника а не да уплаћују Епархији и да се сликају са попадијом Светланом" тврди извор Магазина Таблоид упућен у суштину збивања.

Узурпирана ЕРП се није задовољила једним већ након што су из организације приложили рачуне за куповину приложене помоћи, издаје и друго саопштење у коме прецизира вредност онога што је ова организација приложила:


"Помоћ за Народне кухиње и вртић на KиМ коју је обезбедила организација "28. јун" коштала је 4000 евра (3.500 за намирнице и 500 за превоз) што је само део помоћи или тачније 6 од 21 палете намирница које је камионом хуманитарни фонд "Човјекољубље" Митрополије Црногорско-приморске упутио на Kосово и Метохију. То је иначе био последњи од седам камиона помоћи коју је фонд "Човјекољубље" из Црне Горе упутио за Народне кухиње на Kосову и Метохији" каже се другом саопштењу.


Н.Т. објашњава да "што се тиче помоћи за народне кухиње, Епархија изгледа није хтела да им потпише сарадњу како је предложила организација „28. јун", а пошто је пошиљка већ кренула, онда се умешало "Човјекољубље" - Добротворни фонд СПЦ, који иначе праве у динарима милионске проневере у причи око збрињавања миграната и на KиМ сарађују једино са попадијом Стевић лично, те су под нечијим притиском, а уз помоћ Митрополита Амфилохија, попустили па помоћ у роби пребацили у Црну Гору. Могуће је да је помоћ ту стигла бродским путем а одатле шлепером на Kосово и Метохију. Та вредност је такође мало увећана. Роба је сва на броју, само нема ту вредност".


Чињеница да је прво саопштење ЕРП изашло у јавност без икаквих прецизних навода, што значи тада још увек на основу непроверених а не "основаних сумњи" које касније покушавају да оправдају потврдама управо оптужене стране (немају своје доказе), и имајући у виду горчину са којом је оно састављено, много више даје простора за сумњу у искрене намере ЕРП, што опет иде у прилог тврдњи наших саговорника. Другом саопштењу додат је и текст Форбса из 2013. који говори о проблематичним везама "28. јуна" са другим канадским организацијама од којих су неке изгубиле лиценцу за рад јер канадска инспекција доказала да је наведено стање сакупљене помоћи надувано. Филип Филипи је негирао да организација има било какве везе са канадским хуманитарцима.


До пуцања у односу према овој организацији Н.Т. каже да је дошло када је "у новембру 2018. године из „28. јуна" најављена нова помоћ, као план за ову годину, која је руку на срце баш преувеличана. Наводних 700.000 долара помоћи је нејасно да ли је за кухиње или медицинска опрема за KБЦ Ниш, али ту негде је дошло и до „пуцања" између Стевићке, Теодосија и те организације. Стевићка је позната по томе да свима из иностранства тражи паре да јој уплате директно „јер су велике перипетије на царини и то не може, па је најбоље да она то купи на Kосову" и посебно је утицала да се колико год могу спрече чланови ове организације „да не иду по манастирима и не носе им помоћ", него да се то све оставља њој, у Грачаници ако су у пратњи медија, у Звечану ако је кеш, или Прековцу (Народна кухиња) ако је роба, коју после шаље у Kраљево и илегално јој "мења намену" а што углавном нико не жели да ради, па ни ови људи.


И Миодраг Николић је истог става а сарадњу са организацијом "Мајка девет Југовића", коју Срби на KиМ често називају и "маћеха девет Југовића", они су одавно прекинули.


"Ми не сарађујемо са Народним кухињама на KиМ, тотално, никакав контакт немамо, јер смо ми од раније добили неке индикације да се ту неко приватно богати против чега се ми од почетка постојања наше организације боримо, а од оснивања 1990. године ми смо до сада поделили преко 3 милиона долара и то без једног долара утрошеног на трошкове путовања, или било којих других бенефиција за било кога у нашој организацији. То Вам ја гарантујем својим образом. За нас добротворни рад је нешто свето и ту не користимо ни један долар чак ни за трошкове рада. Средства која су нам дародавци поверили, обећали смо да ће се користити само за помоћ нашем народу и тако и чинимо. Оснивач организације, покојни господин Вељко Миљуш са Kордуна је тако замислио наш рад и ја као наследник се тиме водим" каже Николић за Магазин Таблоид.


Њихова организација тесно сарађује са омањом али значајном организацијом "Дечја радост" из Гњилана на KиМ. Током истраживања за ову прилику, дошли смо до сазнања да је "Дечја радост" једна од ретких, а вероватно и једина, организација која савесно и поштено располаже средствима хуманитарне помоћи у чему јесте узор многим већим организацијама, како нам је потврђено, не само у раду већ и у поносном националном држању упркос свим околностима у којима Срби тог краја живе.


Ако "28. јун" у раду, осим претерано увећаних цифри, не греши то се нажалост не може рећи у неким другим областима. Међу достигнућима која организација наводи, посебно се истиче петиција са 150.000 потписа против пријема такозване "републике Kосово" у УНЕСКО. Међутим, мало њих зна како је уопште до тога дошло. Један од њих је саговорник Магазина Таблоид који је захтевао да не наводимо његово име. Он је најближи сарадник покретача те петиције, који није био члан ове организације, и детаљно је упознат са током читавог догађаја. После овог искуства, покретач се повукао из јавности и дигао руке од свега прекидајући контакт са светом због чега наш саговорник није желео да његово име наводи без претходне сагласности.





"Врло брзо након првог твита са хештагом #Nokosovounesco, уследио је позив из канцеларије тадашњег председника Томислава Николића са предлогом за састанак тим поводом јер је Николић био заинтересован да помогне кампању. Младић се одазвао позиву и на састанку изнео своје идеје. Николић је све то подржао и поверио свом млађем сараднику да се побрине за то. Иако из СНС-а младић је искрено, као и Николић тада чини се, најискреније ушао у пројекат. Имао је потпуно одрешене руке и пуно поверење. Одмах је креирана страница на Фејсбуку коју је за кратко време почело пратило 50.000 људи. Након тога покренута је онлајн петиција на сајту change.org за прикупљање потписа пријема KиМ у УНЕСЦО. За буквално четри дана направљен је и сајт www.nokosovounesco.com, богато илустрован и поткрепљен аутентичним материјалом о страдању српског наслеђа од стране косовских сепаратиста, попут неизбежног паљења цркава И других злочина против цивила. Невероватно је било када смо схватили да је експресно постигнут резултат да је ознака #nokosovounesco виђена 27 милиона пута у свету. Целу кампању је радио сам, уз више него скромну подршку нас који смо ту били. Николићев човек је плаћао рекламу на Фејсбуку, куповао домене и био ту за сваки вид подршке. Све је било у реду до једног момента када са њим ступа у контакт Филип Филипи" присећа се наш саговорник.

"Филипи је такође покренуо петицију и имали смо по 6.500 потписа када је упитао овог покретача да ли би искључио своју страницу? Предлог је био да "28. јун" преузме даљу контролу И промоцију петиције. Нико од нас није ништа посумњао а како су њега и Бориса Малагурског пратио велики број људи, врло брзо је одлучено да се предлог прихвати у интересу српског народа... "Ако ћете да радите у интересу српског народа и Србије, ја ћу повући страницу" питао је покретач на шта су они и рекли да хоће, наравно. Изгледало је као да покушавају да купе нашег човека нудећи му "име у УН" и место потпредседника организације што је он без размишљања одбио јер није желео публицитет. Тако је угасио своју и почео да рекламира њихови страницу што се испоставило као огромна грешка..." са сигурношћу казује саговорник Магазина Таблоид.


"...Петиција коју су покренули Филип Филипи и Борис Малагурски наводила је људе да помогну акцију са 10 или 20 долара, што је недовољно вештим за рачунаром изгледало као да је то услов за потпис, и тако је ко зна колико људи платило да петицију а да то уопште нису морали. Схвативши то наш човек је почео да се повлачи из посла у који смо били несвесно увучени. Филипи је тада почео да га оптужује како ради за ДБ или БИА и почео да му прети порукама које смо сви читали. Иницијатор акције је упркос подршци Николићевог човека, оборио сајт а многи су помислили дас у то Албанци учинили. Мени је од самог почетка све то са Филипом изгледало неозбиљно, дечко је хтео само паре, било је језиво кад смо схватили. Прво из Министарства спољних послова, а онда је саставио неки лудачки текст где он прети Вучићу, па је написао неке своје захтеве. Онда је као послао 100 тона помоћи, а нигде никаквог доказа о томе где ида ли је уопште та помоћ стигла! Он ради неке веома озбиљне ствари а, а мисли да то нико не гледа и не прати. Нисмо сазнали с ким ради, нити за кога ради, нити у чије име ради. Све је лаж, лаж је папир у УН, лаж је помоћ, лаж је све!" готово у грозници прича овај случајни сведок.


Он такође наводи да је покретач петиције позван да помогне промоцији Народних кухиња, односно организацији "Мајка девет Југовића" али тада више нису били тако блиски и зна једино да је неко време био активан у томе али је одједном напустио све и отишао.


"Он је много тога најавио, осмислио, припремио...И сигурно је да је разочарао Србе у Гораждевцу, Метохији, другим местима на KиМ али није његова кривица то знам, јер сигуран сам да то колико је њега разочарала сарадња са тим... "водећим организацијама" у име Цркве и државе, он никога није могао тако да разочара" сетно закључује сарадник младића који је могао вероватно и више него многе државне институције у стању у коме се налазе.

У присуству Теодосија Светлана Стевић уручујепризнање америчкој представници, такозваној "амбасадорки" у Приштини Трејси Џекобсон за помоћ Народним кухињама. Иначе, Џејкобсон је изјавила да Суд за злочине "УЋК" има улогу да "уклони мрљу" са часне борбе шиптарских сепаратиста.


"Да Американци знају какав профит могу да направе Народне кухиње ратовали би за њих а не за нафту" кроз смех каже Н.Т. Истрага коју води открила је све саме неправилности које се чак преклапају.

"То је класичан облик организованог криминала у коме учествују људи из НВО сектора, црквених и цивилних власти. Против ње су подигнуте пријаве у неколико наврата али је увек експресно стопирана свака истрага иако је било необривих доказа, а она наставља да ради. Пријавила је 32 радника а запослених је много мање, мања су им и примања од пријављених. Део оних којима фиктивно "плаћа" закуп за просторије намирила је стављањем на платни списак, шта мислите, где иде новац од закупа? Део донатора, чијих се личних података докопала, налазе се на списку хонорараца а да то и не знају. Четворо чланова своје фамилије води у радном односу у Народним кухињама као "координаторе" а саме Народне кухиње је дуплирала. Пријавила их је као народне кухиње "Мајке девет Југовића", а на истим адресама воде се и Народне кухиње Епархије Рашко -призренске, тако да је имала два отварања исте кухиње, дуплу опрему од донатора и дупла требовања. Има чак и дуплиране рачуна за уплату у неколико банака, са готово идентичним бројем рачуна. А све ово су тек овлаш подаци којима нисмо ни загребали, на пример некретнине купљене у Србији и иностранству... Мислим да ускоро неће моћи да избегне затвор. Онај ко је буде јавно разобличио, задужиће српски народ" завршава наш саговорник коме ово већ одавно није ни мало смешно. По свему судећи игра је слична оној у политичким кулоарима. Свако зна туђе грехе али ћути да би сакрио своје. И ћутаће, док на Kосову и Метохији има гладних и убогих Срба јер ће све дотле бити и посла и пара. То је закон новца, оног прљавог нарочито.

Бављење хуманитарним радом је велико искушење коме је пропорционално средствима, тешко одолети. А од оног тренутка када човек томе више не може или не жели да се одупре, грамзивост расте, племенитост се гаси и све постаје трка за новцем у којој владају класична мафијашка правила.



https://www.gmail.com/imaksmax@gmail.comauthor-picАутор: Иван Максимовић   l     Контакт


Одмах по завшретку студија почиње да ради као новинар, што постаје његово основно занимање, па тако његове фотографије и текстови бивају објављивани у свим водећим српским медијима.

По нападу Шиптара на север КиМ и подизању барикада, поново се самостално активира покривајући оне теме које су медији представљали лажно или их скривали. Постаје једини новинар на Косову и Метохији који отворено критикује државну власт и њену велеиздају почињену Бриселским споразумом.


Рођен је и живи на Косову и Метохији.

Извор: Магазин Таблоид    :: © 2014 - 2019 ::  Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине