Вести:

недеља, 24. фебруар 2019.

Захарова: Шиптарска експанзионистичка реторика за Русију недопустива

недеља, 24. фебруар 2019. | КМ новине 0

Русија сматра недопустивом изјаву албанског премијера Едија Раме да је Косово део Албаније, изјавила је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

#Русија #Захарова #Косово #Метохија #Србија #Шиптари #Албанија #Сепаратизам #Територија
Марија Захарова / Архива











На редовном брифингу за новинаре, Марија Захарова је изјавила да Русија не може да остане без коментара на изјаву албанског премијера да је "Косово део Албаније" и да уједињење Косова и Албаније није "план Б", већ "план А".

"Можда нисмо добро превели ту изјаву, због чега смо је више пута проверавали. Премијер Албаније је повезао реализацију тог плана са "корекцијом граница" о којој се активно разговара на крају преговарачког процеса и постизања коначног споразума између Београда и шиптарских сепаратиста", рекла је Захарова.

Додаје да "такву реторику Русија сматра апсолутно недопустивом".

Како је истакла, ту се ради о посезању за територијом Србије и статусом Аутономне Покрајине Косова.

"Ми то сматрамо кршењем Резолуције 1244 СБ УН. Очекујемо да ће Запад реаговати на такву изјаву и геополитичке планове", рекла је портпаролка руског министарства спољних послова.

Она додаје да такве изјаве компликују дијалог Београда и шиптарских сепаратиста са КиМ.

"То поткопава стабилност и погоршава поверење у балканском региону и компликују дијалог Београда и сепаратиста", закључила је Захарова.


Став Русије о решењу косовског питања непромењен

Захарова je рекла да је став Русије о решењу косовског питања непромењен, а упитана да ли би ће Русија подржати разграничење, поновила је да је Русији за свако решење које одговара интересима српског народа, и које је засновано на међународном праву и у складу је с унутрашњим законодавством Србије.

"Наш став је непромењен. Он се одликује не само постојаношћу него и логиком. А та логика је веома проста: питање како ће бити решена та ситуација јесте пре свега питање да ли то решење одговара интересима српског народа".

Оно, такође, дефинитивно треба да буде засновано на међународном праву и да одговара унутрашњем законодавству Србије", рекла је Захарова одговарајући на питање да ли ће Русија подржати накарадни споразум о"разграничењу" и да ли је то у складу с Резолуцијом 1244.

Захарова је навела да је став Русије с једне стране састављен од много компоненти, а с друге заснован на јасном и недвосмисленом приступу решењу тог питања да се Резолицја 1244 мора поштовати.



  БОНУС ВИДЕО:   Протест "Зауставимо велеиздају - Косово је Србија"!



КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
 Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине