Вести:

недеља, 17. фебруар 2019.

Како је покренута петиција у Италији за повлачење признања ''независности'' Косова и Метохије

недеља, 17. фебруар 2019. | КМ новине 1

Ових дана је актуелна италијанској петиција којом се захтева повлачење признања лажне независности шиптарских сепаратиста са Косова и Метохије. О покретачима се врло мало зна па зато доносимо више о овом догађају.

#Italija #Priznanje #Povlačenje #Kosovo #Metohija #Srbija #Peticija
Чланови Комитета и други помоћници




У суботу 26 јануара, у Вићенци је одржано предавање на тему горућег проблема српске владе и српског народа – отцепљење српске јужне покрајине, самопроглашење независности од стране албанских сепаратиста и њихово настојање да створе нову државу на Балкану, уз подршку и помоћ САД и неких земаља ЕУ.

Предавање је одржао историчар Стефано Пилото, професор и одличан познавалац српске историје. Повод за ово предавање била је петиција коју ће Комитет, састављен од групе италијанских интелектуалаца, уз подршку почасних конзула Републике Србије и Савеза Срба у Италији, упутити италијанској Влади и Парламенту, са захтевом да се повуче признање независности Косова и траже праведнија решења за проблеме на Балкану. Један од покретача ове петиције, новинар Стефано Верноле, боравећи на Косову деведесетих година, сагледао је право стање и тешке услове живота обесправљених Срба и неалбанског становништва, који нису емигрирали под притиском Албанаца, живећи у енклавама, претежно од хуманитарне помоћи добротворних организација. Рекао је на овом скупу да се такво стање није променило, него се и погоршало након самопроглашења албанске независности на КиМ, а последњи догађаји на Косову и Метохији показују решеност привремених косовских институција да потпуно онемогуће нормалан живот Срба, како би натерали владу Републике Србије да се одрекне дела своје земље, признавањем такозване "републике Косово".

„Ако би Италија повукла признање Косова као самосталне државе“ – истакао је председник Савеза Срба Душан Алексић „то би био подстицај и другим државама у ЕУ да учине то исто, а српска дијаспора би требало да се покрене у том правцу. То би био тренутно највећи допринос у борби за територијални интегритет наше земље“.






Почасни конзул за регију Венето, госпођа Лорета Бађо је објаснила присутнима важност Косова и Метохије за идентитет српског народа. Губитак идентитета је узрок нестанка једног народа, тако да се не може очекивати од српског народа да се помири са неправдом и одрекне Косова.

Професор Пилото, такође члан Комитета за покретање петиције, је кратким прегледом историје српског народа, од античког доба до данас, објаснио зашто су Косово и Метохија толико важни српском народу. Није то само због природног богатства територије и културне вредности многобројних средњевековних манастира, већ због њихове духовности и чињенице да је управо та територија колевка нације, Стара Србија, како је зову, из које су сви Срби потекли.

О идентитету и традицији српског народа говорио је и професор Франческо Ламендола, филозоф. „Када смо стигли на овај скуп“ – рекао је – „на вратима су нас дочекали млади Срби у народној ношњи, послужили су нас погачом, сољу и домаћом ракијом. Ја сам у таквом дочеку препознао колику важност они дају својој традицији и обичајима, колико се њима поносе.“ Наше време је време глобализације, а један од њених циљева је да уништи идентитет народа, традицију и хришћанске вредности. Та опасност прети свим народима.

Предавању је присуствовао и Леонардо Ди Марко, упутивши подршку и поздраве од градоначелника Вићенце Франческа Рука српској заједници, рекавши да је у Вићенци она најбројнија, најактивнија у друштвеном животу града и најбоље интегрисана, од свих странаца. Пред свима је потписао петицију, пожелевши успех у борби за правду.

Предавању је присуствовао и Дејан Кусало, референт за хуманитарне акције у Савезу Срба. Поред прикупљања потписа за петицију, Дејан је неуморан у прикупљању помоћи за Народне кухиње Косова и Метохије, коју организује Савез Срба од свог постанка. Захвалио се Италијанима који свесрдно помажу Народне кухиње Косова, надајући се да ће помоћи и у прикупљању потписа.

На крају је Лорета Бађо рекла да воли српски народ, да верује да ће правда победити и да се искрено нада да ће италијанска влада повући признање независности Косова, а друге државе у Европи следити њен пример, јер се дешавају велике промене у целој Европи и у свету.




КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
 Извор: Савез Срба у Италији    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

1 коментар:

  1. Како? Па наши су остављали на Јутјубу са сликама земљотресеа око Рима поруке - то Вам је божја казна за окупирање Косова! Изгледа да су разумели! Само напред добровољна восјко Интернета - у напад!

    ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине