Вести:

среда, 9. јануар 2019.

Бадњи дан и Божић у Косовској Митровици (ФОТО)

среда, 9. јануар 2019. | КМ новине 0

Улице Косовске Митровице су и ове године биле испуњене Божићним украсима, обичајним реквизитима, храном али пре свега - веома лепим и свечаним располoжењем.

#Kosovo; #Metohija; #badnjak; Srbija; Božić; #Srbi; #Vera; kmnovine;




Чини се као да године, нарочито последње у низу, свака тежа од претходне битку са моралом и националним поносом изгубе без поблема тек на на Божић или Васкрс.

Ове године, као и претходних, главна улица Косовске Митровице била је испуњена тезгама и продавцима који су нудили све оно што српском домаћинству треба да би спремно дочекали празник у духу традиције а да се другачије не може наћи у граду. Због близине шума многи су одлазили по Бадњак сами али није мали број оних који су то обавили код уличних продаваца од којих многи изађу само на овај дан у години.

Иако су цене биле прецизно одређене често се дешавало да их продавци сами спусте, понекад и не наплате нешто а и купци су били дарежљиви па се ситнији кусур остављао продавцима. осећало се да радост због празника који ће уследити побеђује свако друго зло јер се тог дана сетимо да Бог јесте са нама и да смо са њим непобедиви.

Концерт који су на главном тргу организовали они који би најпре требало да славе неке туђе празнике а не српске  и православне, донео је и одређене непријатности и показао неслогу у редовима код дела људи чији су животни идеали власт, моћ, новац... Али, нећмо им дозволити да покваре и ову причу.

Национални понос био је јасно видљив на лицима свих у граду а уместо "извини" приликом псонтаног гуркања кроз масу, најчешће се чуло "Срећан Бадњи дан" и лепшег извињења ни поздрава није ни могло да буде.

Посебно је било занимљиво то што су многи били радоснији јер се масовније слави Божић него толико наметана и усиљена календарска "Нова година". Објашњење за то је било просто "ово је наше, православно, српско... то и треба да се слави".

Врло брзо, већ негде око поднева, улице су остале празне јер је свако отишао својој кући да обави последње припреме пред празник. У наставку вам фотографијама преноимо део празничне атмосфере са улица града.




























































































































































































КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине