Вести:

уторак, 15. јануар 2019.

Македонци отворили пут Великој Албанији?

уторак, 15. јануар 2019. | КМ новине 0

Македонски парламент је у касним поподневним сатима у петак, двотрећинском већином гласова усвојио амандмане којима је та држава преименована у Републику Северну Македонију.

#Vesti #Kosovo #Metohija #Albanija #Srbija #kmnovine


- Хвала богу, за те одлуке не треба потпис председника Иванова. Парламент је заједно са уставним амандманима донео одлуку о прогласу амандмана и о прогласу Уставног закона - рекао је македонски премијер Зоран Заев, који је током говора неколико пута своју земљу назвао Северна Македонија.

И док на овај догађај земље у комшилуку гледају као на искорак ка свеобухватном миру и стабилности, уочљив је био изостанак честитке званичног Београда у првима данима након усвајања амандмана. Разлог уздржаности Србије можда треба тражити и у томе што су албанске странке истерале своје захтеве у трговини са Заевим.

Бивши дипломата Зоран Миливојевић тако констатује да одлука Собрања омогућава Албанцима у региону боље умрежавање.

Заев и Рама

- На терену постоји координација стратешких потеза албанског корпуса који се воде из Тиране. Управо ти потези и цела та координација су на неки начин потврда тезе о великој Албанији. И ово у Македонији је потврда те тезе, јер они не би могли да изгурају те амандмане да није било албанског фактора - објашњава Миливојевић за РТС.

И док Београд ћути, из Тиране, Приштине и Брисела одмах су пристигле честитке.

"Европска унија снажно подржава овај споразум који представља пример помирења за регион и Европу у целини", део је заједничког саопштења високе представнице ЕУ за спољну политику Федерике Могерини и европског комесара за проширење Јоханеса Хана, након усвајања амандмана.

Председник привремених институција на Косову Хашим Тачи уз честитку Заеву, поручио је и да 2019. "треба да буде година великих одлука и за Косово, година када ће се окончати вековни конфликт између Косова и Србије, постизањем свеобухватног споразума".

Премијер привремених косовских институција Рамуш Харадинај је честитао и Албанцима у Македонији, који су "имали кључну улогу у овим променама".

Заев прославља

Без албанских посланика Заев не би могао да изгура амандмане и уставни закон, за шта је потребан двотрећински број посланика Собрања.

Иако је седница са тим дневним редом почела у среду, било је потребно два дана преговарања премијера Заева и лидера покрета Беса Биљала Касамија. Да би дали два гласа својих посланика, Албанци су тражили промену формулације држављанства "македонско/грађанин Републике Северне Македоније", јер се, према њиховом мишљењу, тако стиче утисак да су Албанци, Турци и остале етничке заједнице - Македонци.

На крају је постигнут договор да формулација остаје, али да се прихвата амандман уставног закона којим се појашњава како ће та формулација гласити за грађане Албанце на албанском језику, као и да се накнадно у Закон о личној карти упише и етничка припадност грађана.


На Грцима је потез

Ново име ступиће на снагу када Грчка ратификује Преспански договор и протокол за чланство Македоније у НАТО, након чега ће уследити обавеза Македоније да о промени имена обавести земље које су Македонију до сада признале под тим именом. Уколико то Грчка не уради, Македонија нема обавезу да промени име. Заев је оптимиста и верује да ће и Грчка испунити свој део договора из Преспанског споразума, те да ће Македонија постати 30. чланица НАТО.


Захтев Ципраса

Грчки премијер Алексис Ципрас затражио је од грчког парламента да "одмах" гласа о поверењу влади после оставке министра одбране, жустрог противника споразума о новом имену Македоније, који грчки посланици треба ускоро да ратификују.

"Одмах ћемо кренути ка обнови поверења у нашу владу (гласањем) у парламенту, да би се решила главна питања наше земље", рекао је Ципрас после прихватања оставке Паноса Каменоса, главног савезника у владиној коалицији.


Немоћни ВМРО

Највећа опозициона македонска странка ВМРО-ДПМНЕ бојкотовала је седницу на којој су усвојени амандмани о промени имена и уставни закон.

Њихови посланици и страначки лидер Христијан Мичкоски прикључили су се протестима испред парламента, на којима су окупљени грађани тражили да се не мења име државе. Мичкоски је рекао да се и они залажу за улазак Македоније у ЕУ и НАТО, али не под оваквим условима. Извештачи су јављали да је испред Собрања било знатно мање грађања него када је претходни пут Собрање разматрало договор из Преспе.



КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

 Извор: Вести    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине