Вести:

понедељак, 28. јануар 2019.

Захтеви протеста ''1 од пет милиона''

понедељак, 28. јануар 2019. | КМ новине 1

Да би свакоме било јасно за шта се залаже организатор протеста „1 од пет милиона“ и шта су његови основни захтеви, тражимо одговор:

#1od5miliona #prostest #zahtev #cilj #Kosovo #Metohija #Srbija
Учесници не знају шта су основни циљеви протеста







ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА (ПСГ)
ГОСПОДИН СЕРГЕЈ ТРИФУНОВИЋ,
ПРЕДСЕДНИК ПСГ и ОРГАНИЗАТОР ПРОТЕСТА „1 ОД ПЕТ МИЛИОНА“


Поштовани господине Трифуновићу,

Честитам Вам на добијеном поверењу чланова Покрета слободних грађана (ПСГ) да будете председник ПСГа.

Такође Вама и ПСГу честитам на окупљању и ангажовању десетина хиљада људи да по јануарској снежној мразовитој зими долазе на протест који ПСГ организује.

Следи да протест организује и води једна политичка организација: ПСГ.

Прочитах Vrednosti I cljeve ПСГа и Dogovor који је ПСГ потписала под насловом Gradjanski blok 381. У њему пише:

Rešićemo pitanje Kosova i Metohije, na način da, u najboljem interesu svih ljudi, ne usporavamo demokratski razvoj Kosova. To uključuje i integraciju Kosova u sve međunarodne organizacije, pa i OUN, bez formalnog priznanja nezavisnosti s naše strane. Istovremeno, obezbedićemo teritorijalnu i personalnu autonomiju za Srbe na Kosovu, institucionalizaciju njihovih organa lokalne i personalne samouprave, poštovanje i posebne garancije za njihova ljudska prava i slobodan i održiv povratak; poseban režim zaštite najznačajnijih verskih i kulturno-istorijskih dobara (vid ekstrateritorijalnosti), poštovanje imovinskih prava građana u sklopu ljudskih prava i zaštitudržavne imovine po pravilima sukcesije. Sa implementacijom ovih garancija, potpisaćemo dokumente koji sve ovo predviđaju i sprovoditi ih u najboljoj veri. U društvu ćemo širiti toleranciju, argumentima rušiti nacionalističke laži i predrasude i stvarati uslove za istorijsko pomirenje Srba i Albanaca.

Овај став је супротан Преамбули, председничкој заклетви и 2. ставу члана 182 Устава!

Професор др Чедомир Чупић је одржао на протесту у Васиној улици у суботу вече 26.01.2019. године снажан говор потпуно заснован на Уставу. Јасно се заложио за очување Косова и Метохије у оквиру Републике Србије и енергично за оставку Александра Вучића указујући на његова противуставна деловања. Подсетио је да је Александар Вучић постао узурпатор. Сви који су могли да чују тај говор су дуго и више пута скандирали „ОСТАВКА; ОСТАВКА“, и потом  се наставило у шетњи с разним опаскама Александру Вучићу да треба да поднесе оставку.  

Протест је јасно исказао свој став да Александар Вучић треба да поднесе оставку.

Молим Вас да одговарајући на следећа питања јавно изложите став под којим водите протест „1 ОД ПЕТ МИЛИОНА“:


1.      Да ли је захтев протеста да Косово и Метохија, не само фомално, него и  суштински остане део Републике Србије, а како је јасно утврђено у свим Уставима Југославија и Србија од 1946. године до данас и међународно признавано од 1946. године закључно с Резолуцијом СБ УН 1244?

2.      Да ли је захтев протеста да Александар Вучић поднесе оставку (и у ком року) због повреда Устава и да ли да се у име протеста тај захтев њему јавно писмено поднесе?

3.      Да ли је захтев протеста, ако Александар Вучић у том року не поднесесе оставку, да Народна скупштина покрене и спроведе уставни поступак његовог разрешења због повреда Устава, у ком року Народна скупштина да га започне и да ли да  се у име протеста тај захтев њој јавно писмено поднесе?

4.      Да ли је захтев протеста да се разреши постојећа Републичка изборна комисија и изабере нова која ће да среди бирачке спискове да на њима буду само имена живих пунолетних држављана (бирача) Републике Србије и да ли да се у име протеста тај захтев Народној скупштини  јавно писмено поднесе?1.       

5.      Дали је захтев протеста да се Закон о председнику Републике, Закон о избору председника Републике и Закон о избору народних посланика измене да буду потпуно у складу с Уставом и  да се то писмено тражи од Народне скупштине?

6.      Да ли је захтев протеста да се потом распишу и одрже по Уставу општи избори и да се у име протеста тај захтев Народној скупштини  јавно писмено поднесе?


Ко су оргамизатори протеста и шта заиста желе? Јасни само споредни циљеви, све остало анонимно.

Мислим да сте као организатор и вођа протеста „1 од пет милиона“ обавезни да јавно одговорите на претходна питања, а и с обзиром на следећа искуства из:

-          Пролећа 1968. године када су студенти захтевали да се развласти „Црвена буржоазија“, због чега их је полиција била жесоко испребијала, а председник СФРЈ Јосип Броз маршал Тито признао да је руководство државе и Партије грешило, да је његова обавеза да се то исправи и обећао да то учини, а обавеза студената је да добро положе испите. Студенти су му потом пред Правним факултетом у Београду играли Козарачко коло и певали „Друже Тиро, ми ти се кунемо,...“, „И после Тита, Тито,...“.  Две недеље касније он је почео да уводи мере супротне студентским захтевима. „Црвена буржоазија“ је наставила да несметано задужује СФР Југославију у иностранству.

-          10. – 14. марта 1991. године, студенти и средњошколска омладина су били огорчени владавином Слободана Милошевића. Насилно отевши микрофон од водитеља, који му га није давао знајући да је Ђинђић од 9:30 до 10 часова предтходног преподнева покушавао да наговори студенте да прекину демонстрације, др Зоран Ђинђић  је успешно затворио протест око 2:00 по поноћи обећавајући омладини да ће опозиција да гарантује испуњење омладинских захтева, међу којима није био захтев за оставку Слободана Милошевића.  

-          10. - 13. марта 1992. када је, углавном малолетна омладина, (те су  мајке бдиле у терзијском пролазу ноћу поред својим заспалих ћерки), разочарана јаловим завршетком протеста из 1991. године, покушавала да настави протест. Из пролаза су изашли у новим спортским америчким бљештавим тренеркама шест кршних момака.  Почели су, по двојица, да туку једног по једног, младиће који су протествовали. Једног су оборили; ударуио је потиљком о мермер ограде подземног пролаза. Онесвешћеног су наставили да газе по лицу и грудима.... Однели су га у неки ауто. Деца су се разбежала. Новинари, који су се раније повукли у хотел Москву, (а једна новинарка ми је пола сата пре појаве тих момака саветовала да се склоним, да одем са протеста, рекавши ми: „..јер ће нешто да се деси“), су се вратили. Троје њих, шофер и ја смо колима обишли све болнице, Ни једној није био донет тај младић. О томе медиа нису писала.  Омладина је изиграна још 1991. године. Изиграло ју је руководство протеста под нечувеним притиском др Зорана Ђинђића и организованим присуством људи који су били верни Слободану Милошевићу, а распоредили су се међу омладином да би одобравали све јаче Ђинђићу док потпуно нису надгласали омладину.

У очекивању Вашег јавног одговора у својству организатора протеста „1 од пет милиона“ да би свакоме било јасно за шта се залаже организатор протеста, шта су његови основни захтеви и да ли ће од власти да тражи да их испуни,

с поштовањем
учесник у протесту „1 од пет милиона“

Др Љубомир Т. Грујић,
редовни професор у пензији
Џона Кенедија 31/15
11070 Београд
 


КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

 Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

1 коментар:

  1. Хвала професоре за оваj тест. Сjajно и неопдходно. А протести су само пуштанье вентила, психолошка манипулациja да се народ не би разльутио и срушио велеиздаjнике. Треба нам ПАРАЛЕЛАН систем, хоринзонталан, без хиjeрархиje, коjи ради за народ а не за елиту

    ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине