Вести:

четвртак, 11. октобар 2018.

Опет разбијени прозори на амбуланти у метохијском селу Новаке

четвртак, 11. октобар 2018. | КМ новине 0

Непознати починиоци, највероватније албанске националности, разбили су прозорска стакла на амбуланти Здравственог центра Призрен у селу Новаке. Tо је трећи забележени напад на ово село од почетка године а већина их не буде пријављена.

#Napad #Kosovo #Metohija #Novake #Srbi #Povratnici #kmnovine #Dom_zdravlja #Ambulanta


Како преносе медији, такозвана "косовска полиција" је извршила увиђај након синоћног напада на амбуланту, али нападачи још нису откривени, а причињена је материјална штета.

Ова иста амбуланта нападнута је јуна месеца када је запаљена комплетна евиденција пацијената. как оје тада рекао техничар Бранимир Глигоријевић, био је то пети пут за последњих неколико година да локални Албанци обијају амбуланту и краду лекове "а овога пута су отишли још даље, запаливши комплетну здравствену документацију"!

Као и овај пут и тада је до напада дошло у таласу насиља које се вршило над Србима о чемо можете више наћи кликом на ВЕЗУ⇗


Небрига о овдашњим Србима као и одбијање тзв "косовске полиције" да учини нешто по питању безбедности, охрабрили су пљачкаше. И у овом селу је само у једном дану обијено обијено неколико кућа, однет део покућства и начињена већа материјална штета.

Спаса Андрејевић, представник села, каже да полицији више ништа не пријављују КЛИК⇗.

“Кад год смо пријављивали, сарадња није каква би требала да буде. Народ тражи резултате, да се починиоци пронађу и укардена роба и штета надокнади што до сада никада није учињено“, каже Андрејевић и додаје:

"Као што видите, има неколико објеката где су извршене пљачке и прави вандализам. Оно што је однето, рачунамо да су, можда, могле да им служе неке ствари. Али, оно што је урађено на терену је да се нанесе само штета, да се повратницима ускрати и тај мали кутак када преко лета овде бораве”.

У овом селу тренутно живи између 20 и 30 Срба од више стотина колико их је било пре јуна 1999. године а упола мање од 45 колико их се у првом тренутку вратило крајем априла 2003. године. Убрзо је изграђено 68 кућа а број повратника достигао је 70, да би се услед велике небезбедности само смањивао.

Како би оправдала своју пасивност, Канцеларија за Косово и Метохију је овим поводом издала саопштење у коме и поврх свега од те исте "косовске полиције" захтева да се ангажује на решавању случајева а од међународне организације на терену, које су фактички и најодговорније за такво стање, апелују да "престану да окрећу главу на другу страну и да коначно признају озбиљност проблема".

Саопштење се завршава мизерним, али и увредљивим, апелом на Србе на Косову и Метохији "да не дозволе да буду застрашени оваквим, очито циљаним нападима и да не наседају на провокације".



КМ Новинама је потребна ваша подршка - КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2018 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине