Вести:

уторак, 14. август 2018.

Зоран Влашковић: У четири града Србије - Косовској Митровици, Београду, Нишу и Неготину, мурали у част херојима са Кошара

уторак, 14. август 2018. | КМ новине 0

Погинули војници на караули Кошаре, на српскоалбанској граници у 78 дневном НАТО бомбардовању Југославије 1999. године, и годину дана раније, још увек немају заједнички споменик, који заслужују поодавно.

#Karaula, #Košare, #Bitka, #Kosovo, #Metohija, #NATO, #Agresija,
Мурал  - Хероји са Кошара у Косовској Митровици


















Припремио: Зоран Влашковић




Мурали признање од народа и сабораца

Ипак, поједини градови се херојима са Кошара одужују давањем улица у неким општинама али, оно што је посебно заслужно, хероји са Кошара су добили мурале у Косовској Митровици, Београду, Неготину и Нишу. То је у правом смислу, признање од сабораца и народно признање херојима са Кошара који су положили оно највредније - животе у реону ове карауле на српскоалбанској граници бранећи Србију.

Последњи мурал херојима са Кошара освануо је у суботу 11. августа, на зиду између Спортске хале Чаир, Електродистрибуције и нишког градског стадиона у Нишу - ''Слава херојима са Кошара 1999''.

Три момка из Ниша стоје иза читаве приче. Један је имао идеју, други цртао и трећи дао новац да се све реализује. Ова идеја чекала је на реализацију годину дана, кажу они.

На почетку мурала исписана су имена јединица које су се бориле на Кошарама против терористичке УЧК и НАТОа.


Битку за Кошаре убацити у уџбенике

Сваки од четворице јунака на муралу има јаку причу, како је погинуо, што памте њихови саборци. Сама битка је комплексна, зато је потребно да се о овим јунацима зна пише, чита и зна, - кажу грађани у Нишу.

Мурал - Херијима са Кошара у Нишу



Поред слике мурала у Нишу стоји натпис:

          ''Убаците у букваре
           Љуту битку за Кошаре
           Нека знају српски ђаци
           Где су гинули јунаци''

Ниш је четврти град који се одужио херојима са Кошара једним муралом. - Поред Београда, Неготина и Косовске Митровице и Ниш је добио мурал, - каже нишки мастер историчар Младен Станковић.

Караула Кошаре / Фото: З. Влашковић
Нишки мурал другачији је од осталих јер је са персонализован ликовима јунака са Кошара - Водници Дејан Митић и Иван Васојевић, и потпоручник Предраг Леовац настрадали су у борбама на Косову и Метохији, а Драган Грубић настрадао је несрећним случајем 2004. године"- каже Станковић.


"У паклу сам већ био..."

Нема оног ко се није окренуо и застао пролазећи поред поште у београдском насељу Видиковац да види мурал ''Вечна слава херојима са Кошара'' - хероје са Кошара који је овде од половине јуна 2016. године.

У београдском насељу Видиковац, на задњој страни зграде поште у улици Видиковачки венац, након неколико хапшења уметника и много муке, освануо је величанствени мурал посвећем младим српским војницима који су дали живот на Кошарама.

Мурал у Видиковцу




Као да њихово страдање и изгубљени млади животи нису довољно потресни, ту су и речи које терају сузе на очи чак и најледенијима.


          "Боже, ако умрем млад,
          пошаљи ме у рај,
          у паклу сам већ био".


Мурал '' Хероји са Кошара'' од половине априла 2018. године краси и центар северног дела српске Косовске Митровице (насловна фотографија). Поред мурала Хероја са Кошара записане су последње речи војника Тибора Церне који је свој живот дао да би спасао пријатеље и саборце: ''За ову земљу вреди погинути''. Данас десетине и десетине људи се фотографишу поред овог мурала или једноставно мурал се овековечи фотоапаратом.


И Неготин помиње Кошаре

Мурал – ''Херојима са Кошара'', освануо је почетком фебруара и у Неготину где је пар младих људи на овај начин желело да ода почаст погинулим херојима на Кошарама 1999. године.

Мурал у Неготину






На југословенско – албанској граници на караули Кошаре током бомбардовања 1999. године погинуло 108 српских бораца, од којих 18 официра и подофицира , 53 војника на редовном војном року, 13 војних обвезника и 24 добровољца Војске Југославија. Граничари ВЈ нападани и убијани од терориста ''УЧК'' и 1998. године.

Влашковић је и аутор књиге о догађајима на КиМ
Битка за Кошаре се водила око граничног прелаза Раша Кошарес на граници СРЈ и Албаније између 9. априла и 9. јуна 1999. године. Циљ напада из Албаније од стране УЧК, регуларне војске Албаније и НАТО-а је био копнена инвазија на Косово и Метохију и пресецање комуникације између јединица ВЈ у Ђаковици и у Призрену. Војска Југославије је спречила ту намеру. УЧК је на крају заузела напуштену караулу из које су се српски војници повукли због јаке артиљеријске подршке војске Албаније и подршке НАТО авијације.

Званичне информације ВЈ говоре да је у реону Кошара било око 2000 припадника ВЈ, да је погинуло 108 припадника ВЈ, да их је 150 рањено и да је уништено једно борбено возило.


author-pic Аутор: Зоран Влашковић

Дугогодишњи је новинар листа "Јединство" који се до 1999. године штампао у Приштини. Вишеструки је добитник награде матичног листа за најбољег новинара године. Аутор је три књиге о Косову и Метохији.

Први је обишао караулу Кошаре после окупације КиМ од стране НАТО-а, први фотографисао немачке војнике окупаторских снага на бункерима из Другог светског рата које су такође Немци саградили на северу КиМ. Данас је сарадник многих гласила у Србији али и широм света где се издају листови на српском језику.

Рођен је и живи у Косовској Митровици.

Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2018 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине