Вести:

четвртак, 12. јул 2018.

На гробљима у Грабовцу код Звечана и Средској код Призрена Срби одржавају и чувају споменике руском лекару и руском учитељу

четвртак, 12. јул 2018. | КМ новине 0

На гробљу у Грабовцу почива руски учитељ Владимир Пустоваром а на гробљу у Средској руски лекар Владимир Васиљев.

Руски учитељ  Владимир Пустоваров почива  на српском гробљу у Грабовцу

  • Револуције из фебруара и октобра 1917. године у Русији, после којих је следио трогодишњи крвави грађански рат, избрисале су царску Русију са карте света. Значајан део интелектулане елите Руске империје спас од бољшевичког прогона потражио је у емиграцији.


Текст и фото: Зоран Влашковић
Њих око 40.000 населило се на територији Краљевине Југославије. У периоду између два светска рата, руска бела емиграција дала је значајан интелектуални допринос српском друштву.

Доброчинства руског цара и народа није заборавио регент Александар Карађорђевић, па је држава на чијем челу се налазио била једина на свету, која је без икаквих ограничења примала избеглице из Царске Русије, које су на територији новостворене Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца уживале једнака права као и домаћи грађани.

Два емигранта, од великог броја, из тог пореиода, дошла су на простор Косова и Метохије, Владимир Пустоваров, (1890 – 1956) учитељ и Владимир М. Васиљев (1887 – 1935) лекар.

Учитељ Пустоваров је живео и радио као учитељ у Звечану, тачније у основној школи у Грабовцу.


Споменик  у Грабовцу  руском учитељу Владимиру Пустоварову

- Умро је 1956. године и сахрањен на сеоском гробљу у Грабовцу. Његова супруга се после смрти Владимира вратила за Русију. Не знамо тачно из којег је града био у Русији. Мештани Грабовца редовно одржавају споменик добром руском учитељу , од којег, како се сећају старији у селу, имало шта да се и научи – каже Жарко Ристић и Грабовца.

На другом крају Косова и Метохије, у Средској, српском селу код Призрена, стигао је као емигрант Владимир М. Васиљев руски лекар из Петровграда што је и уклесано на споменику на сеоском гробљу. Лекар Васиљев није био ожењен а када је умро Срби су га сахранили и подигли споменик.


Овде почива лекар Владимир. М. Васиљев

- На сваке Задушнице обавезно очистим гробно место и запалим свећу лекару Васиљеву – каже 80 – годишњи Радислав Совтић из Средске, пензионисани професор. На скромном споменику Владимиру М. Васиљеву прецизно уписано – ''Владимир М. Васиљев , руски емигрант , лекар рођ. 8. јула 1887. у Петровграду, умро 13. априла 1935. у Средској.''


Споменик  у Средској руском лекару Владимиру М. Васиљевуauthor-pic Аутор: Зоран Влашковић

Дугогодишњи је новинар листа "Јединство" који се до 1999. године штампао у Приштини. Вишеструки је добитник награде матичног листа за најбољег новинара године. Аутор је три књиге о Косову и Метохији.

Први је обишао караулу Кошаре после окупације КиМ од стране НАТО-а, први фотографисао немачке војнике окупаторских снага на бункерима из Другог светског рата које су такође Немци саградили на северу КиМ. Данас је сарадник многих гласила у Србији али и широм света где се издају листови на српском језику.

Рођен је и живи у Косовској Митровици.

Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2018 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.