Вести:

понедељак, 2. април 2018.

Док три чланице ЕУ не желе за сто са сепаратистима са КиМ, Влада Србије још ''вага'' да ли ће?

понедељак, 2. април 2018. | КМ новине

Неке од чланица Европске уније одбијају да учествују на самиту ЕУ - Западни Балкан јер је планирано и учешће Шиптара са Косова и Метохије као засебне и равноправне чланице, а што је безакоње које достојансвене државе не желе да прихвате.

Европа нема алтернативу, све остало има.





Брисел на мукама током припрема за самит ЕУ - Западни Балкан, јер три чланице не желе за сто са сепаратистима са Косова и Метохије, пишу "Новости" у блажој веријанти карактеризације проблема. "У финалном тексту, чији се нацрт пише, мери се свако слово због држава које не признају Косово" додаје овај лист под контролом режима Александра Вучића.

И поред тога, београдска Влада има тек мали проблем пред јавношћу да се понаша антидржавно што је иначе курс који је заузела већ годинама уназад.

"Београд још вага у ком ће формату Србија бити заступљена на Самиту Европска унија - Западни Балкан, који се одржава 17. маја у Софији, јер су се промениле околности, па је, осим Шпаније, и Румунија и Кипар близу одлуке да не присуствују главној дискусији на скупу" преноси лист.

Ове три чланице ЕУ, које не признају Косово за државу, не желе да буду за истим столом са представником Приштине, нити да се са њим нађу на заједничкој фотографији која је уобичајена за овакве конференције. Како сазнају "Новости", истовремено, ЕУ очекује да наша земља има свог представника на скупу у Софији.

Шпанија, Румунија и Кипар могли би да прибегну плану Б, па да њихови званичици буду само на радној вечери, планираној дан уочи самита, док би их сутрадан на конференцији представљале неке друге чланице. Таква пракса није новост унутар Европске уније, јер је могуће да једна чланица заступа и став неке друге. Али, овде је проблем што унутар ЕУ не постоји заједнички став о теми као што је Косово, па је питање ко би иступао у име Шпаније, Румуније или Кипра, описују "Новости" проблем избегавајући у широком луку да истакну да је такав став чланица ЕУ о Косову и Метохији а не "о темама као што је Косово" и да то иде у прилог Србији више него било који други политички потез повучен од 90-тих година до данас. У том тону и наставља.

"Иако до амбициозног самита има још месец и по, у Бриселу су већ сада у невољама како да сроче финални текст, баш због третмана лажне државе Косово.

- Већ смо почели припрему финалног документа, што је доста неуобичајено. Разлог за то је што међу чланицама морамо да усагласимо различите сензибилитете, с обзиром на супротне ставове по питању статуса Косова - каже за наш лист извор из врха Европског савета који директно учествује у припремама за самит.

Прошле недеље, на Радној групи за проширење, почело је одмеравање речника који би задовољио свих 28 чланица, а све остале теме, као што је припрема за отварање нових поглавља у приступним преговорима, у овом тренутку стављена су у други план.

Очекује се да ће бити примедаба, као и код недавног усвајања Стратегије о проширењу и да ће се до последњег момента водити рачуна о сваком детаљу завршне декларације.


Сваку реч кроз лупу ће посматрати најпре Шпанија, која је од каталонског случаја зацементирала свој ионако чврст став, али и све остале чланице које не признају једнострано проглашену независност Косова.

Новинари "Новости", чији актуелни уредник Милорад Вучелић, чија је ћерка још пре више од десет година похађала најскупљу девојачку у Швјацарској на "леденом језеру" Женеве, затеже конце "слободног новинарства" више него претходни уредници овог листа, отворено стају на страну заговорника отимача српске територије и наводе: "све ово Бриселу задаје велику главобољу, јер је намера била да се у Софији пошаље снажна и уједињена порука у односу на цео регион. Заједничком декларацијом, подсетимо, требало би да се политички потврде гаранције из Стратегије. Циљ је да се нагласи да сви са Западног Балкана имају своје место у Европској унији, али тако да се заобиђе помињање непризнате државности Косова, с тим што у ЕУ не примају регионе. У Стратегији проширења је то јасно избегнуто, пре свега на инсистирање Шпаније, а Приштина тада није била задовољна садржајем". 

Несхватљиво, у одвратном покушају манипулације, "Новости" тему пребацују на невезани догађај и рођенданску честитку сина убијеног Оливера Ивановића свом оцу! Без обзира на тежину тог случаја, ако изоставимо свесну и организовану манипулацију читавим догађајем, овакво пресецање има једини циљ да изазове емпатију и емотивну подршку будућој издаји код читалаца без обзира што се ни мало не ради о идентичној теми у тексту. Тако нарко - мафијашки регион Косова и Метохије, и даље добија највећу подршку управо из Београда.

У овом срамном тексту ни једном једином речју није наведена чињеница да интересима Србије, не само на Косову и Метохији већ целој држави, оваква ситуација иде у прилог као ни једна раније, како смо већ рекли, од 90-тих година до данас.

Национализам и сепаратистички покрети широм Европе и света, чије је бујање подстакла бандитска и злочиначка политика Америке и Европске уније према шиптарским сепаратистима, данас рађају своје зле плодове. Неке важне чланице ЕУ виде то сасвим јасно и одбијају да их кусају, разумно не желећи несрећу свом народу и својој држави.

Истовремено, Србија која је страдала највише у дивљачкој агресији НАТО - шиптарских хорди, и чији грађани и дан данас умиру масовно (и до 22000 годишње) од последица бомбардовања, пружа руку шиптарским терористима дајући им пуни легитимитет. Управо то је циљ "Новости" које вероватно не у дослуху са влашћу већ услед јасне перцепције догађаја и антидржавног настројења власти, знају да ће на крају Влада Александра Вучића дати највећу могућу подршку шиптарском сепаратизму и даљем уништењу државе Србије. За тај посао, уредник и новинари овог листа, примиће на крају месеца своју редовну плату. Између осталог, обезбеђену и пореским средствима и продајом тих истих новина народу о чијој глави раде.



http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: КМ Новине   :: © 2014 - 2018 ::   Хвала на интересовању

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине