Вести:

уторак, 24. април 2018.

Фељтон: Писма српских конзула из Приштине - Арнаути ''убирају'' десетак већи од половине

уторак, 24. април 2018. | КМ новине

У лепој и некад слободној Митровици, почеше Арнаути куле да граде. Ко није чуо, нека чује! Нашта се иде с овим, сваки може увидети.

Арнаути негде у Албанији


„Кад споменух десетак, бар да кажем још нешто о томе. Ове године закупили су у овој кази десетак све такви неки цубови и зулумћари, као што је поменути Фератовић. Тај десетак се продаје на лицитацији, ко да више, а ови овогодишњи закупци ударили забрану на извесна села (као што је Фератовић на варош Митровицу) и нико није смео улазити у лицитацију за та села, те су остала на њих за ону цену, којом су их они сами проценили. Отуд је Митровица изашла само на 600 лира а могла је се продати и за 800 лира. Због овога рачуна се укупна штета при продаји десетка у овој кази на неколико стотина, скоро на хиљаду лира цени. А што опет прете ти исти закупци да неће ништа платити држави, то је особитo.

A шта ће један народ претрпети од оваких десетчара, то једини бог зна. И на путу да те сретну, не можеш проћи, без штете, а камо ли кад ти дође у кућу да вади десетак, већ како може и како стигне. Негде узме и четвртину, негде и половину, како где захвати. Један сељак рече једноме свом десетчару: Ала, скупо си купио десетак. „Па, синко, одговори овај, ја ћу узети један десетак, па ако не стигне да исплати дуг, повратићу се и узети још један, jep, није право да се ја оштетим“. - Јадан српски народ!

Просто невероватно: да ли је заиста овај Арбанас имао тако високо мишљење о своме народу, или је то чинио тенденциозно, да би што више унизио Србе и подстакао их на арнаутизацију, или је просто вршио пропаганду у корист Арбанаса, остаје неизвесно питање. Извесно је само да он у овој изјави потврђује тада постојеће чињенично стање на Косову: да су Арбанаси добили одрешене руке од Турака, да од Срба чине шта хоће и да их Турци у томе неће ометати, него још и потпмоагати".



http://www.joetravel.rs/


Сваки део књиге чији вам садржај преносимо, а представља скуп сведочанстава о тешком животу Срба у косовском вилајету с краја 19. века, па без изузетка и овај, готово пресликано стање данашњице.

У лепој и некад слободној Косовској Миторвици почеше да ничу зграде, нове куле из дана  удан. Истина, има оних које граде Срби али последњих неколико година а нарочито од парафирања Бриселског споразума, нема тога што се може градити без да се Арнаутима данашњим не исплати "десетак" и то на онај начин на који су га и онда узимали - како где захвате. Послови који се као последњој карики у ланцу препуштају Србима, најмање су плаћени и служе за покриће великих ствари и послова да се у јавности не види да Срби не владају више ничим. И у тим најситнијим пословима Срби за раднике унајмљују Арнауте јер су јефтинији док за становништво северног дела града посла готово и да нема. Нарочито нема за оно које жели поштено да живи у својој држави, Србији. Такви су одмах непријатељи свима који су у организацији да се то име и утицај државе Србије избрише са Косова и Метохије а то је баш посао који је данас најисплативији и "грана привреде" у којој још увек има отворених радних места и могућности.

Преостале локале у зградама изграђеним средствима Републике Србије и некадашње Југославије, Арнаути махом препродају на лицитацијама на којима Срби не присуствују јер их нико о томе не обавештава. А треба рећи и да је таква препродаја државне имовине дубоко илегална. Ипак, Арнаути откупљују и започињу свој посао. За сада унајмљују радну снагу међу Србима али је свима јасно да ће се и то променити ускоро, како власт у београду буде одустајала од своје државе на Косову и Метохији. И за сада је притисака много.




И данас се поставља исто питање: да ли заиста Арбанаси имају тако високо мишљење о своме народу, или то чине тенденциозно, да би што више унизили Србе и подстакли их на арнаутизацију, или просто врше пропаганду у корист Арбанаса? С тим што више није неизвесно питање, одговор је потпуно известан и потврдан на сваки његов део - да! неизвесно питање.

А видимо и "да су Арбанаси добили одрешене руке од Турака (данас ЕУ и Америке) , да од Срба чине шта хоће и да их у томе неће ометати, него још и потпмоагати". 


Из књиге 
Бранка Перуничића -
„Писма српских конзула из Приштине 1890-1900“


http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2018 ::    Хвала на интересовању
 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине