Вести:

четвртак, 1. фебруар 2018.

Уместо буџета за српске ђаке на КиМ - донаторске вечери

четвртак, 1. фебруар 2018. | КМ новине

Недавно је министар просвете Младен Шарчевић посетио неколико школа на Косову и Метохији и суочен са овдашњим условима, најавио подршку.

Са донаторске вечери
Гест је изражен у виду донаторске вечери за подршку образовању на Косову и Метохији на којој је прикупљено скоро девет милиона динара a та средства биће равномерно распоређена на целој територији Косова и Метохије навело је Министарство просвете.

Пре свега чуди чињеница да држава, чији представници из Министарства просвете истичу како је стање у образовању на КиМ тешко и незавидно а уместо редовног финансирања из буџета, Влада организује донатоске вечери?

Тешко је отети се сумњи у дубоку искреност а посебно моћ Владе Србије која се са КиМ у потпуности повукла када за оно што се подразумева, а то је просвета, нема обезбеђена средства у буџету већ мора да се, жаргонски речено, жицка за минималне суме да би помогла, како и сами кажу, најугроженији део српске просвете.

Треба рећи, ради лакшег схватања читаве ситуације, да је током недавне посете министра Шарчевића и директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, школама на Косову и Метохији посета злоупотребљена ради промовисања надлежности шиптарских квази-институција те да се у њиховом друштву нашао тзв "министар" Далибор Јевтић, чиновник система шиптарских сепаратиста о чему су КМ Новине писале под насловом Државно подметање тзв ''републике Косово'' напаћеним Србима на КиМ!

На донаторској вечери која је приређена 30. јануара, министар  Шарчевић
је рекао да ће свака реформа обухватити и просторе Косова и Метохије на којима живе Срби.

Жицкање на нивоу министарства Владе Србије


"То је пре свега наша морална, законска, чак и међународна обавеза. Међународном резолуцијом то је нама припало и ту немамо са ким да се ценкамо. То је и обавеза, као што је и обавеза да ће свака установа на Косову морати да буде квалитетна, као што ће морати бити квалитетна и у Србији", казао је Шарчевић и додао да ће и приштински универзитет са седиштем у Косовској Митровици бити "подигнут на ноге"... У ком то смислу видећемо али је позната чињеница да се у јавности више пута наглашавало да је управо Универзитет један од стубова опстанка српског народа и који је протекле готово две деценије одиграо једну од најзначајнијих улога у спречавању исељавања Срба.

Помоћница министра просвете и организатор донаторске вечере, Габријела Грујић казала је да "данас више него икада српски народ у јужној покрајини вапи за образовањем", те да „очајнички, али достојанствено зове све остале Србе и пријатеље Срба да помогну у очувању и унапређењу нашег образовног система“.

Нејасно је шта је конкретно хтела да каже када се погледају резултати ученичких такмичења на државном нивоу где ученици са Косова и Метохије веома често заузимају значајна места. Али у сваком случају и српској просвети на КиМ неопходна је подршка државе онако како је она потребна и свим другим српским институцијама које су, нажалост, махом погашене на простору покрајине. У неколико наврата Влада Србије, посебно директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, и званично су покушали да угасе Универзитет у Косовској Митровици потписујући чак и документа са том наредбом.

Узурпатор трона Епархије рашко - призренске, Теодосије рекао је да деца на Косову данас живе и уче у веома отежаним условима и да је њихово образовање примарни задатак државе и Цркве. Подсетићемо читаоце на недавно изнети податак, односно сведочење Соње Живић из Старог Грацка која је описујући одбаченост од узурпиране Епархије навела пример владике Артемија који је пре прогона редовно посећивао српски народ и помагао га, што је прекинуто одмах по његовом прогону и узурпирањем Епархије од стране управо Теодосија. Но, ако је заборавио на српску децу није заборавио на пиво па је почео да га производи у манастиркој фабрици на КиМ и да га промовише испијањем пред камерама у сред Богородичиног поста на музичком фестивалу (клик на ВЕЗУ), што је више него недолично. Па кад овакви "ауторитети" почну да се интересују за српско образовање на Косову и Метохији, није баш прилика која треба да нам скине бригу са врата, напротив, прети да се преокрене у све супротно од најављиваног.


http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2018 ::    Хвала на интересовању

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине