Вести:

недеља, 14. јануар 2018.

Фељтон: Писма српских конзула из Приштине - Помозите иначе изгибо!

недеља, 14. јануар 2018. | КМ новине 0

Српском Конзулату у Приштини јављали су се тада Срби из много разлога, понеки од њих као и Јосиф из овог дописа, тек у крајњем случају. Сасвим довољно да се ослика живот Срба тог времена. Фељтон: Писма српских конзула из Приштине - Помозите иначе изгибо!







Краљев. српски консулат
K. ПOB. No64. Prichtina 2. мaja 1890. r.

   Јосиф Ђурђевић, старац, сељак из Пирана села два часа до Призрена предста са четрнајестогодишњом девојчицом Ленком Конcулату и изјави да бега у Србију да спасе девојче од арнаутске обести јер је оће да потурче. 


Пре три године, рече, отели су ми Арнаути старију кћер Цвету, која је од муке и пресвисла, па ми сада ишту Ленку. Немогући одољети превеликој тузи и патњама која претрпих од Арнаута бегам у Србију са овим девојчетом, а жену Агнију остави у Призрену, јер је стара па не може да бега. Истина и девојче је мало па не може да иде, па незнам шта да радим, и молим Консулат за помоћ новчану, јер леба нисмо јели, а у путу ноћили смо на пољани. Идем рече Јосиф у Србију и то у Прокупље, гди су ми и два сина Цветко и Коста прошле године од арнаутског насиља избегли. И Цветко је своју жену код брата у Призрену оставио. Помозите иначе изгибо.

Jocиф Ђорђевић
подписао га
JI. K. Mapинковиħ.


Да се ова изјава пошље Министарству на увиђај. Јосифу издао сам из свог џепа једну белу меџидију (турски сребрни новац).


...

http://www.joetravel.rs/

Ово није био усамљен случај тада, нити кроз каснију историју па ни у данашње време.

Осамдесетих година прошлог века забележено је да су
"ноћне страже увели Срби у селу Осојане код Истока, а затим и у суседним српским селима као и у селу Батусе код Косова Поља, а продавницу крај цркве претворили су у дежурну караулу." Ноћне страже Срби убрзо уводе и у другим селима централног Косова након напада Шиптара од чега неке није било могуће ни забележети услед бројности којом су се дешавали.

Уништавање српских светиња траје до данас.

Из других делова Метохије масовна исељавања Срба започела су још 1963. године са доношењем првог Устава којим се Шиптарима даје пуна власт на Косову и Метохији а већина земљишта у власништву Срба "национализована" је и претворена у грађевинско или пољпоривредно земљиште. Од те године из села Љубижде иселиле су се 62 српске породице, са 329 чланова.

Срби Косовци 14. 6. 1988. тражили одговор на упућену петицију, коју је потписало преко 50.000 Срба Косова и Метохије, указујући на своје тешко стање и тражећи обезбеђење права и сигурности свима на Косову. Изнели су и податке да се за прва три месеца те године са Косова иселило преко 800 Срба и да је за то време било око 200 албанских напада на интегритет и имовину Срба. Упозорили су да се велики број Срба спрема за колективно исељавање.

У Општини Витина за четири месеца 1988. године поднело је захтев за исељавање 131 лице српске националности, а 22 се већ одјавило. Иначе, од 1981. одавде се иселило, 1.150 Срба и понеки Хрват. Такође је примећено да поједини Арбанаси, који су за недела осуђени на дужи затвор, виђају се ослобођени већ после неки месец.

Наравно, од тада се процес само интензивирао уз све слабију подршку српких власти. Највећи део Срба данас је запостављен, без могућности да се запосли али све више и без икаквих примања а самим тим и без могућности да преживе. Од државних власти су престали да траже подршку и, како кажу, свеједно им је да ли ће продати или закључати кућу али ако се већ ове године ништа не промени у врху власти, сигурно да ћемо бити најближи потпуном нестанку Срба са овог простора који је након Косовске битке био најгушће насељени део Србије.

Највећу опасност преосталим Србима са Косова и Метохије данас долази из Београда јер су под притиском, пре свега да се "интегришу" у шиптарски систем, али и да прихвате ту монструозну творевину на чије чело уз помоћ странке самог председника Србије Александра Вучића и његовим инструкцијама, на чело шиптарских власти долазе најмонструозније убице Срба. На тај начин нису више Шиптари ти који желе да поарбанаше Србе већ сама српска власт вазална у односу на Европску унију и Америку које се, уместо некада Отоманске царевине, појављују као оригинални наручиоци тог посла.



http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2018 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине