Вести:

понедељак, 1. јануар 2018.

Новаке: Србе повратнике прогоне некажњавањем злочинаца

понедељак, 1. јануар 2018. | КМ новине 1

Двадесетак километара источно од Призрена село Новаке је готово једино у коме Срби још увек живе. С обзиром на услове право је чудо да су још увек ту. Напади којима су данас изложени, почели су 2013. године од потписивања Бриселског дијалога.

#Албанска_тама, #Догађаји, #Друштво, #Злочини, #Косово #Метохија, #Српске #жртве,
Село Новаке





Крађе и пљачке су све учесталије а разбојници се не устручавају ни да обију кућу за коју процене да је по њих "безбедна". Tачније, уколико је пуста или тек понеки старац борави у њој.

Небрига о овдашњим Србима као и одбијање тзв "косовске полиције" да учини нешто по питању безбедности, охрабрили су пљачкаше. Само прошле недеље у једном дану је обијено обијено неколико кућа, однет део покућства и начињена већа материјална штета. Овај пут однет је шпорет на чврсто гориво а раније су нестајале и пољопривредне машине намењене различитој употреби од трактора преко мотокултиватора до косилица за траву. Како су Срби из овог села принуђени да се баве пољопривредом која им је најчешће једини извор прихода, јер Шиптари не желе да запосле било ког Србина, штета је многоструко већа. Спаса Андрејевић, представник села, каже да полицији ништа нису пријавили и за то има своје објашњење.

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

“Кад год смо пријављивали, сарадња није каква би требала да буде. Народ тражи резултате, да се починиоци пронађу и укардена роба и штета надокнади што до сада никада није учињено“, каже Андрејевић и додаје:

"Као што видите, има неколико објеката где су извршене пљачке и прави вандализам. Оно што је однето, рачунамо да су, можда, могле да им служе неке ствари. Али, оно што је урађено на терену је да се нанесе само штета, да се повратницима ускрати и тај мали кутак када преко лета овде бораве”.

“Нестајала нам је и зимница, али за полицију зимница и још нешто су вероватно биле ситне свари. Зато ме сада, некако, одбија тај чин пријављивања и сарадња са полицијом”, додао је он.

http://www.joetravel.rs/

Са друге стране у тзв "косовској полицији" кажу да они раде свој посао како најбоље знају и умеју.

“Сваки случај који се нама пријави биће истражен до краја. Ми смо и до сада разоткрили неке случајеве у Новакама, примера ради - нестанак црквеног звона и вратили га мештанима. Ипак, полиција не може сто посто да реши сваки случај, али радимо на томе да се што више њих расветли и починиоци приведу правди. Позивам стога мештане Новака да пријављују сваки случај како би смо ми онда радили наш посао“, рекао је за шиптарку телевизију РТК2 Хазир Бериша, портпарол регионалне "полиције" са седиштем у Призрену.

У овом селу тренутно живи 20-ак Срба - од више стотина колико их је било пре јуна 1999. године а упола мање од 45 колико их се у првом тренутку вратило крајем априла 2003. године. Убрзо је изграђено 68 кућа а број повратника достигао је 70, од тада тај се број само смањивао.

Епископ Артемије са првим повратницима 2003. године, по њиховом доласку "у праву пустош".

Шиптарско, такозвано "министарство за заједнице и повратак" на чијем је челу Србин именом Далибор Јевтић, после сваке пљачке већег обима издавало је саопштење у коме је наводно захтевало оштре реакције. Међутим, основано се сумња да и запослени при овој квази-институцији шиптарских сепаратиста, прећутно одобравају насиље над Србима како би под што већим притиском био остварен шиптарски план о њиховом прогонству. Верује се да се убиства срећом ређе дешавају како би се намера о прогону и етничком искорењивању Срба са КиМ прикрила пред очима светске јавности. Овоме у прилог недвосмислено иде чињеница да се ништа на боље не мења већ годинама а пљачке се несметано настављају.

“Верујте да од свих седамдесетак кућа, највише десетак нису разбијене. Остале су опљачкане, обијене, демолиране. Чак је опљачкано имање и нашег Албанца у центру села. Имао је неку живину, купус… све су му украли. Увек позивамо полицију, али никакве вајде од њих немамо”, тврди повратник Бранко Глигоријевић видно љут на све оно што им се догађа а виновници нису пронађени. Он је још пре две године навео да "од повратка, 2003. године, није било оваквих атаковања на Србе и српску имовину".

Ово није усамљен случај да Срби тврде како је управо од те 2013. године, када је потписан Бриселски споразум, живот за Србе на Косову и Метохији постао знатно отежан и сваким даном све тежи. Упркос оправданом страху од нових напада заштиту коју су тражили и од сепаратистичких и од српских институција, никада није стигла.

Пре три године Влада Србије није уважила захтев да се у овом селу отвори вртић за само једно дете, које би при том обезбедило посао за још неколико мештана. Због тога се иселила породица Дејковић. Злослутно звучи и податак да је обнова цркве Светог Николе у овом селу, задужбине Цара Душана, обустављена а никаква помоћ већ одавно не стиже.

Теодосије и шиптарски квази-министар Далибор Јевтић, након што је обишао село Новаке  недавно, у срдачном сусрету.

Ако је српска власт је потпуно дигла руке од свог народа на Косову и Метохији и препустила их шиптарским сепаратистима чије квази-министарство за скоро 10 година свог рада "не може" ништа да учини, онда не остаје нико други ко би то могао. Због тога се верује да се на свим нивоима сарађује на штету поватника како би се обесхрабрили и они који би можда пожелели да се врате.

Искоренити криминал овде уопште није нерешив проблем. Обична заседа тзв "косовске полиције" или неколико камера макар привремено постављених, могле би да реше овај проблем вероватно и трајно када би се то искрено и желело. Ретки Срби повратници овог али и других метохијских села кажу да се пљачке дешавају често али обавезно пред неки од већих шиптарских празника јер је пљачка начин да "иду у набавку намирница" пред те дане. То знају сви али воље нема да се помогне овим  људима.



Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2018 ::    Хвала на интересовању

1 коментар:

  1. То све што се дешава на КиМ са нашим народом је стварно срамотно. И ео нарочито треба да се стиде Вучић, Патријарх Иринеј са целим Синодом СПЦ јер показују да уопште нису дорасли тренутној ситуацији на КиМ. Поготово после подписивања Бриселског "споразума", и не одустајања од безглавог срљања у тзв. Евроунијатску наказу. Са Путином треба договорит акцију сличну оној сиријској!!!

    ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине