Вести:

среда, 17. јануар 2018.

Бадње вече и Божић на северу Косова и Метохије (ВИДЕО)

среда, 17. јануар 2018. | КМ новине 0

Има већ неколико година како је Српска православна Црква прогнана са Косова и Метохије и њено место заузели су они који не брину о њој већ, будући безаконици, брину о њеном сатирању и превођењу у културне споменике.





Но, знамо да "човек снује а Бог одлучује". Тако се и идеја о затирању вере и светосавског предања које нарочито карактерише православље у Срба, благо речено - изјаловила. Срби на северу Косова и Метохије, након прогона владике Артемија  иверног монаштва, брзо су основали своје катакомбну богомољу и прву Литургију служили баш на Божић 2011. године.

Прошавши кроз прогон својствен нарочиту поднебљу одакле је и покренут, опстали су јер им је милије било приљубити се уз Бога него страховати од света, како хришћанину и доликује. Тако је и ове године празник Христовог рођења дочекан свечано и радосно.

Вечерњу службу на Бадње вече служио је протосинђел Евтимије, настојатељ катакомбног храма Светог Саве у Жеровници код Звечана, а саслуживао му је јереј Игор (Данчетовић). Сутрадан, на Божић, Литургију је служио  протосинђел Евтимије, док је верни народ узео учешће у прослави овог радосног празника. Након Свете Литургије велики број верника, који су се постом припремали и за то добили благослов, причестио се а на крају су деци подељени Божићни пакетићи.

  ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:  📽

Бадње вече, беседа о. Евтимија и ватромет којим је прослављен празник.

  ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:  📽

Божићна Литургија



http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2018 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине