Вести:

уторак, 12. децембар 2017.

Књижевно вече Предрага Јакшића у Косовској Митровици

уторак, 12. децембар 2017. | КМ новине 0

Књижевно вече Предрага Јакшића у Косовској Митровици Дела српског писца Предрага Јакшића биће представљена на Књижевној вечери у Амфитеатру Филозофског факултета у Косовској Митровици, у четвртак од 20.00 часова.

#Књижевност, #књижевно, #вече, #писац, #Предраг, #Јакшић, #Аутор, #Драма, #Поезија, #збирка, #промоција, #књига, #Косовска, #Митровица, #Филозофски, #факултет, #Амфитеатар,
Предраг Јакшић





Овај изузетно продуктиван и свестрани аутор, који се осим у књижевном, изузетно успешно остварио и у филмском свету, представиће се публици нашег града својим збиркама поезије и драмама.

Критичари књижевности слажу се да нема сумње да је стваралаштво Предрага Јакшића несвакидашње, другачије и ван свих клишеа што говори да ће ово књижевно вече учинити изврсним догађајем ове врсте и бити сјајна увертира за све оне којима буду у руке дошла дела овог ствараоца.

Пре свега посетиоци ће моћи ближе да се упознају са две последње збирке поезије "Хаљине окаљане" (2015.) и "Шкргут зуба" (2017.) као и драмама "Нечовек и нежена" (2016.),  и "Мисури / у оно време, златно време" (2012. - 2016.). Прва промоција ових књига, које ће бити представљене и нашој публици, одржана је половином октобра у Клубу књижевника у Београду а предусретљивошћу аутора и ова дела ће се наћи и пред читачалким аудиторијумом Косовске Митровице.

#Књижевност, #књижевно, #вече, #писац, #Предраг, #Јакшић, #Аутор, #Драма, #Поезија, #збирка, #промоција, #књига, #Косовска, #Митровица, #Филозофски, #факултет, #Амфитеатар,
Плакат за књижевно вече

Предраг Јакшић је драмски писац и теоретичар, песник и филмски стваралац а рођен је у Старој Пазови 1972. године. У Београду је завршио Правни факултет а нешто касније и Драматургију на Факултету драмских уметности. Мастер на ФДУ завршио је 2013. године а тренутно је на докторским студијама Теорије културе медија на истом факултету. Поред већ поменутих драма објавио је још и драме Оче, наш (2009.), Коопертон 1244 (2013.) као и збирке поезије До трећег лица множине (2012), Излаз је излаз и кад је високо или Не спава сова, гледа (2012) те књигу из филмске теорије Феномен талачке ситуације (2014).

Сценариста је и редитељ дугометражног играног филма Повратак (2016.), кратких играних филмова Песник (2013.) и Children (Деца 2009.), затим кратких документарних филмова Изнад блата (2011.) и Керамика духа (2013.) те асистент редитеља на дугометражном документарном филму D.N.A (2014.). Косценариста и сарадник на сценарију био је на већем броју краткометражних филмова.

Написао је  ирежирао драму Андрић - ненаписани роман (2012.), аутор је већег броја објављених научних радова и есеја. Добитник је Златне значке Књижевно - просветне заједнице (2014.), те награде "Јосип Кулунџић" (2011). Члан је Удружења књижевника Србије.

Организатор и домаћин књижевне вечери јесте Филозофски факултет у Косовској Митровици у чијем ће се Амфитеатру, са почетком од 20 часова, одржати догађај. Учесник вечери, поред аутора, биће и косовско-метохијски песник и вајар, Ненад Раденковић - Јеро, који ће говорити о поезији гостујућег писца.


 ПРЕДАГ ЈАКШИЋ ГОВОРИ ПЕСМУ "ОБОРИ"



Спонзор вечери је превозник из Косовске Митровице "Џо травел", уз чију свесрдну помоћ је омогућено одржавање ове књижевне вечери.


http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2017 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине