Вести:

субота, 4. новембар 2017.

Тзв ''Косовска полиција'' одбила да прати Србе на Задушнице

субота, 4. новембар 2017. | КМ новине 0

Косовска полиција одбила да прати Србе на Задушнице Тзв Косовска полиција одбила је да обезбеди пратњу за расељене Србе који су за Задушнице планирани да организовано посете гробља у више средина на Косову и Метохији.

Zadušnice, Kosovo, #Metohija, #Srbi, #groblje, #povratnici, #raseljeni, #obilazak, #kosovska, #policija,
Задушнице у Косовској Митровици / Фото: Архива

Организовани обилазак гробаља планирали су расељени Срби из Ђаковице, Приштине и још неколико средина у Покрајини, преносе "Новисти".

- За организовану посету гробљима у Ђаковици јавило се више од стотину људи који су планирали да запале свеће на гробовима својих предака када већ не могу да обиђу своје узурпиране или порушене домове. Међутим, уочи поласка јавили су да нам косовска полиција не може гарантовати безбедност и да не сносе одговорност за нас, због чега смо одустали од одласка. Тиме нам је одузето чак и право да се поклонимо костима својих предака -каже Ђокица Станојевић председник Удружења расељених Срба из Ђаковице.


Он истиче да су овим чином погажена сва права Срба из ове општине у којој је некада живело више од 12.000 Срба а у којем су сада једине Српкиње монахиње у цркви пресвете Богородице.

И док опомиње да расељени очекују пратњу косовске полиције јер је познато да у овом граду нема безбедности за Србе и да су их готово приликом сваког одласка у родни град дочекивале демонстрације Албанаца, Станојевић опомиње да је слична ситуација и са расељеним Србима из других градова у којима више готово да нема Срба. Према сазнањима “Новости” од организованог одласка одустали су и расељени из више средина у центрланој Србији који су планирали да обиђу приштинско православно гробље.

Zadušnice, Kosovo, #Metohija, #Srbi, #groblje, #povratnici, #raseljeni, #obilazak, #kosovska, #policija,

- Страшно је када се у 21 веку не осећате слободним да одете до града у којем сте провели већи део живота и у којем су остали гробови ваших најдражих - прича педесет шестогодишња жена родом из Приштине сада расељено лице у Куршумлији која је намеравала да се придружи расељенима из Ниша и Прокупља на административном прелазу Мердаре, али који су после најаве да ће косовска полиција одустати од пратње њиховог аутобуса, одустали од одласка на гробља.

Иначе, Срби из северног дела Косовске Митровице су обишли гробље које се налази у јужном делу града где је више од 90 одсто споменика поломљено.

Разбацане и кости

- Већ осамнаест година се не усуђујемо да обиђемо гробове својих најближих на гадском гробљу у Подујеву где су готово сви споменици поломљени а има случајева да су и гробна места откопана, сандуци извађени а кости разбацане - опомињу расељена лица из подујевске општине у којој више нема Срба.


http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: Новости    :: © 2014 - 2017 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине