Вести:

петак, 8. септембар 2017.

''Косово'' ће ићи у Русију - јужна српска покрајина неће

петак, 8. септембар 2017. | КМ новине 0

Спортски коментатор Радио телевизије Србије Немања Матић одржао је у уторак увече лекцију о држави - колегама новинарима, политичарима власти и опозиције, аналитичарима, комплетној друштвеној елити.




Шта је урадио Немања?

У прегледу свих утакмица са квалификација за Светско првенство 2018. године у Русији, Матић је на несвакидашњи и изненађујући, а у ствари једини могући начин, прокоментарисао детаље фудбалске утакмице непризнате "државе" Косово против репрезентације Финске.

Без усиљеног потенцирања, без вишка речи, без непотребног „националног набоја“, мирно и рутински, кратки извештај увео је речима да су играли „наша јужна покрајина Косово и Финска“. И на крају скраћеног снимка на којем су приказани најзанимљивији детаљи утакмице, Матић је констатовао да је Финска победила 1:0 „нашу јужну покрајину Косово“.

Такав приступ доликује Јавном сервису Србије. Такав приступ једино је у складу са међународним правом и државним Уставом. Такав медијски „инцидент“ требало би да постане правило.

Јасно је да држава Србија невољно мора* да прихвати учешће самопроглашеног Косова на спортским такмичењима, јер бисмо, у противном, избацили сами себе и наше врхунске спортисте из свих светских надметања. Јасно је и да се то дуго неће променити.

Али баш то додатно обавезује да непризнату "републику" непрекидно и свакодневно тако и називамо. Не као равноправну суверену државу која има своје место на олимпијским играма, европским и светским првенствима, већ као део територије Србије, који је, ето, добио од некога право да се такмичи.

Зато је похвално, нажалост и врло ретко, видети да се Косово у домаћим спортским преносима пише са фамозном звездицом, која у фусноти носи објашњење да није реч о независној држави.

Зато је неопходно, што очигледно бројни спортски новинари не раде, да и они схвате колико је њихова јавна реч утицајна и колико је симболички важно да наступе Косова* на светским аренама, стадионима и борилиштима називамо у складу са званичним ставом Србије
да то није независна држава.

Зато је за сваку осуду да и политичарима власти и опозиције често „излети“ реч Косово, као да се ради о некој држави која заиста постоји.

Ту долазимо до критике званичника Србије и ресорних министара који би можда требало да изађу са јасном инструкцијом - како се учешће непризнате "државе" јавно третира и формулише. Пошто тако раде државе.

Јер борба за очување Косова ако више не може да се води пушкама и амбициозним спољнополитичким офанзивама, може бар истрајним симболичним гестовима. И сталним јачањем свести (и подсвести) да је то интегрални део наше земље.

То зна репортер РТС-а Немања Матић, који је у уторак увече заблистао попут нашег фудбалера Немање Матића који је бриљирао у великој победи Србије против Републике Ирске.

Коначно
- јужна српска покрајина неће се пласирати на Светско првенство у Русији (убедљиво су последњи у својој групи), али пошто Србија, готово је извесно, хоће (убедљиво смо први у својој групи), онда ће и Косово и Метохија бити на Мундијалу. Као саставни део наше државе!




*Србија не мора да прихвати учешће албанских сепаратиста са окупираног дела своје територије и не постоји ни један легалан алиби за то. Чак и да њени такмичари буду искључени из такмичења то би изазвало скандал на светском нивоу који би пропратиле многе друге "пукотине" у спортским организацијама што би био потрес који би сви избегавали и почетак урушавања ионако корумпираних и исполитизованих спортских организација. Једино на тај начин српски спорт би сачувао достојанство док овако, упркос њиховом учешћу у такмичењима и постугнутим резултатима, понижење које на тај начин наносе себи - не може се ни сакрити нити било чиме испрати. Такође, штета коју наносе државним и националним интересима од огромног је значаја због чега и јесте у оптицају огромна количина новца, притисака и дељења повластица незаслужено онима који пристану на плитику западних Влада, а која је у потпуности тетна по државу из које српски спортисти долазе, који се иначе углавном и спонзоришу парама народа и државе које издају (коментар редакције КМ Новина).





http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: Преузето    :: © 2014 - 2017 ::    Хвала на интересовању


Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине