Вести:

понедељак, 28. август 2017.

„Ластин“ лет у пропаст

понедељак, 28. август 2017. | КМ новине 0

Запослени у београдском саобраћајном предузећу „Ласта“,али и корисници услуга тог предузећа све чешће у последње вријеме указују на нелогичности у пословању истог превозника који има своју ћерку фирму у Црној Гори.



 
За „сумњиве послове“ (када су у питању аутобуске линије из Београда према Црној Гори и назад) запослени који су се обратили ИН4С-у, најдиректније прозивају генералног директора „Ласте“ Вељка Вукобратовића и директора „Ласте Монтенегро“ Драгана Бакића. Неки међу радницима чак тврде да су њих двојица у кумовским односима, те да је „дил“ на штету овог гиганта међу српским и балканским превозницима, више него очигледан.

„Некоме, а није тешко схватити коме, је веома стало да се ‘Ласта’ истисне са црногорског тржишта, и то тако што ће се линије које вриједе богатство распродати као нерентабилне локалним превозницима, при чему ће се приватни џепови директора добро напунити“ – стоји у писму дијела запослених у „Ласти“ које је упућено редакцији портала ИН4С. Тврди се такође да је веома рентабилна линија Београд – Улцињ продата на крају прошле туристичке сезоне локалном превознику, због чега је учињена штета предузећу, а тиме и радницима.

„Код квара аутобуса у Црној Гори на интервенцију се чека од десетак сати до неколико дана, а разлог томе је то што је управа предузећа умјесто са озбиљном фирмом, уговор о одржавању аутобуса направила са занатском радњом ‘Еско’ из Тузи“ – истиче се даље у обраћању запослених.

Ненадокнадива штета, наводи се, направљена је и одлуком „Ласте Монтенегро“ да принудно наплати дуг од Аутобуске станице у Будви од око 12.000 евра, због чега је као контрамјера услиједило одбијање те, за овог превозника изузетно значајне станице, да даље продаје „Ластине“ карте. Тврде и да се новац од продаје карата у кешу, кесама односи из Црне Горе за Београд, те да је сумњиво гдје завршава дио наплаћених карата за пртљажнике који се не раздужује. Наводе радници „Ласте“ и да је нелогично да се зарада по пређеном километру из Београда према Црној Гори остварује просјечно у износу од 1.50 евра, док је зарада када се аутобуси крећу из супротног правца на истој линији, свега 0.50 евра. По њима, и ова туристичка сезона која је на измаку, за „Ласту“ је практично пропала, иако је била једна од најбољих у минуле двије деценије када је ријеч о броју туриста односно путника из Србије који су љетовали у Црној Гори.



 
Генерални директор „Ласте“ Вељко Вукобратовић негира да је линија Београд – Улцињ продата.

„И даље је возимо 50 %, а 50 % кооперанти из Црне Горе“ – казао нам је Вукобратовић. Он одбацује и наводе о пртљажним картама које се наводно не раздужују, наводећи да су све са серијским бројевима, те се, вели, сравнују једнако као и возне карте приликом предаје пазара. На оптужбе да су изгубили мјесто за продају карата на Аутобуској станици у Будви због непромишљеног потеза са принудном наплатом дуга, Вукобратовић одговара како „Ласта“ има своје представнике за продају карата, док се односи са станицама рјешавају у Црној Гори.

Надаље, истиче Вукобратовић, зарада на вожњи ка Црној Гори анализира се по завршетку сезоне, и онда може да се каже која је остварена цијена по километру.

„Сезона 2017. је по свим показатељима боља него прошлогодишња, а на сваком тржишту има индиције да се конкуренти истисну, и то је тржишна борба. Наш бренд нам даје предност над другима“ – навео је Вукобратовић у одговорима за ИН4С.

Иначе, унутрашња контрола „Ласте“ открила је да су само возачи оштетили то предузеће у петогодишњем периоду за чак 140.000 евра, а Државна ревизорска институција (ДРИ), у документу на 239 страна, открила је читав низ неправилности у пословању познатог превозника.


http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: ИН4С    :: © 2014 - 2017 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине